Μήπως πρέπει η Google να αγοράσει την αμερικανική AIG ;

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μήπως θα έπρεπε η Alphabet (μητρικός όμιλος της Google) να προχωρήσει σε εξαγορά της AIG; Την εξωφρενική σε πρώτη ανάγνωση ιδέα “έριξαν” πρόσφατα σε έκθεσή τους αναλυτές της Citigroup, οι οποίοι αν και παραδέχονται ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, εντούτοις επιμένουν ότι πρόκειται για εξαιρετική σκέψη. “Υπάρχει μια σειρά λόγων γιατί αυτό (σ.σ. η εξαγορά από την Alphabet) είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η AIG.Και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων για την ασφαλιστική βιομηχανία”.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Citigroup, η Google πέρυσι άλλαξε το όνομα και τη δομή της για να αναδείξει τις υπόλοιπες δραστηριότητές της, πέρα από την γνωστή μηχανή αναζήτησης. Η Alphabet επενδύει μεταξύ άλλων στην τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα ενώ έκανε και ένα μικρό βήμα διείσδυσης στην ασφαλιστική αγορά μέσω της δημιουργίας δικτυακού τόπου με συγκριτική ανάλυση των διαφορετικών ασφαλειών αυτοκινήτου. Οι νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με ασφαλιστικό προσανατολισμό προσέλκυσαν κεφάλαια 2,65 δισ. δολαρίων περυσι, τριπλάσιο ποσό από το 2014, σύμφωνα με την CB Insights.

O διευθύνων σύμβουλος της AIG Πέτερ Χάνκοκ πρόσφατα παρομοίασε την εταιρεία του με την Alphabet, όταν ανακοίνωσε την δημιουργία εννέα διακριτών μονάδων, προκειμένου να ενισχύσει την διαφάνεια για τους επενδυτές και να καταστήσει πιο σαφείς τις ευθύνες των διοικούντων. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Insurance Journal, η AIG επενδύει εδώ και καιρό σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και startups για να καταστεί πιο λειτουργική. Το μέγεθος του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού έχει περιοριστεί στο μισό σε σχέση με εκεί που βρισκόταν προ της κρίσης του 2008 καθώς η AIG πούλησε σειρά περιουσιακών στοιχείων για να αποπληρώσει την οικονομική βοήθεια που έλαβε από το Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή δε,ο όμιλος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από ακτιβιστές μεγαλομετόχους όπως τους κ.κ. Carl Icahn και John Paulson για να “σπάσει” σε τρία ή περισσότερα μέρη.

Σύμφωνα με την έκθεση της Citigroup, οι μέτοχοι της Alphabet δύσκολα θα πείθονταν να αγοράσουν μια μεγάλη ασφαλιστική στο υφιστάμενο κλίμα αβεβαιότητας και χαμηλών αποδόσεων για τον κλάδο. Η λύση γι’ αυτό θα ήταν η στρατηγική συνεργασία της Alphabet με μια επενδυτική τράπεζα (μήπως την.ίδια την Citi 😉 σε ένα μοντέλο που θα επέτρεπε στην Alphabet να ελέγχει την στρατηγική ανάπτυξη της AΙG και -πολύ περισσότερο- τη συλλογή δεδομένων, που πλέον διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την τιμολόγηση των ασφαλίστρων.

“Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η AIG χρειάζεται μια μείζονα αναδιάρθρωση. Εμείς νομίζουμε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος στο σύνολό του χρειάζεται αναδιάρθρωση.Είναι η σωστή ώρα να δοκιμαστεί κάτι μεγάλο και οι υποψήφιοι είναι εδώ”, καταλήγει η Citigroup. Τόσο η AIG όσο και η Alphabet αρνήθηκαν πάντως να σχολιάσουν την “επίμαχη” έκθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*