back to top
13.8 C
Athens
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον διοικητικό μετασχηματισμό της ΥΠΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις», με το οποίο μετατρέπεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε αυτοτελές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Το νομοσχέδιο αποτελεί έναν από τους 7 πυλώνες του Σχεδίου Δράσης που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς DG MOVE, EASA και EUROCONTROL, με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών αεροναυτιλίας στη χώρα μας.

- Advertisement -

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Η διοικητική μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αποσκοπεί στη θεσμική αναμόρφωση, την οικονομική αυτοτέλεια, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας της Ελλάδας. Οι κανόνες διοίκησης και λειτουργίας εναρμονίζονται με το ισχύον κανονιστικό εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, ενώ παρέχονται ευέλικτες διαδικασίες και δυνατότητες εκσυγχρονισμού των συστημάτων αεροναυτιλίας και των αναγκαίων υποδομών.

- Advertisement -

»Παράλληλα με τη διοικητική μεταρρύθμιση, ξεκίνησαν ήδη οι προσλήψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες πεδίου όπως Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, ενώ ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης περιλαμβάνει επιπλέον ενίσχυση του προσωπικού φέτος και το 2026, με ελεγκτές, ηλεκτρονικούς ATSEP και υπαλλήλους παροχής πληροφοριών πτήσης αεροδρομίων (AFISO). Με τη διοικητική μεταρρύθμιση, την αναβάθμιση των υποδομών και τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού ισχυροποιούμε τον κλάδο της ελληνικής αεροναυτιλίας δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις και για τη βέλτιστη διαχείριση όλων των ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας των πτήσεων».

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

Διοικητική Δομή

Η ΥΠΑ θα εξακολουθεί να λειτουργεί τόσο ως πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης αεροναυτιλίας όσο και ως φορέας διαχείρισης αερολιμένων, ενώ το ΔΣ της ΥΠΑ προβλέπεται να είναι επταμελές και αποτελείται από α) τον Διοικητή της ΥΠΑ, ως Πρόεδρο, β) τον Υποδιοικητή Αεροναυτιλίας, ως Αντιπρόεδρο Α’, γ) τον Υποδιοικητή Αερολιμένων, ως Αντιπρόεδρο Β’ και δ) 4 μέλη.

Σχετικά με δομή της Υπηρεσίας, μειώθηκαν οι οργανικές δομές της ΥΠΑ περίπου κατά 35%, δημιουργώντας μια σύγχρονη, λιτή και αποτελεσματική οργανική δομή, ανταποκρινόμενη στις λειτουργικές ανάγκες της Υπηρεσίας.

Προσωπικό

  • Συστήνονται 2.407 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων και υπαλλήλων ΙΔΑΧ.
  • Τα απαιτούμενα προσόντα των θέσεων προβλέπονται στο Π.Δ. 85/2022 και στον επικείμενο Οργανισμό της ΥΠΑ.
  • Η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων γίνεται με αυτοτελείς προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
  • Πρόβλεψη για δυνατότητες μετακινήσεων υπαλλήλων ιδίως στα περιφερειακά αεροδρόμια, για την κάλυψη εποχιακών ή εκτάκτων αναγκών.
  • Προβλέπονται δυνατότητες αξιοποίησης του πλεονάζοντος προσωπικού από τους παραχωρημένους αερολιμένες της Fraport.
  • Προβλέπονται ρυθμίσεις για ενίσχυση των περιφερειακών αερολιμένων.
  • Προβλέπονται διαδικασίες παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης των στελεχών της ΥΠΑ.

Οικονομική αυτοτέλεια:

  • Η ΥΠΑ καταρτίζει αυτοτελή προϋπολογισμό, ισολογισμό, απολογισμό και τις λοιπές χρηματοοικονομικές αναφορές που προβλέπονται για τα ΝΠΔΔ.
  • Προβλέπεται αξιοποίηση των εσόδων EUROCONTROL.
  • Θέσπιση ειδικών τελών επιβατών και τέλους ασφάλειας στους αερολιμένες αρμοδιότητας της ΥΠΑ.
  • Δυνατότητα αξιοποίησης αποθεματικών για μείωση του αντικτύπου σε περιόδους μειωμένης κίνησης και αντιμετώπισης απρόβλεπτων αναγκών, καθώς και για δαπάνες που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Σημαντική θεσμοθέτηση δυνατότητας κατάρτισης Κανονισμού Έργων, Προμηθειών, Μελετών και Υπηρεσιών της ΥΠΑ, σύμφωνα με το ισχύον Ενωσιακό Πλαίσιο. Σκοπός είναι η αποτελεσματική, ευέλικτη και ταχύτατη ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεροναυτιλίας και των απαραίτητων υποδομών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φορολογικό νομοσχέδιο: Έμφαση σε οικογένειες, νέους και περιφέρεια

Η μεταρρύθμιση δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά, καθώς ανοίγει δυνατότητες ανάπτυξης προϊόντων και ενισχύει τη ρευστότητα

Η Οδική Ασφάλεια ξεκινά από την Παιδεία – «In Motion for Safety» στο ΕΜΠ

Κάθε ζωή που σώζεται στον δρόμο είναι ένα βήμα προς μια πιο ώριμη και ευαισθητοποιημένη κοινωνία

In Motion for Safety: Σεμινάριο ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς από το ΕΜΠ και τον Όμιλο Σαρακάκη

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025, 15:00-18:00, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, με ελεύθερη είσοδο

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ υπέρ των συλλογικών συμβάσεων – Παρέμβαση για το επίδομα φροντίδας συνταξιούχων με αναπηρία

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούν σε επαρκείς μισθούς, αξιοπρεπή εργασία και αποκατάσταση αδικιών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

100 χρόνια ΕΕΑ: Οι στιγμές της μεγάλης γιορτής στο Μέγαρο Μουσικής

Η ιστορική βραδιά ανέδειξε τη σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της συλλογικής προσπάθειας - Στις τιμώμενες επιχειρήσεις, οι Ασφάλειες Ραφαηλίδη

Η Δήμητρα Παππά αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΑΠΤΥ ΑΕ

Το ΕΚΑΠΤΥ έχει ως αποστολή την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας στον χώρο της υγείας

Άμεση αντίδραση ΔΕΕΙΑ στην επιστολή του ΕΕΑ για αθέμιτες πρακτικές – Αναμένονται οι κυρώσεις

Την ανάγκη επιβολής προστίμων και αναίρεσης μη σύννομων πρακτικών που πλήττουν τους επαγγελματίες επισημαίνει σε νέα ανακοίνωση το Επιμελητήριο

ΣΠΑΤΕ: Κάλεσμα σε ΓΣ και εκλογές την 1η Δεκεμβρίου

16 μάχιμοι επαγγελματίες συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, οι μισοί εκ των οποίων ως νέες υποψηφιότητες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

100 χρόνια ΕΕΑ: Οι στιγμές της μεγάλης γιορτής στο Μέγαρο Μουσικής

Η ιστορική βραδιά ανέδειξε τη σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της συλλογικής προσπάθειας - Στις τιμώμενες επιχειρήσεις, οι Ασφάλειες Ραφαηλίδη

Κυκλοφορεί τo νέο τεύχος του Insurance World

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2025 φιλοξενείται η κεντρική συνέντευξη της Μαρίας Παπαζαρκάδα, Country Manager της Coface στην Ελλάδα

Η Αμερικανίδα πρέσβης Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Υγείας για τον Ψηφιακό Βοηθό 1566 στο ΕΣΥ

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο CEO της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Sword Health και εκπρόσωπος του ΠΟΥ

O Πέτρος Τασιός Head of Claims, Marine, στη Howden

Επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή προστιθέμενη αξία, η Howden Hellas τοποθετείται ως βασικός πυλώνας στη ναυτασφαλιστική αγορά

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές