back to top
20.4 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

Wells Fargo: Αποζημίωση 386 εκατ. δολ. για…ανεπιθύμητη ασφάλιση ΙΧ!

Η αμερικανική τράπεζα προχωρά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με πελάτες της που την κατηγορούν ότι τους παραπλάνησε, ώστε κατά την λήψη δανείου για αγορά αυτοκινήτου να πάρουν και ασφάλιση που ούτε επιθυμούσαν, ούτε χρειάζονταν!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Οι καταχρηστικές πρακτικές που είχε χρησιμοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν η Wells Fargo επανήλθαν στο προσκήνιο, καθώς η αμερικανική τράπεζα θα καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 386 εκατ. δολαρίων για να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με πελάτες της που είχαν καταθέσει ομαδική αγωγή, υποστηρίζοντας ότι παραπλανήθηκαν ώστε να υπογράψουν για ασφάλιση ΙΧ που ούτε επιθυμούσαν, ούτε χρειάζονταν, παράλληλα με τη λήψη δανείου για αγορά αυτοκινήτου από την τράπεζα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που υποβλήθηκαν σε Εφετείο της Καλιφόρνια, η National General Insurance θα πληρώσει άλλα 7,5 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας το κόστος των πληρωμών προς τους πελάτες σε 393,5 εκατ. δολάρια. Ο συμβιβασμός πρέπει να εγκριθεί από δικαστή για να τεθεί σε ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wells Fargo υποστήριξε ότι δεν παρανόμησε, αλλά επέλεξε να συμβιβαστεί για να αποφύγει τους κινδύνους, τα κόστη και τους περισπασμούς που συνεπάγεται μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.

- Advertisement -

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Reuters, η τράπεζα από το 2016 ταλανίζεται από σειρά σκανδάλων για το πώς μεταχειριζόταν τους πελάτες της. Είχε κατηγορηθεί μεταξύ άλλων ότι χρέωσε εσφαλμένα πάνω από 600.000 δανειολήπτες για ασφάλιση ΙΧ. Τον Απρίλιο του 2018, η Wells Fargo συμφώνησε να καταβάλει στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ (Consumer Financial Protection Bureau και Officer of the Comptroller of the Currency) το ποσό του 1 δις. δολαρίων ώστε να μπουν στο αρχείο οι έρευνες αναφορικά με τις πρακτικές της για την χορήγηση στεγαστικών δανείων και δανείων για την αγορά ΙΧ.

Η τράπεζα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, αλλά δεν της επιτρέπεται να μεγεθυνθεί περαιτέρω στο πλαίσιο περιορισμών που της επιβλήθηκαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed στις αρχές του 2018, έως ότου η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από πλευράς ενεργητικού εξυγιάνει την εταιρική της κουλτούρα και τις διαδικασίες παρακολούθησης των λειτουργιών της.

Ο προτεινόμενος συμβιβασμός καλύπτει τους πελάτες της Wells Fargo που χρεώθηκαν για «παράπλευρη ασφαλιστική προστασία» από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Σύμφωνα με το δικόγραφο της ομαδικής αγωγής, οι πρακτικές της τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα 275.000 δανειολήπτες να καταστούν αφερέγγυοι και 25.000 ΙΧ να κατασχεθούν παράνομα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Θωρακίζοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι των διαταραχών

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε την ανάγκη των εταιρειών να προστατευθούν έναντι των διαφόρων τύπων διαταραχών. Οι διεθνείς εφοδιαστικές

Μελέτη ING για Solvency II: Πού επενδύουν τώρα, πού θα επενδύσουν μετά τα κεφάλαιά τους οι ασφαλιστικές

Η τριπλή πρόκληση των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επενδύσεις σε τιτλοποιημένα δάνεια και ο μεγάλος κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων.

Insurance Europe προς Κομισιόν: Βελτιώστε την Solvency II – Διευκολύνετε τις επενδύσεις

Κοινό κείμενο θέσεων με το οποίο καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις στη Solvency II ώστε να αρθούν τα μη απαραίτητα εμπόδια που υπονομεύουν την ικανότητα των ασφαλιστικών να επενδύουν μακροπρόθεσμα στις μετοχές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μια αληθινή ιστορία από την Ελβετία για τις ζημιές εκατομμυρίων από καταστροφές

Τα διδάγματα από το Μπλάτεν και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις ζημιές του 2025 υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία του ελβετικού συστήματος

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Οι θεματικές συζητήσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο

«Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Αποταμιεύσεις και τις Επενδύσεις»

Η εμπιστοσύνη στο επίκεντρο του 37ου Συνεδρίου Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Ως θεμέλιο για τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων: Αυξημένη κατά 7,3% η παραγωγή το 2025

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για τους βασικούς δείκτες του κλάδου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών