back to top
31.8 C
Athens
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026

Έτοιμες για big business με το Ιράν οι ασφαλιστικές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Lloyds και Ζurich  είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ιρανική αγορά μετά την άρση των κυρώσεων της Δύσης

Έτοιμος να “ξεκινήσει δουλειές” στο Ιράν είναι ο ασφαλιστικός κλάδος, καθώς η άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης “ανοίγει” μια μεγάλη αγορά στη Μέση Ανατολή, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της A.M. Best τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στην ιρανική αγορά ανήλθαν σε 7,5 δισ. δολάρια το 2014 και η χαμηλή διείσδυση ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο, σε μια χώρα 78 εκατομμυρίων κατοίκων, με υψηλό ποσοστό νέων σε ηλικία ανθρώπων.

Η A.M. Best εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι θα έχουν προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους από τις ΗΠΑ, αφού οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν παραμένουν εν πολλοίς σε ισχύ. Ηδη η βρετανική Lloyds ανακοίνωσε ότι “από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται (managing agents) μπορούν να παρέχουν ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές υπηρεσίες για τη μεταφορά ιρανικών φορτίων πετρελαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελβετική Zurich Insurance καλωσόρισε την άρση των κυρώσεων και δήλωσε έτοιμη να εξετάσει τις προοπτικές ασφαλιστικής κάλυψης για τους πελάτες της που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν.

- Advertisement -

Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται εκπρόσωποι του κλάδου ναυτασφάλισης, πάντως, που προβλέπουν ότι οι ξένες ναυτιλιακές  δεν θα βιαστούν να επιστρέψουν στο Ιράν και οι ασφαλιστικές εταιρίες θα κινηθούν προσεκτικά, έχοντας κατά νου την προοπτική άμεσης επαναφοράς των κυρώσεων (snap back) σε περίπτωση που το Ιράν υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Και ο ιρανικός στόλος, άλλωστε,  θα πρέπει να διασφαλίσει την επιστροφή των εταιρειών πιστοποίησης των πλοίων (ship classification societies). Οι εταιρείες αυτές πιστοποιούν ότι τα τάνκερ πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας, απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλιση των φορτίων και την πρόσβαση των πλοίων σε διεθνή λιμάνια.

Η Lloyd’s Register  ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει εκ νέου τις σχετικές υπηρεσίες προς Ιρανούς πελάτες, ενώ και η νορβηγική DNV επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την επιστροφή της στην αγορά του Ιράν. Αλλος ένας μεγάλος “παίκτης” του κλάδου, η γαλλική Bureau Veritas, είπε ότι σκοπεύει να υποστηρίξει τις Ιρανικές ναυτιλιακές εταιρίες ώστε να επιστρέψουν στη διεθνή αγορά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Generali ανάμεσα στους ηγέτες της βιωσιμότητας, στην Ελλάδα και διεθνώς

4 διεθνείς αναγνωρίσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη στρατηγική και στο επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου

Allianz: Νέα εποχή κινδύνων αλλά και ευκαιριών σηματοδοτεί η ραγδαία ανάπτυξη data centers

Th. Lillelund: «Η ΤΝ μετατρέπει την τελευταία γενιά κέντρων δεδομένων σε κρίσιμη υποδομή» – Η παγκόσμια αγορά ασφάλισής τους θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2030

Το σύγχρονο αυτοκίνητο δεν ολοκληρώνεται πλέον στο εργοστάσιο

Ο M. Katsumata, GAC International, εξηγεί πώς το λογισμικό επαναπροσδιορίζει την έννοια της ποιότητας και η AION μεταφέρει αυτή τη νέα φιλοσοφία στην Ευρώπη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αιμοδοσία τον Αύγουστο: Τι απαντά ο υπουργός στα δημοσιεύματα – Τι ισχύει για τις ελλείψεις

Ο φετινός Αύγουστος παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις αίματος διεθνώς λόγω παραγόντων όπως η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου

Σύλληψη εργαζομένων ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης στο Νοσοκομείο Νίκαιας: Αντιδράσεις και ευθύνες

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει ότι η εταιρεία δεν είχε μεριμνήσει ούτε για τα βασικά

Ο Γιώργος Παπαδάκης νέος Head of Distribution στην AIG

Διευθυντικό στέλεχος που διαθέτει μεταξύ άλλων εμπειρία στη συνεργασία με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μεσίτες ασφαλίσεων

Oι 4 συστημικές τράπεζες επενδύουν €4 δισ. για να φέρουν την ΤN στην καθημερινότητά μας

Η διακύβευση δεν είναι πλέον απλώς η «ψηφιακή εμπειρία», αλλά η ίδια η δομή του λειτουργικού κόστους

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 8 οδηγίες για να είστε ασφαλείς στο νερό

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί αθόρυβα, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, συχνά χωρίς κραυγές ή άλλα εμφανή σημάδια