back to top
23.6 C
Athens
Κυριακή 20 Απριλίου 2025

Το πρώτο αποτύπωμα του Solvency II στην Ελλάδα

Άρθρο της κ. Μαργαρίτας Αντωνάκη που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 48*

* Η κ. Αντωνάκη είναι Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ

- Advertisement -

Το Solvency II αποτελεί ένα σύγχρονο, ενισχυμένο σύστημα κανόνων χρηματοοικονομικής λειτουργίας, και κατ’ επέκταση εποπτείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που στόχο έχει την ακόμη μεγαλύτερη προστασία του καταναλωτή σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα του Solvency I.

Η αρχιτεκτονική του Solvency II, παρεμφερής με αυτήν της Βασιλείας ΙΙ για τις τράπεζες, είναι σύνθετη και αναπτύσσεται πάνω στην έννοια του ολιστικού κινδύνου, της διαχείρισης των πάσης φύσεως κινδύνων στους οποίους εκτίθεται -ή μπορεί να εκτεθεί- η ασφαλιστική επιχείρηση καθώς και σε ποιοτικές προδιαγραφές διακυβέρνησης. Επιπλέον, εισάγει μια νέα δέσμη απαιτήσεων διαφάνειας, εποπτικών αναφορών και δημοσιότητας προς το κοινό, η οποία θεσπίζεται, για πρώτη φορά, μέσω της υποβολής της ετήσιας έκθεσης χρηματοοικονομικής κατάστασης και φερεγγυότητας.

- Advertisement -

Φυσικό επακόλουθο της πολυπλοκότητας του συστήματος του Solvency II ήταν το υψηλό κόστος συμμόρφωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε αυτό. Για τις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις η πρόκληση ήταν μεγαλύτερη, με την έννοια ότι έπρεπε να κάνουν άλματα σε αντίθεση με άλλες αγορές, οι οποίες είχαν αναβαθμίσει εδώ και χρόνια τις εθνικές τους νομοθεσίες προσεγγίζοντας το μοντέλο του Solvency IΙ.

Ήδη όμως με τα Μέτρα Ενδιάμεσης Εφαρμογής, τα οποία εισήγαγε πανευρωπαϊκά η ΕΙΟΡΑ, κατά τη μεταβατική περίοδο 2014-2015, σε συνδυασμό με τις δράσεις της τοπικής εποπτικής αρχής (Τράπεζας της Ελλάδος-ΤτΕ), οι δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα ασφαλιστικές επιχειρήσεις «δοκιμάστηκαν» σε περιβάλλον Solvency II, με έναν, βέβαια, πιο ήπιο τρόπο. Ιδίως σε επίπεδο διακυβέρνησης, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με τη συστηματική εποπτική καθοδήγηση της ΤτΕ προχώρησαν σε εσωτερικές ανακατατάξεις και σε εμπλουτισμό διαδικασιών, πολιτικών, ανθρώπινου δυναμικού και μηχανογραφικών συστημάτων, έτσι ώστε να συμμορφωθούν με επάρκεια στις ρυθμίσεις διακυβέρνησης.

Επιπλέον, ορισμένες από αυτές προχώρησαν σε ενδιάμεσες εποπτικές αναφορές.

Ο ασφαλιστικός κλάδος, εξάλλου, λόγω της ανάγκης αναδιοργάνωσης των επενδυτικών του χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με το Solvency II, ενίσχυσε τη θέση του ως του μεγαλύτερου θεσμικού επενδυτή της χώρας, αυξάνοντας τις επενδύσεις σε 13 δισ. ευρώ το 2015 από 12 δισ. ευρώ το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος θα είναι ένας μήνας σημαντικός για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς θα κληθούν να υποβάλουν για το 2016 -πρώτη χρονιά εφαρμογής του Solvency II- τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ετήσιες αναφορές. Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις εργάζονται ήδη από σήμερα εντατικά πάνω σε αυτό.

Το Solvency II είναι αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Συγχρόνως όμως είναι ένα ουσιαστικό εχέγγυο αξιοπιστίας, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και το οποίο θα επιτρέψει στον κλάδο να διεκδικήσει τον ρόλο που η πλειοψηφία των κοινοτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων έχει διαδραματίσει στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

EIOPA: Οι στόχοι και οι σχεδιασμοί για την επίτευξη της απλοποίησης

Στις 8 Απριλίου η EIOPA δημοσίευσε την προσέγγισή της σχετικά με την υποστήριξη του στόχου της ΕΕ για απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου

Αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων της οδηγίας IDD

H EAEE ενημέρωσε για τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου

“Η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε προϊόντα που δεν θα θυσιάζουν την ποιότητα”

Καθώς πλησιάζουμε το 2025, η ασφαλιστική αγορά αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων και ευκαιριών, που επηρεάζουν κάθε πτυχή της δραστηριότητάς μας.

«Οι προοπτικές για περαιτέρω εξέλιξη του κλάδου είναι παραπάνω από θετικές»

Η άμεση διαχείριση και αποζημίωση των δικαιούχων στις πληγείσες περιοχές από το φαινόμενο Daniel επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε δημόσια ανακοίνωση προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ευρώπη Holdings: Τα 68,3 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και οι νέες εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο 

Προ των πυλών βρίσκεται η κεφαλαιακή αύξηση των 68,338 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Ευρώπη Holdings, θυγατρική εταιρεία της Intracom.

ΤτΕ: Διενέργεια εξετάσεων για την πιστοποίηση ασφαλιστών στη Θεσσαλονίκη

Ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικών γνώσεων Ασφαλιστικού Πράκτορα, σύμφωνα με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής

Στις 25 Απριλίου πληρώνει 1,2 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ

Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από τις 22 Απριλίου έως τις 25 Απριλίου 2025 στο πλαίσιο των προγραμματισμένων

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Allianz Commercial: Πολιτικοί κίνδυνοι και βία στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους

Οι επιχειρήσεις έχουν κατατάξει τους πολιτικούς κινδύνους και τη βία ως τους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους τα τελευταία τρία χρόνια

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε δημόσια ανακοίνωση προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

“Eπενδυτική φρενίτιδα” για τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Εισροές 18 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2018

Αυξάνονται οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να διαμορφώνεται στα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου

Ευρώπη Holdings: Τα 68,3 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και οι νέες εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο 

Προ των πυλών βρίσκεται η κεφαλαιακή αύξηση των 68,338 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Ευρώπη Holdings, θυγατρική εταιρεία της Intracom.