Μία ακόμη δημόσια και ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου έρχεται να σημάνει συναγερμό στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, σε μια περίοδο έντονης αναστάτωσης, την οποία έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία δύο ασφαλιστικών εταιρειών να μεταβάλουν μονομερώς θεμελιωμένα δικαιώματα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του ασφαλιστικού κλάδου, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ προειδοποίησε ότι η συγκεκριμένη σύγκρουση είναι βαθιά επιζήμια για το σύνολο της αγοράς, τονίζοντας πως η παραβίαση των δικαιωμάτων των διαμεσολαβητών συνιστά παράνομη και καταστροφική ενέργεια, η οποία θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα. Όπως ξεκαθάρισε, σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος δεν πρόκειται να μείνει αδρανής.
Αναμένονται κινητοποιήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη διαφαίνονται έντονες αντιδράσεις, με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων ακόμη και έξω από τις ασφαλιστικές εταιρείες που προχώρησαν στη συγκεκριμένη απόφαση. Κεντρικό επιχείρημα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αποτελεί το ζήτημα των «ακριβών νοσηλίων» και της επιχειρούμενης μείωσης των εσόδων τους, ένα δικαίωμα το οποίο –όπως επισημαίνουν– έχει κατακτηθεί μέσα από πολυετή αγώνα, επαγγελματική προσπάθεια και επένδυση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόλοιπη ασφαλιστική αγορά δεν προτίθεται να ακολουθήσει αυτή την πρακτική, γεγονός που απομονώνει περαιτέρω τις συγκεκριμένες εταιρείες.
Η αντιπαράθεση αυτή κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σύγκρουση χωρίς προηγούμενο, φτάνοντας ακόμη και στα άκρα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το σύνολο του ασφαλιστικού οικοσυστήματος. Το μήνυμα που εκπέμπεται από τους διαμεσολαβητές είναι σαφές: οι επίμαχες αποφάσεις πρέπει να ανακληθούν άμεσα, πριν εκτεθεί ανεπανόρθωτα ολόκληρος ο κλάδος απέναντι στους ίδιους τους ασφαλισμένους και διαρραγεί το κλίμα εμπιστοσύνης που αποτελεί τη βάση της ασφαλιστικής αγοράς.













