Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι αντασφαλιστικοί όμιλοι της Γερμανίας (Munich Re, Hannover Re κλπ.) εκπονούν σχέδια για ένα Ταμείο Πανδημίας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη η χώρα για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το Ταμείο θα λειτουργεί ως σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (μεταξύ κυβέρνησης και αντασφαλιστικής βιομηχανίας) και θα δομηθεί στα πρότυπα των υφισταμένων «ταμείων φυσικών καταστροφών» (catastrophe funds).
Η κεντρική ιδέα είναι ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από εισφορές από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πληγούν από μια πιθανή πανδημία, καθώς και μέσω ομολόγων καταστροφών και δημοσίων πόρων. Τα Der Spiegel ανέφερε ότι μια ομάδα εργασίας των μεγάλων αντασφαλιστικών ομίλων έχει ήδη εκπονήσει κείμενο εργασίας που υπολογίζει ότι το υπό σύσταση Ταμείο Πανδημίας απαιτεί κεφάλαια άνω των 10 δις. ευρώ. Εάν εγκριθεί, το γερμανικό Ταμείο θα έρθει να προστεθεί στην προσφάτως εγκεκριμένη αντασφαλιστική πλατφόρμα στήριξης των ασφαλιστών εμπορικών πιστώσεων στη Μ. Βρετανία, καθώς και στα αντίστοιχα σχέδια που βρίσκονται «στα σκαριά» στη Γαλλία.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν ένα αντίστοιχο μοντέλο με το Νομοσχέδιο περί Ασφάλισης Κινδύνου Πανδημίας του 2020 Pandemic Risk Insurance Act of 2020 (PRIA), τον οποίο εισήγαγε ο Γερουσιαστής Maloney τον περασμένο μήνα.
Η Swiss Re και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδέσμων Διαχείρισης Κινδύνων (Federation of European Risk Management Associations -FERMA) είναι μεταξύ αυτών που έχουν ταχθεί υπέρ των ασφαλιστικών συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αν και ο διευθύνων σύμβουλος της SCOR Denis Kessler έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εισαγωγή «Ταμείων Πανδημίας».