back to top
21.8 C
Athens
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026

Σε απόγνωση οι γιατροί, ζητούν άμεση κατάργηση του clawback

Για δυσβάσταχτη επιβάρυνση κάνουν λόγο τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφερόμενα στις παρακρατήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΙΣ υποστηρίζει πως ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων κ.ο.κ χάνει το μισό των εισοδημάτων του λόγω παρακρατήσεων που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, τόσο σε σχέση με τη φετινή χρονιά όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

- Advertisement -

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη  δυνατότητα για μηνιαία παρακράτηση του 70% του clawback του τρέχοντος έτους από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με τα ποσά που βαραίνουν τους ιατρούς από τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας COVID-19.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:

- Advertisement -

Στην εποχή του COVID-19, η επιμονή σε άδικες και οριζόντιες περικοπές αποζημίωσης δεδουλευμένων αμοιβών και στην έλλειψη συστηματικών μηχανισμών ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ, είναι αδιανόητη. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αυτή τη χρονιά με την πανδημία, το clawback πρέπει να εκλείψει και να καταργηθεί.

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις δαπανών που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες, αποτελούν σταγόνα στον Ωκεανό. Ειδικότερα δόθηκε αύξηση 5 εκατ. ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες (από 75 εκατ. ευρώ το 2019 σε 80 εκατ. ευρώ) για την κάλυψη των συμβάσεων 800 ιατρών ειδικότητας για τους 3 τελευταίους μήνες του έτους.

Δόθηκε αύξηση 13 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες διάγνωσης για το 2020 σε σχέση με το 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου προκλήθηκε ένα φορτίο περικοπής 112 εκατ. ευρώ clawback (23%) στον κλάδο, ποσό δυσβάσταχτο για τη λειτουργία των μικρότερων διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρείων/πολυϊατρείων.

Παράλληλα, ο τρόπος εφαρμογής των 120 δόσεων και των συνοδών μέτρων για τα δυσθεώρητα ποσά του clawback που βαραίνουν τον κλάδο, ισοδυναμούν με μέτρα ασπιρίνη. Ειδικά σε μία περίοδο που ο ιατρικός κόσμος καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να αντεπεξέλθει στις αμέτρητες υποχρεώσεις που προκύπτουν καθημερινά. Η ελάχιστη δόση καταβολής των 250 ευρώ βρίσκει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κάθετα αντίθετο, ειδικά για τα μικρότερα οφειλόμενα ποσά.

Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να διευκολύνουν τον ιατρικό κόσμο που τόσο συχνά επικαλούνται.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΟΠΥΥ: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – Ο ρόλος του OTP

Η οργάνωση είχε αναπτύξει δίκτυο εικονικών εκτελέσεων γνωματεύσεων, προκαλώντας σημαντική ζημία στο δημόσιο σύστημα υγείας

10 χρόνια Health Innovation Conference: Αβέβαιη η πρόσβαση των Ελλήνων στην καινοτομία

Το επετειακό #hico26 στις 19 Μαΐου περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου ομιλίες, τοποθετήσεις και πάνελ συζήτησης – Δείτε τη θεματολογία και δηλώστε συμμετοχή

Νέος Φάκελος Ασφάλισης Υγείας: Ο ΕΟΠΥΥ περνά σε νέα ψηφιακή εποχή

Η ανανεωμένη πλατφόρμα υπόσχεται ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία της ασφαλιστικής τους κάλυψης

Προτάσεις για τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και τις κατ’ οίκον επισκέψεις

Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής (ΠΕΕΓΟΙ) κατέθεσε τις θέσεις της στη δημόσια διαβούλευση 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ωνάσειο και 251 ΓΝΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ: Εγκαίνια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Πρότυπο Κέντρο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης Περιστερίου

Η νέα υποδομή ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες του Ομίλου στους τομείς της ογκολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας και γενικής πυρηνικής ιατρικής

Σε ποιους κλάδους επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Μετά τις νέες επεκτάσεις, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από το μέτρο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 2.500.000

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πού θα πάει η Generali, οι τρεις επόμενοι σταθμοί της

Ανανεωμένη πλατφόρμα φροντίδας και επέκταση συνεργασίας με τον πάροχο τρισδιάστατων προϊόντων Intermap Technologies

Το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» αποχαιρετά με θλίψη τον Γιώργο Μυλωνά

Την απώλεια του ιδρυτικού του μέλους γνωστοποίησε το Ινστιτούτο, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δημιουργική και κοινωνική προσφορά του

Ωνάσειο και 251 ΓΝΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Ilia Forum 2026: Το αναπτυξιακό συνέδριο της Ηλείας ανοίγει τις πόρτες του

Όσα θα παρακολουθήσουμε το διήμερο 5-6/6 στο Aldemar Olympian Village – Ilis Congress Center, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»