back to top
15.6 C
Athens
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026

Τα Δεδομένα, η Απάτη και το Αυτοκίνητο

της Ελενας Ερμείδου

Η πρόσβαση στα δεδομένα αυτοκινήτου και η καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης για την πιο δίκαια τιμολόγηση στο αυτοκίνητο είναι δύο ζητήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στις ασφαλιστικές.

- Advertisement -

Τουλάχιστον, πέντε χρόνια το ζήτημα της πρόσβασης στα δεδομένα συζητάται στην Insurance Europe. Ο Nicolas Janmart πριν περίπου πέντε χρόνια έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Reinsurance Outlook και το Insurance World για αυτά τα θέματα.  Επιτεύχθηκε μία πρόοδος από τότε, ωστόσο όχι αυτή που επιζητούσαν με επιστολές τους οι ασφαλιστές και άλλες Ενωσεις από την ΕΕ.

Χτες έγινε άλλη μία τέτοια προσπάθεια. Insurance Europe, ADPA, AIRC, ETBma, FiA, cecra, CLEPA, FIGIEFA, EGEA, Leaseurope συνυπέγραψαν μία επιστολή προς την ΕΕ, ζητώντας συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην πρόσβαση δεδομένων αυτοκινήτου. Μάλιστα έκαναν λόγο για απώλειες της τάξης των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2030 και 95 δισεκατομμυρίων  έως το 2050 στην αγορά αυτοκινήτου, αν δεν ρυθμιστεί σωστά η αγορά.

- Advertisement -

Το άλλο το ζήτημα, της ασφαλιστικής απάτης απασχολεί τους ασφαλιστές πάνω από 10 χρόνια.  Συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για τον εντοπισμό της απάτης, ωστόσο η απάτη στοιχίζει εκατομμύρια, εκατομμυρίων στην Ευρώπη. Δεν έχει καταπολεμηθεί.

Και ας επιστρέψουμε στο πρώτο ζήτημα. Οι ασφαλιστικές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, και άλλοι συναφείς κλάδοι, ζητούν πρόσβαση για δικαιότερη τιμολόγηση, αν δεν γίνει αυτό θα πάνε στραφει επενδυτικά κονδύλια που τοποθετήθηκαν στις νέες τεχνολογίες, οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Πόσο, όμως  εύκολο είναι να δοθεί το πράσινο φως στην πρόσβαση των δεδομένων, αν το δούμε από την άλλη πλευρά;  Υπάρχει τόση πολυπλοκόττα στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών που πιθανά να εμποδίζει τους νομοθέτες να θεσμοθετήσουν. Δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεται κάποιος δεδομένα όπου ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Και όπως φαίνεται κανείς δεν είναι βέβαιος ότι πράττει το σωστό.

Το ίδιο και με την ασφαλιστική απάτη. Εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Ενα σωρό τρόποι  προσφέρει η νέα τεχνολογία για να σκαφιστούν μία απάτη και ας υπάρχουν τα μηχανήματα εντοπισμού ασφαλιστικής απάτης. Η πολυπλοκήτητα δεν έχει ηττηθεί.

Και ίσως αυτό που μπορούμε να πούμε προσώρας είναι ότι η πολυπλοκότητα φρενάρει αποφάσεις που για κάποιους μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος τους ενώ για άλλους όχι.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Insurance Europe: Ζητά ουσιαστική απλούστευση του Digital Omnibus

Την ανάγκη για ένα πιο συνεκτικό και λειτουργικό ευρωπαϊκό ψηφιακό πλαίσιο υπογραμμίζει η Insurance Europe, σχολιάζοντας τη διαπραγματευτική θέση

Την αποσαφήνιση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων ζητά η ευρωπαϊκή ασφαλιστική ομοσπονδία 

Την ανάγκη να περιοριστεί η νομική αβεβαιότητα κατά την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) αναδεικνύει η Insurance Europe

Oι ασφαλιστικές απάτες στην υγεία και οι προκλήσεις

Με το θέμα της απάτης, της σπατάλης και των καταχρηστικών πρακτικών στην ασφάλιση της υγείας ασχολείται το σημερινό ρεπορτάζ του insuranceworld.gr

Πρόσβαση στα δεδομένα των οχημάτων –  Πρόοδος μετ’ εμποδίων ένα χρόνο μετά την Πράξη της ΕΕ για τα δεδομένα

Τις δυσκολίες που εξακολουθούν να περιορίζουν την αποτελεσματική πρόσβαση στα δεδομένα που παράγουν τα οχήματα ανέδειξε η Insurance Europe

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς να μη χαθεί η φιλοδοξία των νέων εργαζομένων

Η φιλοδοξία χωρίς εμπειρία μπορεί να οδηγήσει σε λάθη. Η εμπειρία, όμως, δεν αποκτάται χωρίς προσπάθεια, πρωτοβουλία και δοκιμές.

Αναρριπίζει ο αέρας πάνω από τις ασφαλιστικές

Από τα χρειώδη στον κόσμο μας, καλές οι ασφαλιστικές και η πολιτική για εκείνον που στις ιστοσελίδες ενημέρωσης, αναζητεί, και την βλέπει ωσάν άγος ο λαός.

Ευρώπη Holdings: Την απορρόφηση από την CrediaBank ενέκρινε η ΓΣ

Η Γενική Συνέλευση έλαβε τις εξής αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης

Ερρίκος Μοάτσος: Ανάγκη περιορισμού του ασφαλιστικού κενού απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Την ανάγκη περιορισμού του ασφαλιστικού κενού απέναντι στις φυσικές καταστροφές ανέδειξε ο Ερρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το ενεργειακό κόστος πιέζει τις επιχειρήσεις τροφίμων και αναδεικνύει τους ασφαλιστικούς κινδύνους

Η αποκλιμάκωση των τιμών σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων δεν σημαίνει ότι υποχωρούν και οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις

Η EUROINS Ελλάδος «φωτίζει» την Καλλιθέα στο 10ο επετειακό Kallithea Night Run

Για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πλευρό των δρομέων, στηρίζοντας τον αθλητισμό και την τοπική κοινωνία

Σ. Παπαγιαννόπουλος, CEO EXL Consulting: η κυβερνοασφάλεια είναι υπόθεση ηγεσίας και ευθύνης

Στο πλαίσιο των εργασιών του Cyber Security Forum, ο CEO της EXL Consulting Σταύρος Παπαγιαννόπουλος ανέδειξε τη σημασία της κυβερνοασφάλειας

EY: Αύξηση εσόδων 4,7% παγκοσμίως το 2026, αγγίζοντας τα $57 δισ.

Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY ανακοίνωσε έσοδα ύψους 57 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που έκλεισε τον Ιούνιο του 2026

ΔΙΑΣ- IRIS Payments: 7 τυχεροί κάθε μήνα κερδίζουν από 1.300€ για αγορές στο σούπερ μάρκετ

Από σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2026 και για ένα τρίμηνο, οι καταναλωτές που πληρώνουν με IRIS Payments στo POS χρησιμοποιώντας την εφαρμογή