Νέα μεγέθη ‘στατικής επάρκειας’ δείχνει να χρειάζεται το οικοδόμημα του κλάδου Ζωής από τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η ΕΑΕΕ. Αυτοψίες και μετρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται, άρα χρειάζεται η σύνταξη ή ενημέρωση νέου διαγράμματος κάλυψης, ρυθμίσεις, τακτοποιήσεις και νέες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες. Γιατί τα λέμε σήμερα όλα αυτά με τρόπο μεταφορικό;
Γιατί, διαβάζουμε στα αποτελέσματα της ΕΑΕΕ : Ασφαλιστικό Αποτέλεσμα Ασφαλίσεων Ζωής για το 2023: -20 εκατομμύρια ευρώ. Επενδυτικό αποτέλεσμα 613 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοοικονομικό Αποτέλεσμα: 374 εκατομμύρια ευρώ. Από τις συνολικές ασφαλιστικές προβλέψεις των 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 10,6 δισεκατομμύρια προέρχονται από τις ασφαλίσεις ζωής. Σχεδόν το 50% στην σύνθεση ιδίων κεφαλαίων και υποχρεώσεων ανήκει στις ασφαλιστικές προβλέψεις ζωής.
Τα ασφαλιστικά έσοδα στο 1.247.925 με ασφαλιστικές αποζημιώσεις και τις λοιπές ασφαλιστικές δαπάνες στο 1.1259.185 ευρώ, το κόστος της αντασφάλισης μειωμένο κατά 8.361 ευρώ. Ακριβές συνολικό ασφαλιστικό αποτέλεσμα -19.621 ευρώ. Αν αφαιρεθεί το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα ασφαλίσεων ζωής στα 219.760 ευρώ.
Είχε προηγηθεί και μία πολύ καλή μελέτη για το κλάδο από την οποία εξαγάγαμε τις χιλιάδες ακυρώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων και τις ρευστοποιήσεις συμβολαίων unit linked. Κάποιοι με συνεντεύξεις που έδωσαν προειδοποίησαν για την ανάγκη ρυθμίσεων, λήψη μέτρων, συζητήσεων και διαπραγματεύσεων.
Κάποιοι άλλοι πρωτοποριακοί στον κλάδο ζήτησαν από τους διευθύνοντες συμβούλους των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να συναθροιστούν και να δώσουν μία λύση που θα ωφελήσει τους ασφαλισμένους ώστε να μην συγκεντρώσει ο κλάδος τόσες ακυρώσεις.
Δεν έγινε μέχρι σήμερα κάτι. Αν δεν γίνει προσεχώς κάτι και μάλιστα εν μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων για την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση, τότε, με τι αφήγημα θα βγει ο κλάδος να πείσει;
Σήμερα πρέπει να ξεκινήσουν οι μελέτες του πως και γιατί έφτασε ο κλάδος σε αυτό το αποτέλεσμα.