Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στον χώρο όπου λειτουργούσαν τα κρατητήρια της Κομαντατούρ (Kommandatur) επί γερμανικής κατοχής.
Μετά το τέλος της ξενάγησης, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών σημειώνοντας: «Τόπος μνήμης, τόπος περισυλλογής. Να θυμόμαστε τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία και να μην αφήσουμε μορφώματα που τις απειλούν να υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Ο ΠτΔ δήλωσε: Τα ονόματα πάνω στους τοίχους αυτού του κτιρίου, τα ονόματα των κρατουμένων κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής μας θυμίζουν – και πρέπει να μας θυμίζουν πάντα – την δύναμη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε ότι Ελευθερία και Δημοκρατία είναι εύθραυστα αγαθά. Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε πάντοτε. Τίποτα απ’αυτά δεν είναι δεδομένο.
Και αυτό πρέπει να το συλλογιζόμαστε ιδίως σήμερα, τώρα, που άρχισε και η προεκλογική περίοδος για τις Ευρωεκλογές. Η ετυμηγορία των Ευρωπαίων και ιδίως ημών, των Ελλήνων, ως Ευρωπαίων, πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέψουμε στα μορφώματα του λαϊκισμού, τα οποία εμφανίζονται και ως νοσταλγοί εκείνης της εφιαλτικής εποχής, να υπονομεύσουν – όπως θέλουν – το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και, ταυτοχρόνως, να υπονομεύσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
Λίγα λόγια για τον ιστορικό χώρο
Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά λίγες μέρες μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941, όταν, το ιδιόκτητο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιτάσσεται από την Kommandatur και τα υπόγειά του χρησιμοποιούνται ως κρατητήρια ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων για όλη τη διάρκεια της κατοχής.
Το 1991, η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, συντηρεί και παραδίδει στο κοινό τα υπόγεια κρατητήρια, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας τους. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Χώρο πολίτες κάθε ηλικίας, ενώ, ύστερα από ραντεβού, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών, πανεπιστημιακών ομάδων, φορέων και συλλόγων.
Στους θαλάμους κράτησης των υπογείων σώζεται πλήθος ακιδογραφημάτων και επιγραφών των κρατουμένων, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος.
Διαβάστε επίσης: