back to top
29.1 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026

AM Best: Πόσο έτοιμοι είναι οι ασφαλιστές για το Brexit;

Την ώρα που το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να συζητά για την εποχή μετά το Brexit, η εταιρεία αξιολόγησης AM Best ανέφερε ότι οι ασφαλιστές που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «καλά προετοιμασμένοι ανεξάρτητα από το πότε ή με ποιους όρους το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ».

Σε μια ενημέρωση του κλάδου, ο οργανισμός ανέφερε ότι όταν το Ηνωμένο Βασίλειο τελικά αποχωρήσει από την ΕΕ, τα δικαιώματα διαβατηρίων που υφίστανται σήμερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου αναμένεται να καταργηθούν και οι ασφαλιστές που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια στον ΕΟΧ.

- Advertisement -

«Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα εάν δεν συναφθεί εμπορική συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι ασφαλιστές του Ηνωμένου Βασιλείου να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν υφιστάμενες συμβάσεις σε ορισμένες χώρες του ΕΟΧ …».

Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι ο αντίκτυπος θα «μετριαστεί» από το προσωρινό καθεστώς αδείας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα επιτρέψει στους ασφαλιστές του ΕΟΧ να διευθετούν υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρία χρόνια μετά από το Brexit.

- Advertisement -

Επιπλέον πολλοί ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν συστήσει θυγατρικές στην ΕΕ έτσι ώστε να συνεχίσουν να συντηρούν τις δραστηριότητές τους  στον ΕΟΧ.

Ωστόσο, οι σχετικές συμφωνίες «δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα αδυναμίας των ασφαλιστών του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να εξυπηρετούν τις υφιστάμενες συμβάσεις στον ΕΟΧ, εάν χαθούν δικαιώματα διαβατηρίου».

Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των ασφαλιστών που βρίσκονται σε αυτή τη θέση είτε ολοκλήρωσαν είτε ξεκίνησαν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στον ΕΟΧ σε ασφαλιστή του Χώρου που υπάγεται στη «Financial Services and Markets Act 2000» (μέρος ΙΙ).

Αυτή η διαδικασία μεταφοράς, τόνισε η AM Best, είναι «δαπανηρή και χρονοβόρα» και υπόκειται σε «εκτεταμένη» κανονιστική εξέταση.

«Συνεπώς, ορισμένες μεταφορές δεν θα ολοκληρωθούν απαραίτητα πριν από το Brexit», προειδοποίησε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

H Lagarde προτείνει μόνιμη έκδοση ευρωομολόγων και υποχρεωτικούς λογαριασμούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επ' ευκαιρία της άτυπης συνόδου κορυφής στο κάστρο Άλντεν Μπίζεν

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΑΔΕ: Η αναθεώρηση της Οδηγίας IDD αλλάζει τα δεδομένα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο της αναθεώρησης, το «Value for Money», οι προμήθειες, η ψηφιακή διανομή και η υποστήριξη των μικρομεσαίων διαμεσολαβητών

Μακελειό με τις πτωχεύσεις το 2026, ανεβαίνει το ρίσκο, σύμφωνα με νέα μελέτη της Coface

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το 2026 – Τα υψηλά επιτόκια επιδεινώνουν την κατάσταση

Τάσεις και προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο μέσα από την ετήσια έρευνα της PwC για τους CEOs

Tου Κωνσταντίνου Ρωσσίδη, Director, Υπεύθυνου Αναλογιστικών Υπηρεσιών PwC Κύπρου και Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣEK

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

FIFA World Cup 2026, ποιοι είναι οι παίκτες με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία

Οι ενστάσεις της Allianz Trade και οι κίνδυνοι για τη Lockton

ΕΑΕΕ: Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης υγείας

Αδύνατο να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα όταν η δημόσια συζήτηση περιορίζεται στις ασφαλιστικές, τονίζει η Ένωση και αναλύει το γιατί

Αυξημένο κατά 0,5% το ενεργητικό των ΤΕΑ το α΄ τρίμηνο 2026

Διαμορφώθηκε στα 2.859 εκατ. ευρώ, έναντι 2.846 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

H Nίκη Κεραμέως αλλάζει τις παραμέτρους στον 2ο Ασφαλιστικό Πυλώνα

«Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης πιο ευέλικτα, πιο προστατευτικά για τους εργαζομένους και πιο ελκυστικά συνολικά για όλους»