back to top
24.2 C
Athens
Δευτέρα 11 Μαΐου 2026

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών πρωτοπορεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Πιστός στη δέσμευση του να προάγει το σημαντικό ρόλο της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των παθήσεων, στη βελτίωση της υγείας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παρέθεσε σήμερα Συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης, κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT), που αποτελεί το μοναδικό «όπλο» πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας. Ενεργοί καπνιστές ή καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερο από 15 χρόνια, ηλικίας άνω των 50 ετών, εφόσον έχουν καπνίσει περισσότερα από 30 p. Years* έχουν απόλυτη ένδειξη για ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακος, χαμηλής ακτινοβολίας, χωρίς σκιαγραφικό.

- Advertisement -

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ο Δρ. Παναγιώτης Μπεχράκης, MD, PhD, (McGill), F.C.C.P, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών & Harvard University, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, Επικεφαλής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, ο Δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, Ακτινοδιαγνώστης, Διευθυντής Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, MD, Phd, Ειδικός Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Τζαμπραήλ Νταχάμπρε, MD PhD, FETCS, Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο Δρ. Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS, Χειρουργός Θώρακος-Καρδιάς, Διευθυντής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Εξειδικευμένος στη Ρομποτική Θωρακοχειρουργική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο Δημοσιογράφος κος Απόστολος Μαγγηριάδης.

- Advertisement -

Οι καταξιωμένοι ιατροί-επιστήμονες, εστίασαν στην καινοτομία και στα διεθνή best practices που εφαρμόζονται για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, μέσω της πρωτοποριακής εξέτασης αξονικής τομογραφίας θώρακα, χαμηλής ακτινοβολίας, αναδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά τη σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Παράλληλα, ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ανέλυσε τη στρατηγική του Ομίλου να πρωτοστατεί στις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της υγείας, μέσα από ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό πλάνο, το οποίο εξασφαλίζει στους έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες του Ομίλου όλα εκείνα τα εφόδια, ώστε να παράσχουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών συνεχίζει να εξελίσσεται διαμορφώνοντας το μέλλον της υγείας, εδώ στην Ελλάδα, στις κλινικές μας, με όραμα, συνέπεια και συνέχεια. Με αφορμή την ημέρα κατά του καπνίσματος απευθύνουμε έκκληση σε όλους, καπνιστές και μη, να υιοθετήσουν την προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του πνεύμονα, κάθε χρόνο, ως το υπέρτατο όπλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα».

*ένα πακέτο τσιγάρα / ημέρα για 30 χρόνια

Προληπτικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα, μέσω αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας, με υποβοηθούμενο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες και ο πρώτος σε θανάτους παγκοσμίως. Η μεγάλη θνησιμότητά του οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται αργά, όταν πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, περιορίζοντας τις λύσεις θεραπείας.

Για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, οι άνθρωποι με υψηλή επικινδυνότητα θα πρέπει να ελέγχονται, σε ετήσια βάση, με Αξονική Τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Η μέθοδος αυτή απεικονίζει με λεπτομέρεια τους πνεύμονες, ενώ έχει 90% λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη συμβατική αξονική τομογραφία θώρακα.

Η διάγνωση πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ακτινολόγους με υποβοηθούμενο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), δίνοντας αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας και ποιότητας εικόνας. Η εξέταση είναι ταχύτατη, ανώδυνη και δε χρειάζεται ένεση ή χορήγηση σκιαγραφικού. Όταν η υποψία καρκίνου είναι σημαντική θα συστηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως βιοψία. Εφόσον απαιτηθεί, τα ευρήματα συζητώνται με ειδικούς πνευμονολόγους και θωρακοχειρουργούς

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών πρωτοπορεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT), με Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

To ΙΑΤΡΙΚΟ ετοιμάζει την επίθεση του

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι το πρώτο -αναγκαίο- βήμα πριν από μια σειρά εντυπωσιακών κινήσεων που ετοιμάζει η διοίκηση του Ιατρικού κέντρου και θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Νέες σημαντικές διακρίσεις για τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών απέσπασε τη Silver διάκριση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των εταιρειών που συμμετείχαν στο Δείκτη CR

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Προσφορά εξετάσεων για γυναίκες

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για γυναίκες, σε ειδικές, μειωμένες τιμές προσφέρει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, από τις 11 Μαΐου έως τις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να σταματήσει εδώ και τώρα ο κατήφορος, με λήψη έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια

Δραστικές λύσεις για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο

Χρ. Αλεξανδροπούλου: «Η ανθεκτικότητα των χρημ/κών οργανισμών δεν είναι θέμα μόνο κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά ηγεσίας και επιβίωσης»

Το σημαντικό διεθνές συνέδριο ICPCDGR 2026 αφορά θέματα όπως διακυβέρνηση κρίσεων, διαχείριση κινδύνου, κυβερνοασφάλεια, προστασία κρίσιμων υποδομών και την οργανωσιακή ανθεκτικότητα

Θ. Βουρδόλης: Η θυγατρική ασφαλιστική της ECG θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Export Credit Greece κατά την ομιλία του στα Greek Exports Awards 2026 – #gefa26

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

NN Hellas – «The Billion Force»: Ένα συνέδριο που έμοιαζε περισσότερο με γιορτή για το 1 δισ. και το μέλλον της ασφάλισης

Είσοδο σε νέα εποχή μετά την υπέρβαση του ορόσημου του 1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να σταματήσει εδώ και τώρα ο κατήφορος, με λήψη έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια

Δραστικές λύσεις για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο

ERGO: Παρουσίαση στρατηγικής και βραβεύσεις συνεργατών, με το βλέμμα «σταθερά προς το αύριο»

Η εταιρεία επενδύει δυναμικά στην τεχνολογία και στον άνθρωπο, δίνοντας έμφαση στην αναβαθμισμένη εμπειρία πελάτη και στη διεύρυνση χαρτοφυλακίου

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Αντίστροφη μέτρηση για το επετειακό συνέδριο της 12ης Μαΐου

Με πλούσια ατζέντα, θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο – Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή

Χρ. Αλεξανδροπούλου: «Η ανθεκτικότητα των χρημ/κών οργανισμών δεν είναι θέμα μόνο κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά ηγεσίας και επιβίωσης»

Το σημαντικό διεθνές συνέδριο ICPCDGR 2026 αφορά θέματα όπως διακυβέρνηση κρίσεων, διαχείριση κινδύνου, κυβερνοασφάλεια, προστασία κρίσιμων υποδομών και την οργανωσιακή ανθεκτικότητα