back to top
31.6 C
Athens
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

WWF Ελλάς και ΙΚΕΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υποστήριξη φορέων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Αναγνωρίζοντας τις πολύπλευρες συνέπειες των δασικών πυρκαγιών, και με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, το WWF Ελλάς και η ΙΚΕΑ του Oμίλου FOURLIS, έχουν ξεκινήσει μια νέα συνεργασία, διάρκειας τριών ετών, στο πλαίσιο της οποίας το 10% από κάθε πώληση συσκευασιών επαναφορτιζόμενων μπαταριών και φορτιστών θα διατίθεται, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια στο έργο ορισμένων φορέων με κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και των επιπτώσεών τους. Συγκεκριμένα, η συνεργασία αυτή εκτείνεται σε έναν τριπλό άξονα, καθώς τα ποσά που θα συγκεντρώνονται θα συμβάλλουν στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων α) για τη διάσωση και περίθαλψη άγριων ζώων που έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές, β) για την κατάρτιση εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, αλλά και γ) δράσεων πολιτικής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτής της συντονισμένης προσπάθειας και με σκοπό τη συνεχή και έγκαιρη κάλυψη περιστατικών τραυματισμών άγριας ζωής, το WWF Ελλάς συνεργάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2021 με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ. Η ΑΝΙΜΑ πρωτοστατεί διαχρονικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως αυτά που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Εύβοια και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, φροντίζοντας για τη συλλογή, την παροχή ιατροφαρμακευτικής και χειρουργικής περίθαλψης, αλλά και τη φιλοξενία και επανένταξη άγριων ζώων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και σύμφωνα με εγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ήδη, χάρη σε αυτή τη συνεργασία, έχει δημιουργηθεί μία μόνιμη θέση κτηνιάτρου εξειδικευμένου στην άγρια ζωή που έχει κιόλας συμβάλλει στο να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην έρευνα και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Παράλληλα, αντιμετωπίστηκαν οι ανάγκες του συλλόγου σε αναλώσιμα χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ καλύφθηκαν και ορισμένα σημαντικά έξοδα μετακίνησης ζώων για σκοπούς επανένταξης.

- Advertisement -

Επιπλέον, με στόχο την ενίσχυση της διοικητικής και οργανωτικής ετοιμότητας των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας της χώρας, το WWF σε συνεργασία με το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth and Sustainability) υλοποίησε συνολικά 18 εκπαιδευτικά εργαστήρια με την ενεργή συμμετοχή εκπροσώπων από 58 ομάδες από όλη την Ελλάδα (Ιανουάριος- Μάρτιος 2022). Σκοπός των εργαστηρίων αυτών, που θα υλοποιούν ξανά τον Νοέμβριο του 2022, ήταν η εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων σε ειδικά εργαλεία και μεθόδους που ενδυναμώνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για προσέλκυση και διατήρηση νέων εθελοντών στις ομάδες, για προσέλκυση πόρων (crowdfunding), καθώς και για αποτελεσματική διαχείριση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας (κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδα).

Τέλος, το τρίτο σκέλος της συνεργασίας αφορά σε δράσεις πολιτικής για την προώθηση της αναγκαίας θεσμοθέτησης ενιαίων σύγχρονων προδιαγραφών που πρέπει να εκπληρώνουν τα τοπικά σχέδια δράσης για την έγκαιρη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η κατάρτιση των τοπικών σχεδίων δράσης είναι κομβικής σημασίας για την ενδυνάμωση και σωστή οργάνωση της πρόληψης σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας παράλληλα, τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι Δήμοι στην αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

- Advertisement -

Όπως δήλωσε ο Πάνος Κατηφόρης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία: «Βούλησή μας είναι να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών και των περιβαλλοντικών καταστροφών και στην προστασία της άγριας ζωής. Πιστεύουμε ότι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών μας αφορά όλους. Συνεργαζόμαστε με το WWF Eλλάς προκειμένου να πραγματοποιηθούν συντονισμένες δράσεις προς αυτές τις κατευθύνσεις».

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, συμπληρώνει: «Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συνεργασίες που βασίζονται σε συντονισμένες προσπάθειες και ένα κοινό όραμα. Μια τέτοια συνεργασία είναι και αυτή που υλοποιούμε με την ΙΚΕΑ και η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες και ευρείες δράσεις του WWF για τις δασικές πυρκαγιές. Μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που επηρεάζει με καθολικό τρόπο τη ζωή μας, δεν μπορούμε να στεκόμαστε μόνοι μας. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Κεφαλογιάννης: Μειωμένα 90%-95% φέτος τα καμένα δάση

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε ακόμη λόγο προμήθεια επιπλέον εναέριων μέσων και ιστορικό υψηλό σε πλήθος ανθρώπινου δυναμικού

Allianz: Εξι φορές πιο ακριβές οι πυρκαγιές, τι να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Τα 10 θερμότερα χρόνια από το 1850 έχουν συμβεί όλα την τελευταία δεκαετία (2015-2024), με το 2024 να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί

40 δις δολάρια το κόστος των πυρκαγιών στο L.A.

Στα 40 δις δολάρια ανέρχεται  το κόστος των πυρκαγιών στο Λος Αντζελες, σύμφωνα με αναλυτές της Keefe Bruyette & Woods.

Ο όμιλος Fourlis για το cyber attack που δέχτηκε την Black Friday

Ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την Black Friday, όταν και τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά του καταστήματα, εξέδωσε ο όμιλος Fourlis.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS: Δωρεά στη ΣΚΑΪ HOPE για ενίσχυση των αεροδιακομιδών ασθενών

Η μητρική τής ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική υποστηρίζει σταθερά δράσεις που ενισχύουν την πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας και βοηθούν το κοινωνικό σύνολο

Nέος COO στην Cover Insurance Α.Ε.

Με ιδιαίτερη χαρά η Cover Insurance Α.Ε. ανακοινώνει την ένταξη του κ.  Κώστα Λαγωνίκα στην οικογένειά της, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Επιχειρησιακού Διευθυντή

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική αποχαιρετά τον Γιώργο Παπαδόπουλο

Τον διευθυντή του υποκαταστήματός της στο Ηράκλειο Κρήτης Γ. Παπαδόπουλο αποχαιρετά με ανακοίνωσή της η ασφαλιστική

Χρυσός Χορηγός η Εθνική Ασφαλιστική στα «Δρόμεια 2025»

Η πρωτοβουλία προάγει την ισότητα, την κοινωνική ευαισθησία και το ευ αγωνίζεσθαι, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της εταιρικής φιλοσοφίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΑΕΕ προς Υπουργείο, ΔΕΕΙΑ: Διατήρηση φερεγγυότητας χωρίς τεχνητά εμπόδια στις επενδύσεις

Ενημερωτική εγκύκλιος και επιστολή της ασφαλιστικής ένωσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω απ' την οδηγία Solvency II

ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS: Δωρεά στη ΣΚΑΪ HOPE για ενίσχυση των αεροδιακομιδών ασθενών

Η μητρική τής ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική υποστηρίζει σταθερά δράσεις που ενισχύουν την πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας και βοηθούν το κοινωνικό σύνολο

Στη Generali Hellas η Ευρωκλινική

H Akkadia Holdings Limited ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στον Όμιλο Ευρωκλινικής στην Generali Hellas.

Ο ΣΕΜΑ στο NATCAT Summit: Η ασφάλιση των ΜμΕ έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ John Croker μίλησε για τη χαμηλή διείσδυση της αγοράς στις ΜμΕ, παρά την υποχρεωτικότητα, και για την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας

ΗΠΑ: Οικογενειακή υπόθεση η επίθεση μολότοφ σε ασφαλιστικό πρακτορείο;

Άνδρας κατηγορείται για επίθεση με μολότοφ σε ασφαλιστικό πρακτορείο της Φλόριντα, ανταγωνιστή της... αδερφής του