Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής εκφράζει έντονη ανησυχία για πρόσφατες διαδικασίες επιλογής προσωρινών υπευθύνων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Η ΕΕΕΙ προειδοποιεί ότι η παράκαμψη της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική υπονομεύει την ασφάλεια των ασθενών και τη θεσμική συνέπεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τη Θεσμική δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες τοποθετήσεις αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής, που είναι υπό την προεδρεία Γεωργίου Χαραλάμπους, πρόεδρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε ορισμένα νοσοκομεία παρατηρούνται διαδικασίες επιλογής προσωρινών Επιστημονικών και Διοικητικών υπευθύνων ΤΕΠ που δεν διαθέτουν τον προβλεπόμενο τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Η ΕΕΕΙ τονίζει ότι η πρακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη συμμόρφωση των διοικήσεων με τη νομοθεσία.
Η Επείγουσα Ιατρική αποτελεί αναγνωρισμένη εξειδίκευση με σαφώς καθορισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, απαιτητική κλινική εκπαίδευση και συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ο ρόλος του διευθυντή ΤΕΠ θεωρείται κρίσιμος για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, την οργάνωση της επείγουσας φροντίδας και την προστασία της ασφάλειας των ασθενών.
Το νομοθετικό πλαίσιο και οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων
Η ΕΕΕΙ υπενθυμίζει ότι το άρθρο 12 του Ν. 4999/2022 καθορίζει ρητά πως η στελέχωση των ΤΕΠ, και ιδιαίτερα η επιλογή των επικεφαλής τους, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με βάση την κατοχή των προβλεπόμενων τίτλων και προσόντων. Η τήρηση του πλαισίου αυτού δεν αποτελεί τυπική διαδικασία, αλλά βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ποιότητας της επείγουσας φροντίδας και της θεσμικής συνέπειας του ΕΣΥ. Η παράκαμψη της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, σύμφωνα με την Εταιρεία, υπονομεύει τον θεσμό των ΤΕΠ, αποθαρρύνει τους εξειδικευμένους ιατρούς που έχουν επενδύσει χρόνια εκπαίδευσης και εγείρει ζητήματα ασφάλειας για τον πολίτη.
Διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr












