back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

AM Best: Πόσο έτοιμοι είναι οι ασφαλιστές για το Brexit;

Την ώρα που το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να συζητά για την εποχή μετά το Brexit, η εταιρεία αξιολόγησης AM Best ανέφερε ότι οι ασφαλιστές που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «καλά προετοιμασμένοι ανεξάρτητα από το πότε ή με ποιους όρους το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ».

Σε μια ενημέρωση του κλάδου, ο οργανισμός ανέφερε ότι όταν το Ηνωμένο Βασίλειο τελικά αποχωρήσει από την ΕΕ, τα δικαιώματα διαβατηρίων που υφίστανται σήμερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου αναμένεται να καταργηθούν και οι ασφαλιστές που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια στον ΕΟΧ.

- Advertisement -

«Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα εάν δεν συναφθεί εμπορική συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι ασφαλιστές του Ηνωμένου Βασιλείου να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν υφιστάμενες συμβάσεις σε ορισμένες χώρες του ΕΟΧ …».

Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι ο αντίκτυπος θα «μετριαστεί» από το προσωρινό καθεστώς αδείας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα επιτρέψει στους ασφαλιστές του ΕΟΧ να διευθετούν υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρία χρόνια μετά από το Brexit.

- Advertisement -

Επιπλέον πολλοί ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν συστήσει θυγατρικές στην ΕΕ έτσι ώστε να συνεχίσουν να συντηρούν τις δραστηριότητές τους  στον ΕΟΧ.

Ωστόσο, οι σχετικές συμφωνίες «δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα αδυναμίας των ασφαλιστών του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να εξυπηρετούν τις υφιστάμενες συμβάσεις στον ΕΟΧ, εάν χαθούν δικαιώματα διαβατηρίου».

Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των ασφαλιστών που βρίσκονται σε αυτή τη θέση είτε ολοκλήρωσαν είτε ξεκίνησαν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στον ΕΟΧ σε ασφαλιστή του Χώρου που υπάγεται στη «Financial Services and Markets Act 2000» (μέρος ΙΙ).

Αυτή η διαδικασία μεταφοράς, τόνισε η AM Best, είναι «δαπανηρή και χρονοβόρα» και υπόκειται σε «εκτεταμένη» κανονιστική εξέταση.

«Συνεπώς, ορισμένες μεταφορές δεν θα ολοκληρωθούν απαραίτητα πριν από το Brexit», προειδοποίησε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναλογιστική λειτουργία: Ο κρίσιμος μηχανισμός πίσω από τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής, σε ένα σεμινάριο

Από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΕΕΕ), με εισηγητές τη Μαριάννα Ανυφαντή και τον Αναστάσιο Νάκη

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Το μήνυμα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ για την Ημέρα του Ασφαλιστή

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ να τιμήσει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα του Ασφαλιστή, συνδέοντας τη γιορτή της Αγίας Σοφίας

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

The Geneva Association: Ποια είναι η νέα οικονομία στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης

Οι έντονες διακυμάνσεις στην οικονομία εντείνουν τους κλυδωνισμούς στις αγορές ιδιωτικής ασφάλισης.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αξονική τομογραφία με την εγκατάσταση του SOMATOM go.Top

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital ανακοινώνουν την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου SOMATOM go.Top

Ισχυροποιεί το αποτύπωμά της στη Ρουμανία η Hellas Direct με το βλέμμα στους brokers

Τη δυναμική της παρουσία στη ρουμανική ασφαλιστική αγορά επιβεβαιώνει η Hellas Direct, συμμετέχοντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο του Patronatul Roman

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Το μήνυμα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ για την Ημέρα του Ασφαλιστή

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ να τιμήσει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα του Ασφαλιστή, συνδέοντας τη γιορτή της Αγίας Σοφίας

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.