back to top
13.6 C
Athens
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026

Ολα τα νέα για τις ασφαλιστικές ζωής

της Ελενας Ερμείδου

Χαράς ευαγγέλια προσώρας για τις ασφαλιστικές ζωής, καθώς επωφελούνται των πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων. Τα δύσκολα θα έρθουν, όταν ο πληθωρισμός μπήξει πιο γερά τα δόντια του στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τότε η ζήτηση για τα αποταμιευτικά ζωής, και άλλα προϊόντα ζωής που είναι στην διακριτική ευχέρεια των ασφαλισμένων να αγοράζουν θα υποχωρήσει.

- Advertisement -

Αμετάβλητες οι προοπτικές

Σταθερές παραμένουν οι προοπτικές της Moody’s για τις ασφαλιστικές ζωής. Οι περισσότερες ασφαλιστικές ζωής στον κόσμο συνεχίζουν να επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία έχουν ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια τους, ενώ σταδιακά βελτιώνουν τις αποδόσεις επί των επενδύσεων τους.

- Advertisement -

Υποχώρηση ζήτησης αν συρρικνωθούν τα εισοδήματα

Ωστόσο, οι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης ανά την υφήλιο και ο υψηλός πληθωρισμός θα προκαλέσουν κάποια προβλήματα στις ασφαλιστικές. Οι δυο προαναφερόμενοι παράγοντες θα συντελέσουν καθοριστικά στην μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, γεγονός που σημαίνει ότι θα υποχωρήσει η ζήτηση για τα προϊόντα ζωής που βρίσκονται στην ευχέρεια των ασφαλισμένων να συνεχίζουν να έχουν ή να αγοράσουν, τονίζει η Moody’s.

Στην ανάλυση της υπογραμμίζει ότι οι ασφαλιστές ζωής μπορούν επίσης να απορροφήσουν ορισμένες ζημίες από επενδύσεις σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την εποχή των χαμηλών επιτοκίων με στόχο να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους.

Αναφερόμενη στο σημερινό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων διευκρινίζει, συν τοις άλλοις ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα καταστήσουν  πιο βιώσιμες τις πολιτικές αποταμίευσης που προσφέρουν εγγυημένα ποσοστά απόδοσης, ενώ  θα μειώσουν την παρούσα αξία των υποχρεώσεων των ασφαλιστών ζωής, ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ανταγωνιστικά τα τραπεζικά αποταμιευτικά προϊόντα

Ανταγωνιστικά των αποταμιευτικών ζωής στην παρούσα χρονική συγκυρία αναφέρει είναι τα τραπεζικά αποταμιευτικά προϊόντα υψηλότερων αποδόσεων.  Τα τραπεζικά προϊόντα ‘θα βλάψουν’ τα αποταμιευτικά ζωής, ωθώντας τους κατόχους των αποταμιευτικών ζωής σε ρευστοποιήσεις .

Τέλος, αναφερόμενη στα οικονομικά στοιχεία επισημαίνει ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα δεν αλλάζουν σημαντικά τα στοιχεία των ασφαλιστικών και ότι η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα συνεχιστεί και το 2024. Στην Ασία υπογραμμίζει τα νέα οικονομικά πρότυπα οδήγησαν αρκετές ασφαλιστικές στην πώληση των εγγυημένων χαρτοφυλακίων τους.

Τι προβλέπεται για τις επενδύσεις και πότε θα αλλάξουν οι προοπτικές

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα η Moody’s τονίζει ότι οι ασφαλιστικές ζωής θα ξεκινήσουν να επενδύουν σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου και σε κάποιες κατηγορίες παγίων και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι προοπτικές των ασφαλιστικών ζωής θα μπορούσαν να επιδεινωθούν τονίζει η Moody’s αν υπάρξει επιδείνωση της οικονομίας και ύφεση, καθώς και αν αυξηθούν οι κανονιστικές υποχρεώσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μεγάλη συμμετοχή στον 2ο κύκλο του προγράμματος e-Learning για εκπαιδευτικούς «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Αποταμίευση»

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠΑΠΕΙ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθ. Ν. Φίλιππα, Hellenic Financial Literacy Institute, και χορηγία της Eurobank

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ

Insurance Europe: 4 στους 10 Ευρωπαίους, 6 στους 10 Έλληνες δεν αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους

Η νέα πανευρωπαϊκή έρευνα της (αντ)ασφαλιστικής ομοσπονδίας δείχνει κενά στη συνταξιοδοτική αποταμίευση

Η αποταμίευση μέσα από την ασφάλιση: Μια σταθερή επιλογή για το μέλλον

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, η ΕΑΕΕ αναδεικνύει τα ασφαλιστικά προγράμματα που συνδυάζουν προγραμματισμένη αποταμίευση και προστασία κεφαλαίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

Οι 10 βασικές θεματικές που αναμένεται να διαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία το 2026

Όπως παρουσιάστηκαν από την EFG International σε ειδική εκδήλωση για επιλεγμένους πελάτες στην Αθήνα

Στα 132 δισ. δολάρια οι ετήσιες ασφαλισμένες ζημιές παγκοσμίως – Η κλιματική κρίση καθιστά την ασφάλιση αναγκαία, όχι προαιρετική

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΑΕΚ επιβεβαιώνουν το αυξανόμενο οικονομικό αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης στις κοινωνίες και στις αγορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με ισχυρή παρουσία του πολιτικού κόσμου και της αγοράς η εκδήλωση κοπής πίτας του ΕΕΑ

Ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη νέα εποχή που ξεκινά για το Επιμελητήριο με τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς

Εξατομικευμένη Ιατρική στον Καρκίνο: Νέα εποχή θεραπειών που αλλάζει την Ογκολογία

Η επιστημονική κοινότητα προχωρά στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες μοριακές αλλοιώσεις

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αναζητά έμπειρο Στέλεχος Ανάπτυξης Δικτύου Πωλήσεων

Στους στόχους της θέσης, η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς, η αναβάθμιση του δικτύου συνεργατών και η αξιοποίηση των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας

ENTERSOFTONE WorkLife: Η επόμενη ημέρα της διαχείρισης HR & Payroll!

Μια all-in-one Human Capital Management (HCM) πλατφόρμα που αφήνει τις πολύπλοκες διαδικασίες στο παρελθόν

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας