back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο 4 Απριλίου 2026

Ολα τα νέα για τις ασφαλιστικές ζωής

της Ελενας Ερμείδου

Χαράς ευαγγέλια προσώρας για τις ασφαλιστικές ζωής, καθώς επωφελούνται των πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων. Τα δύσκολα θα έρθουν, όταν ο πληθωρισμός μπήξει πιο γερά τα δόντια του στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τότε η ζήτηση για τα αποταμιευτικά ζωής, και άλλα προϊόντα ζωής που είναι στην διακριτική ευχέρεια των ασφαλισμένων να αγοράζουν θα υποχωρήσει.

- Advertisement -

Αμετάβλητες οι προοπτικές

Σταθερές παραμένουν οι προοπτικές της Moody’s για τις ασφαλιστικές ζωής. Οι περισσότερες ασφαλιστικές ζωής στον κόσμο συνεχίζουν να επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία έχουν ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια τους, ενώ σταδιακά βελτιώνουν τις αποδόσεις επί των επενδύσεων τους.

- Advertisement -

Υποχώρηση ζήτησης αν συρρικνωθούν τα εισοδήματα

Ωστόσο, οι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης ανά την υφήλιο και ο υψηλός πληθωρισμός θα προκαλέσουν κάποια προβλήματα στις ασφαλιστικές. Οι δυο προαναφερόμενοι παράγοντες θα συντελέσουν καθοριστικά στην μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, γεγονός που σημαίνει ότι θα υποχωρήσει η ζήτηση για τα προϊόντα ζωής που βρίσκονται στην ευχέρεια των ασφαλισμένων να συνεχίζουν να έχουν ή να αγοράσουν, τονίζει η Moody’s.

Στην ανάλυση της υπογραμμίζει ότι οι ασφαλιστές ζωής μπορούν επίσης να απορροφήσουν ορισμένες ζημίες από επενδύσεις σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την εποχή των χαμηλών επιτοκίων με στόχο να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους.

Αναφερόμενη στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων διευκρινίζει, συν τοις άλλοις ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα καταστήσουν  πιο βιώσιμες τις πολιτικές αποταμίευσης που προσφέρουν εγγυημένα ποσοστά απόδοσης, ενώ  θα μειώσουν την παρούσα αξία των υποχρεώσεων των ασφαλιστών ζωής, ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ανταγωνιστικά τα τραπεζικά αποταμιευτικά προϊόντα

Ανταγωνιστικά των αποταμιευτικών ζωής στην παρούσα χρονική συγκυρία αναφέρει είναι τα τραπεζικά αποταμιευτικά προϊόντα υψηλότερων αποδόσεων.  Τα τραπεζικά προϊόντα ‘θα βλάψουν’ τα αποταμιευτικά ζωής, ωθώντας τους κατόχους των αποταμιευτικών ζωής σε ρευστοποιήσεις .

Τέλος, αναφερόμενη στα οικονομικά στοιχεία επισημαίνει ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα δεν αλλάζουν σημαντικά τα στοιχεία των ασφαλιστικών και ότι η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα συνεχιστεί και το 2024. Στην Ασία υπογραμμίζει τα νέα οικονομικά πρότυπα οδήγησαν αρκετές ασφαλιστικές στην πώληση των εγγυημένων χαρτοφυλακίων τους.

Τι προβλέπεται για τις επενδύσεις και πότε θα αλλάξουν οι προοπτικές

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα η Moody’s τονίζει ότι οι ασφαλιστικές ζωής θα ξεκινήσουν να επενδύουν σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου και σε κάποιες κατηγορίες παγίων και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι προοπτικές των ασφαλιστικών ζωής θα μπορούσαν να επιδεινωθούν τονίζει η Moody’s αν υπάρξει επιδείνωση της οικονομίας και ύφεση, καθώς και αν αυξηθούν οι κανονιστικές υποχρεώσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Η δυναμική επιστροφή των ασφαλίσεων ζωής και τι σημαίνει για την αγορά

Με τα συνολικά κεφάλαια να φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος επιβεβαιώνει ότι έχει αφήσει πίσω του την περίοδο στασιμότητας

Ανησυχητικές προβολές για το 2050 – Στο προσκήνιο το συνταξιοδοτικό έλλειμμα

Ο ΣΑΕΚ υπογραμμίζει ότι ο προσωπικός οικονομικός σχεδιασμός καθίσταται κρίσιμος παράγοντας για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης

Η οικονομική ανεξαρτησία των νέων: Στήριξη με σκοπό, όχι μόνο αγάπη

Η Generali Greece προσφέρει πολύτιμους οδηγούς και εργαλεία για να βοηθήσουν γονείς και παιδιά να αναπτύξουν οικονομική συνείδηση και αυτονομία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων