Ο Απρίλης των φυσικών καταστροφών

O χειρότερος Απρίλιος των τελευταίων πέντε χρονών ήταν ο περασμένος μήνας από πλευράς φυσικών καταστροφών, που προκάλεσαν ζημίες που στην πλειονότητά τους δεν καλύπτονταν από ασφάλιση, σύμφωνα με το μοντέλο Impact Forecasting της Aon Benfield. Και ο Μάιος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού οι πυρκαγιές που μαίνονται στον Καναδά εξελίσσονται στην πιο ζημιογόνο φυσικη καταστροφή στην ιστορία της χώρας για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Εκτιμάται ότι ο τελικός λογαριασμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 700 εκατ. δολάρια Καναδά (544 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές για τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή Slave Lake το 2011.

 

Οσον αφορά τον «μαύρο Απρίλιο», στην κορυφή βρίσκονται οι δυο μεγάλοι σεισμοί στην νότιο Ιαπωνία που προκάλεσαν όχι μόνο εκτεταμένες καταστροφές, αλλά και τον θάνατο τουλάχιστον 66 ατόμων και τον τραυματισμό 4.000 ακόμα. Οι οικονομικές ζημίες (από την καταστροφή σπιτιών και καταστημάτων, οχημάτων, έργων υποδομής και την διαταραχή της δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων) ίσως να υπερβούν το 1,2 τρις. γεν (10 δις. δολ), εκτιμά η Αon Benfield. H Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 70.000 αιτήσεις για αποζημίωση, καθώς οι συνολικές ασφαλισμένες ζημίες αναμένεται να ανελθουν στα 225 δις. γεν (2 δις. δολ.)

 

Κατά τον ίδιο μήνα, ένας σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις βορειοδυτικές ακτές του Ισημερινού στις 16 Απριλίου, προκαλώντας τουλάχιστον 660 θανάτους και 17.638 τραυματισμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος των καταστροφών και της επιχείρησης ανοικοδόμησης αναμένεται να υπερβεί τα 3 δισ, δολάρια, με τις καλυμμένες από ασφάλιση ζημίες να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του λογαριασμού.

 

«Από τους σεισμούς στο Κουμαμότο (Ιαπωνία) έως τους τυφώνες στις ΗΠΑ και τις πλημμύρες στην Αργεντινή», οι οικονομικές και ασφαλισμένες ζημίες του περασμένου Απριλίου αναμένεται να είναι οι υψηλότερες από το 2011, σημείωσε ο Steve Bowen, διευθυντής του Impact Forecasting. «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των συνολικών και των καλυμμένων ασφαλιστικά ζημιών αποτελεί μια υπενθύμιση των ευκαιριών που έχει ο ασφαλιστικός κλάδος να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ώστε να προσφέρει την τεχνογνωσία που απαιτείται για να αμβλυνθούν οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών».

 

Μεταξύ των μεγάλων φυσικών καταστροφών του Απριλίου συμπεριλαμβάνονται επίσης:

-Πέντε μεγάλοι τυφώνες που έπληξαν τις ΗΠΑ, προκαλώντας συνολικές ζημίες ύψους 4 δις. δολαρίων, εκ των οποίων πάνω από 3 δις. δολ, ήταν ασφαλισμένες.

-Εντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και εκτεταμένες καταστροφές στον αγροτικό τομέα της Αργεντινής, όπου οι ζημίες εκτιμώνται σε 1,3 δις. δολ.

-Πλημμύρες σε Χιλή, Κίνα, Ισημερινό, Ουρουγουάη, Αϊτή, Ρωσία, Σαουδική Αραβία (!) Υεμένη, Ομάν, Ουγκάντα, Αγκόλα, Σομαλία, Αιθιοπία, Ινδία και Αφγανιστάν

-Απρόσμενο κύμα καύσωνα που σκότωσε τουλάχιστον 300 άτομα στη Ινδία, με θερμοκρασίες άνω των 44 βαθμών Κελσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*