back to top
16.1 C
Athens
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026

Τα τρικ με τις εκπτώσεις και τις προμήθειες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Κουβάρι που παραμένει τυλιγμένο είναι οι πολιτικές των προμηθειών προς την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Κάτι σαν παραμόρφωση της πραγματικότητας θα έλεγε ο Ανασφάλιστος σήμερα.

Κάτι ήλθε στα αυτιά του Ανασφάλιστου και διερωτάται, όχι αν πραγματικά συμβαίνει αυτό, αλλά για πόσο θα συνεχιστεί. Ακουσε πολύ καλά ότι ορισμένες ασφαλιστικές αναδιατάσσουν τις προμήθειες που δίνουν προς τους διανομείς ανάλογα με το, αν είναι μεγάλες σε όγκο πωλήσεων ή όχι.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το νόμο που ρυθμίζει τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, οι διανομείς μπορούν να δίνουν εκπτώσεις σε ασφαλισμένους τους ή εν δυνάμει ασφαλισμένους, όχι όμως από μόνοι τους. Οι εκπτώσεις αυτές θα πρέπει να παρέχονται από τις ασφαλιστικές. Αυτές οι εκπτώσεις που δίνουν ή που θα δίνουν οι ασφαλιστικές είναι ιδίου ύψους για όλους τους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων. Κάποτε είχαν υπάρξει δίκαιες διαμαρτυρίες και καταγγελίες για συγκεκριμένους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων που σήμερα έχουν διορθωθεί. Κανείς από τους μεγάλους δεν τον συμφέρει να είναι έκνομος.

Τι άκουσε όμως ο Ανασφάλιστος και τι γίνεται παρασκηνιακά; Οι ασφαλιστικές πάντα φροντίζουν να δίνουν τις ίδιες εκπτώσεις προς όλους τους διανομείς. Όμως πίσω από την δικαιοσύνη και την νομιμότητα των εκπτώσεων κρύβονται οι προμήθειες. Οι προμήθειες λοιπόν εδώ έρχονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και την πώληση, αφού υπάρχουν. Κάποιες ασφαλιστικές την ίδια στιγμή που παρέχουν εκπτώσεις, δίνουν διαφορετικές προμήθειες για το ίδιο ασφαλιστικό προϊόν που πωλείται στην αγορά.

- Advertisement -

Μας κατήγγειλαν λοιπόν, ότι την ίδια στιγμή που δίνουν για το ίδιο προϊόν μία έκπτωση για παράδειγμα 10% στην ασφάλιση περιουσίας, την ίδια στιγμή αναδιαμορφώνουν και την πολιτική προμηθειών τους επιλεκτικά. Δηλαδή στο μεν έναν θα αυξήσουν την προμήθεια, παρέχοντας το δικαίωμα της έκπτωσης στην πώληση, στο δε, άλλον θα μειώσουν την προμήθεια παρέχοντας το δικαίωμα της έκπτωσης στην πώληση. Και έτσι, φτάνουν στο σημείο να πωλούνται περισσότερο τα ασφαλιστικά προϊόντα που έχουν εκπτώσεις και μεγάλες προμήθειες.

Μπορεί άραγε, έτσι να φτιάξει η αγορά και να διαφοροποιηθεί;

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καμία υποχώρηση στις προμήθειες η σταθερή θέση της Διαμεσολάβησης και του ΕΕΑ

Οι συναντήσεις με ΤτΕ και ΕΑΕΕ κατέγραψαν με σαφήνεια τις θέσεις και τα όρια των εμπλεκόμενων πλευρών

Πώς θα κλείσει το 2025 για την ασφαλιστική αγορά – Οι συνιστώσες

Σημαντική συμβολή είχε η δέσμη κινήτρων για ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, η τεχνολογία και τα νέα λογιστικά πρότυπα

Μοχλός ανάπτυξης (;) το Δικαίωμα Συμβολαίου, όπως οι φόροι για το κράτος

Μήπως οι ασφαλιστικές δεν βλέπουν να έρχεται η ανάπτυξη που περίμεναν;

Προμήθειες δικτύων: Σύμμαχος ή εχθρός των ασφαλιστών η τεχνολογία;

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος ή εχθρός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών; Τι απαντούν σήμερα στο «IW» κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους