back to top
32.8 C
Athens
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026

Tι προτείνει η ΕΑΕΕ επί του ν/σ για την «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς»

Σχέδιο νόμου «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς καλύπτει πολλές περιοχές της ισχύουσας χρηματοπιστωτικής νομοθεσίας» χαρακτηρίζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) το σχεδίου νόμου με τίτλο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς», το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

H ΕΑΕΕ κατέθεσε τις προτάσεις της σημειώνοντας ότι «ως φορέας εκπροσώπησης της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο μακροπρόθεσμο θεσμικό επενδυτή της χώρας, με χαρτοφυλάκιο της τάξης των 18 δισ. ευρώ, στηρίζει κάθε προσπάθεια της πολιτείας με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς».

- Advertisement -

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ επικεντρώνονται στα εξής θέματα:

– Καθιέρωση στον ν. 4583/2018 για την διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων της δυνατότητας ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της αίτησης ασφάλισης.

- Advertisement -

Με το άρθρο 86 του σχεδίου νόμου αναγνωρίζεται στον πελάτη δυνατότητα συμπλήρωσης της αίτησης ασφάλισης, πέραν των έγχαρτων, και με ηλεκτρονικά μέσα. Πρόκειται για σωστή νομοθετική παρέμβαση, σύμφωνη με τις σύγχρονες ανάγκες ψηφιοποίησης του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της αγοράς.

Οι παρατηρήσεις της ΕΑΕΕ εστιάζουν στην θέσπιση, μεταξύ άλλων, διαδικασίας ταυτοποίησης του πελάτη. Με γνώμονα την διευκόλυνση του πελάτη και την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας, η ΕΑΕΕ προτείνει να αναγνωριστεί ρητά στον νόμο η ταυτοποίηση του πελάτη να μπορεί να γίνεται με πρόσβαση και άντληση διαθέσιμων πληροφοριών από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), μετά από συγκατάθεσή του.

Επίσης, με το δεδομένο ότι η ρύθμιση αυτή θα απαιτήσει προσαρμογές στις υφιστάμενες διαδικασίες και συστήματα των εταιρειών, ζητείται η διασφάλιση επαρκούς χρόνου για την προετοιμασία και την πλήρη συμμόρφωσή τους στις νέες απαιτήσεις.

– Απευθείας διαβίβαση δικαιολογητικών από ασφαλιστικές εταιρίες για την ανανέωση εγγραφής διαμεσολαβητών.

Επ’ ευκαιρία του σχεδίου νόμου, το οποίο μεταξύ άλλων προωθεί αλλαγές στον ν. 4583/2018 για την διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων, προτείνεται την ένταξη και άλλης ρύθμισης σχετικής με τον ίδιο νόμο, η οποία αφορά στην αλλαγή της διαδικασίας υποβολής συγκεκριμένων δικαιολογητικών (των βεβαιώσεων κάλυψης της επαγγελματικής αστικής ευθύνης και των βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης) για την ανανέωση της εγγραφής των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο ειδικό μητρώο των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων. Πρόκειται για ρύθμιση, η νομοτεχνική επεξεργασία της οποία έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο ομάδας εργασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μελέτη για τον αντίκτυπο των αυτοματοποιημένων οχημάτων στην ΕΕ

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα προβλέπεται να μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον τομέα των μεταφορών – Πώς θα επηρεάσουν εκείνον της ασφάλισης

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για εγκύκλιο και αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Αφορούν μεταξύ άλλων τη φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των συμβολαίων επί διαφοράς (CFDs)

Συνάντηση ΕΕΑΕ-ΕΑΕΕ για ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας και κοινές δράσεις

Οι συζητήσεις κάλυψαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, την εξέλιξη και τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς

ΕΑΕΕ και ΔΕΕΙΑ σε εκδήλωση των Lloyd’s στο Λονδίνο

Παρεμβάσεις που ανέδειξαν τις προοπτικές της οικονομίας και του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πολιτικό ραντεβού στο ΕΕΑ για την ιδιωτική ασφάλιση – Ο Χατζηθεοδοσίου φέρνει στο ίδιο τραπέζι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκπρόσωποι των κομμάτων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τον χώρο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

Ποιες ασφαλιστικές (δεν) ασφαλίζουν αυτοκίνητα μεγάλης αξίας;

Ναυτιλιακή πρόσθεσε κάποια πολύ ακριβά εξαρτήματα στα αυτοκίνητά της, από αυτά που... επαινούν οι ασφαλιστικές

Η Interamerican συνάντησε το MDRT σε μια ημερίδα αφιερωμένη στους νέους συμβούλους

Η εκδήλωση «Interamerican meets MDRT» ανέδειξε ότι η νέα γενιά αναζητά ουσιαστική εκπαίδευση, διεθνή πρότυπα και κοινότητες που εμπνέουν

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς θα κάνει την υπέρβαση στο bancassurance

Σκοπεύει να ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις των 48 εκατομμυρίων καθαρής κερδοφορίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πολιτικό ραντεβού στο ΕΕΑ για την ιδιωτική ασφάλιση – Ο Χατζηθεοδοσίου φέρνει στο ίδιο τραπέζι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκπρόσωποι των κομμάτων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τον χώρο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

Ποιες ασφαλιστικές (δεν) ασφαλίζουν αυτοκίνητα μεγάλης αξίας;

Ναυτιλιακή πρόσθεσε κάποια πολύ ακριβά εξαρτήματα στα αυτοκίνητά της, από αυτά που... επαινούν οι ασφαλιστικές

Η Interamerican συνάντησε το MDRT σε μια ημερίδα αφιερωμένη στους νέους συμβούλους

Η εκδήλωση «Interamerican meets MDRT» ανέδειξε ότι η νέα γενιά αναζητά ουσιαστική εκπαίδευση, διεθνή πρότυπα και κοινότητες που εμπνέουν

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Η NUVIA χορηγός στην εκδήλωση του Fortune Greece Network «The Art of Negotiation, Talent & Influence»

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για υποστήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν τη γνώση, την καινοτομία και την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων