back to top
14.4 C
Athens
Παρασκευή 3 Απριλίου 2026

Τι λέει η Insurance Europe για την αναθεώρηση της Solvency II

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

- Advertisement -

Σαφείς αιχμές για την αναθεώρηση της οδηγίας Solvency II αφήνει η Ενωση των (Αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ Insurance Europe.

Σε συνέχεια της έκθεσης προόδου που δημοσίευσε η Κομισιόν για την πορεία του project της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της ΕΕ (Capital Markets Union-CMU), ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Insurance Europe Olav Jones σχολίασε: «Ως οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές στην ΕΕ, οι ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης εξαρχής στήριξαν την στόχευση της Ενοποίησης των Κεφαλαιαγορών για  απελευθέρωση κεφαλαίων. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει αναμφίβολα σημειωθεί, πολλά θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

- Advertisement -

«Όσον αφορά την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου της Οδηγίας Solvency II, πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χάνει την ευκαιρία να απελευθερώσει κεφάλαια που οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ», τονίζει ο κ. Jones.

Και τούτο διότι ένας από τους στόχους της CMU είναι να αντιμετωπίσει τα ρυθμιστικά εμπόδια στις επενδύσεις, περιλαμβανομένων των προληπτικών ρυθμίσεων της Solvency II που αποθαρρύνουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις από πλευράς ασφαλιστικής βιομηχανίας.

«Έχουν γίνει ορισμένες ευπρόσδεκτες βελτιώσεις αναφορικά με τη μεταχείριση των Απλών, Διάφανων και Τυποποιημένων (Simple, Transparent and Standardized-STS) τιτλοποιήσεων και υποδομών, αλλά περαιτέρω πρωτοβουλίες είναι επιθυμητές και εφικτές», τονίζει η Insurance Europe. «Πολλές σημαντικές πτυχές- ίδια κεφάλαια, το περιθώριο ρίσκου, η προσαρμογή μεταβλητότητας (volatility adjustment) και η δυνατότητα απορρόφησης ζημιών της αναβαλλόμενης φορολογίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς στην αναθεώρηση της Solvency II φέτος».

Στην έκθεση προόδου για το CMU, η Κομισιόν αναφέρεται στις προσαρμογές που έχει εισηγηθεί, ομως το προσχέδιο –που αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης– δεν επιτυγχάνει τον στόχο της απελευθέρωσης κεφαλαίων.

Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι πεπεισμένη ότι η έλλειψη αποτελεσματικής δράσης από πλευράς Κομισιόν συνιστά χαμένη ευκαιρία. Οι ασκόπως υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα μακροπρόθεσμα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών πρέπει να επανεξεταστούν ώστε να αντανακλούν την πραγματική μακροπρόθεσμη έκθεση σε κινδύνους της συγκεκριμένης κατηγορίας ενεργητικού, καταλήγει η Insurance Europe.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέοι κανόνες της ΕΕ για τις τραπεζικές πτωχεύσεις: Ενισχύεται η προστασία καταθετών και φορολογουμένων

Οι δε αρμόδιες αρχές αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία για να παρεμβαίνουν έγκαιρα, χωρίς να διαταράσσεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Ασφαλιστές προς ΕΕ: «Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα η απλοποίηση των κανόνων

Η Insurance Europe ζητά ένα στοχευμένο «Omnibus» προκειμένου ο κλάδος να μπορέσει να επιτελέσει πλήρως τον θεσμικό επενδυτικό του ρόλο

Αναθεωρήθηκαν οι κατευθυντήριες Οδηγίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ενισχύεται η προσέγγιση του διαβήτη ως ετερογενούς νοσήματος, με μεγαλύτερη έμφαση στη διάγνωση και ταξινόμηση διαφορετικών μορφών

Alpha Bank: Oι 3 παράγοντες που θα επηρεάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Μια νέα ενεργειακή κρίση ενδέχεται να επιδεινώσει το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διαρθρωτική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων