back to top
12 C
Athens
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026

Ολα τα νέα για τις ασφαλιστικές ζωής

της Ελενας Ερμείδου

Χαράς ευαγγέλια προσώρας για τις ασφαλιστικές ζωής, καθώς επωφελούνται των πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων. Τα δύσκολα θα έρθουν, όταν ο πληθωρισμός μπήξει πιο γερά τα δόντια του στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τότε η ζήτηση για τα αποταμιευτικά ζωής, και άλλα προϊόντα ζωής που είναι στην διακριτική ευχέρεια των ασφαλισμένων να αγοράζουν θα υποχωρήσει.

- Advertisement -

Αμετάβλητες οι προοπτικές

Σταθερές παραμένουν οι προοπτικές της Moody’s για τις ασφαλιστικές ζωής. Οι περισσότερες ασφαλιστικές ζωής στον κόσμο συνεχίζουν να επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία έχουν ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια τους, ενώ σταδιακά βελτιώνουν τις αποδόσεις επί των επενδύσεων τους.

- Advertisement -

Υποχώρηση ζήτησης αν συρρικνωθούν τα εισοδήματα

Ωστόσο, οι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης ανά την υφήλιο και ο υψηλός πληθωρισμός θα προκαλέσουν κάποια προβλήματα στις ασφαλιστικές. Οι δυο προαναφερόμενοι παράγοντες θα συντελέσουν καθοριστικά στην μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, γεγονός που σημαίνει ότι θα υποχωρήσει η ζήτηση για τα προϊόντα ζωής που βρίσκονται στην ευχέρεια των ασφαλισμένων να συνεχίζουν να έχουν ή να αγοράσουν, τονίζει η Moody’s.

Στην ανάλυση της υπογραμμίζει ότι οι ασφαλιστές ζωής μπορούν επίσης να απορροφήσουν ορισμένες ζημίες από επενδύσεις σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την εποχή των χαμηλών επιτοκίων με στόχο να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους.

Αναφερόμενη στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων διευκρινίζει, συν τοις άλλοις ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα καταστήσουν  πιο βιώσιμες τις πολιτικές αποταμίευσης που προσφέρουν εγγυημένα ποσοστά απόδοσης, ενώ  θα μειώσουν την παρούσα αξία των υποχρεώσεων των ασφαλιστών ζωής, ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ανταγωνιστικά τα τραπεζικά αποταμιευτικά προϊόντα

Ανταγωνιστικά των αποταμιευτικών ζωής στην παρούσα χρονική συγκυρία αναφέρει είναι τα τραπεζικά αποταμιευτικά προϊόντα υψηλότερων αποδόσεων.  Τα τραπεζικά προϊόντα ‘θα βλάψουν’ τα αποταμιευτικά ζωής, ωθώντας τους κατόχους των αποταμιευτικών ζωής σε ρευστοποιήσεις .

Τέλος, αναφερόμενη στα οικονομικά στοιχεία επισημαίνει ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα δεν αλλάζουν σημαντικά τα στοιχεία των ασφαλιστικών και ότι η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα συνεχιστεί και το 2024. Στην Ασία υπογραμμίζει τα νέα οικονομικά πρότυπα οδήγησαν αρκετές ασφαλιστικές στην πώληση των εγγυημένων χαρτοφυλακίων τους.

Τι προβλέπεται για τις επενδύσεις και πότε θα αλλάξουν οι προοπτικές

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα η Moody’s τονίζει ότι οι ασφαλιστικές ζωής θα ξεκινήσουν να επενδύουν σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου και σε κάποιες κατηγορίες παγίων και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι προοπτικές των ασφαλιστικών ζωής θα μπορούσαν να επιδεινωθούν τονίζει η Moody’s αν υπάρξει επιδείνωση της οικονομίας και ύφεση, καθώς και αν αυξηθούν οι κανονιστικές υποχρεώσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η οικονομική ανεξαρτησία των νέων: Στήριξη με σκοπό, όχι μόνο αγάπη

Η Generali Greece προσφέρει πολύτιμους οδηγούς και εργαλεία για να βοηθήσουν γονείς και παιδιά να αναπτύξουν οικονομική συνείδηση και αυτονομία

Μεγάλη συμμετοχή στον 2ο κύκλο του προγράμματος e-Learning για εκπαιδευτικούς «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Αποταμίευση»

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠΑΠΕΙ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθ. Ν. Φίλιππα, Hellenic Financial Literacy Institute, και χορηγία της Eurobank

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ

Insurance Europe: 4 στους 10 Ευρωπαίους, 6 στους 10 Έλληνες δεν αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους

Η νέα πανευρωπαϊκή έρευνα της (αντ)ασφαλιστικής ομοσπονδίας δείχνει κενά στη συνταξιοδοτική αποταμίευση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιστρα πολέμου: Ποιες καλύψεις ακυρώνονται από αύριο

Ακυρώσεις καλύψεων από τις 00:00 GMT στις 5 Μαρτίου 2026

Η τάση που αλλάζει τη χρηματοοικονομική στρατηγική των επιχειρήσεων στην Κύπρο

Η SoEasy Insurance ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγαν τις ασφαλίσεις εγγυήσεων στην κυπριακή αγορά

Πολιτικές πρόληψης και ορθή τιμολόγηση για μείωση του κενού προστασίας προτείνει η Insurance Europe

Η διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης, τονίζει η ομοσπονδία, αποτελεί βασικό εργαλείο διαχείρισης συστημικού κινδύνου και οικονομικής σταθερότητας

Θ. Κοκκάλας (ERGO International): «Ο ανοιχτός διάλογος μετατρέπει τη στρατηγική σε πράξη»

Μήνυμα από τη συνάντηση στην Ισπανία, όπου ο COO του Ομίλου παρουσίασε το νέο στρατηγικό πλαίσιο σε στελέχη και εργαζομένους της DKV Seguros

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Ένας κοσμος με 8 δισεκατομμύρια λόγους για δράση

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ενσωματώνει ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους

Μεγάλη δωρεά του ΕΕΑ στη δοκιμαζόμενη Αίγινα

«Για εμάς, επιχειρήσεις και κοινωνία πορεύονται δίπλα δίπλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου κατά την παράδοση της ποσότητας εμφιαλωμένου νερού

Ασφάλιστρα πολέμου: Ποιες καλύψεις ακυρώνονται από αύριο

Ακυρώσεις καλύψεων από τις 00:00 GMT στις 5 Μαρτίου 2026

25 χρόνια Carglass®, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τη φιλοσοφία «Repair First»

Η επιλογή της επισκευής αποτελεί έμπρακτη δέσμευση αξιοπιστίας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών και ενέργειας