Ως θετικές αποτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος τις εξελίξεις του 2024 για το σύνολο των εποπτευόμενων ιδρυμάτων, στην πρώτη Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης. Για τον ασφαλιστικό κλάδο συγκεκριμένα, η ΤτΕ επισημαίνει ότι αυξήθηκαν τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, καθώς επίσης ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για να αναλάβει η ίδια την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο, όσο και τις στρατηγικές εποπτικές προτεραιότητες που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΤτΕ επικεντρώνει τις εποπτικές της δράσεις για τις (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις “στη χρηματοοικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και στην προστασία των καταναλωτών/ασφαλισμένων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον”.
Οι κύριες εποπτικές δράσεις για την επόμενη τριετία 2025-2027 περιλαμβάνουν:
- Αξιολόγηση των μηχανισμών μεταφοράς κινδύνου (risk transfers) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με έμφαση στην καταλληλόλητά τους και την πραγματική μεταβίβαση κινδύνου, καθώς και στη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από την αντασφάλιση.
- Αξιολόγηση της εφαρμογής από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μιας εύλογης σχέσης ποιότητας/τιμής στα ασφαλιστικά προϊόντα, και αξιολόγηση της επάρκειας των καλύψεων και των αποδόσεων των προϊόντων σε σχέση με τα κόστη, με έμφαση στις ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με επενδύσεις ή δείκτες (value for money).
- Προετοιμασία για την αποτελεσματική εποπτεία βάσει των νέων απαιτήσεων που θα ισχύσουν με την ενσωμάτωση του αναθεωρημένου πλαισίου Φερεγγυότητα II στους τομείς της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement – SCR), της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και της διαχείρισης κινδύνων. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, τους κινδύνους ΤΠΕ και τον κίνδυνο ρευστότητας. Παράλληλα, στόχος είναι να βελτιωθεί η διαδικασία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, ώστε να παρακολουθείται αποτελεσματικότερα η συμμόρφωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τις νέες κανονιστικές απαιτήσεις.
- Αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, όπου μεταξύ άλλων ελέγχονται φαινόμενα προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας (greenwashing), καθώς και το επίπεδο συμμόρφωσης των εποπτευόμενων οντοτήτων με τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης δημοσιοποίησης σχετικών πληροφοριών.
Διαβάστε περισσότερα στην Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης 2024 της ΤτΕ.