back to top
19.2 C
Athens
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026

Ο μεγάλος νικητής των εμβολίων με ετήσια έσοδα όσο το 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ

Η γερμανική start-up BioNTech, περιμένει έσοδα φέτος που αντιστοιχούν στο 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ. Το 2020 το ΑΕΠ της Γερμανίας ήταν 3,3 τρις ευρώ και η εταιρία αναμένει έσοδα φέτος κοντά στα 16 δις ευρώ.

Αντίστοιχα, η εταιρία του τουρκικής καταγωγής Γερμανού Ουγούρ Σαχίν είχε περίπου πριν δύο χρόνια, κεφαλαιοποίηση κάτω από 3,5 δις δολάρια στην αγορά του Nasdaq. Σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 δις δολάρια έχοντας σημειώσει στο μεταξύ ράλι περίπου 30 φορές την τότε τιμή της.

- Advertisement -

Πολλοί νομίζουν πως ο μεγάλος νικητής είναι η εταιρία Pfizer που παρασκευάζει τα εμβόλια και δεν έχουν άδικο. Η Pfizer είναι πολλαπλά κερδισμένη  και είχε 19 δις δολάρια έσοδα στο δεύτερο τρίμηνο φέτος. Αλλά η πατέντα ανήκει στην BioNTech. Αυτή κατασκεύασε το εμβόλιο και μετά έδωσε τα δικαιώματα παραγωγής στην Pfizer.

H Pfizer έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 270 δις δολάρια. Στο ίδιο διάστημα που η μετοχή της BioΝTech πολλαπλασιαζόταν επί το 30 η μετοχή της Pfizer κέρδιζε λιγότερο από 30%.

- Advertisement -

«Δεδομένου ότι η BioNTech προμηθεύεται σχετικά λίγα προκαταρκτικά προϊόντα από το εξωτερικό, πρόκειται σχεδόν εξ ολοκλήρου για εγχώρια προστιθέμενη αξία», δήλωσε ο γερμανός οικονομολόγος Sebastian Dullien του Ινστιτούτου IMK στο Reuters. «Aυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη».

Σε αντίθεση με τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας που παράγουν πολλά οχήματα εκτός χώρας, η BioNTech παράγει το εμβόλιό της σε ένα εργοστάσιο στο Μάρμπουργκ, στη δυτική Γερμανία. Επιπλέον, λαμβάνει αμοιβές για την αδειοδότηση που παραχώρησε στον αμερικανό εταίρο της Pfizer.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο παράδειγμα όπου μία και μόνο εταιρεία είχε τέτοιο αντίκτυπο στο γερμανικό ΑΕΠ».H BioNTech ανακοίνωσε ότι αναμένει πλέον να συγκεντρώσει έσοδα 15,9 δις ευρώ από το εμβόλιο φέτος, αναθεωρώντας προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμηση για 12,4 δις ευρώ.

Αυτό είναι περίπου το 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ. Το 2020, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας ανερχόταν σε περίπου 3,3 τρις ευρώ.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το βίντεο της 4ης Συνδιάσκεψης: Το ΕΣΠΑ οι φόροι και η ένταση- Τι διαμείφθηκε

Το Insurnace World κάλυψε στενά την 4η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και μετέδωσε ήδη σημαντικά σημεία του

Το βίντεο της 4ης Συνδιάσκεψης: Το ΕΣΠΑ οι φόροι και η ένταση- Τι διαμείφθηκε

Το Insurnace World κάλυψε στενά την 4η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και μετέδωσε ήδη σημαντικά σημεία του

8th MedTech Conference: Η ιατρική τεχνολογία μετά την πανδημία

  Οι σκόπελοι και οι προκλήσεις για τον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναδείχθηκαν στο 8th MedTech Conference με τίτλο «Η ιατρική τεχνολογία μετά την πανδημία».

Τι πέτυχε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έκταση έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19 στην Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ε.Ι.Α.Σ.: Απονομή ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων στους αποφοίτους των προγραμμάτων EFICERT SQF3 & SQF4

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.) συγχαίρει τους αποφοίτους των Προγραμμάτων Μετεκπαίδευσης EFICERT SQF3

Σεμινάριο από τον ΠΑΝΟΡΜΟ για την επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας

Σεμινάριο με θέμα την επιτυχημένη επαγγελματική συνέντευξη διοργανώνει ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

Συνεδρίασε το Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών για την εθνική στρατηγική

Στα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών επικεντρώθηκε

Τράπεζα της Ελλάδος:  Άνοδος ασφαλίστρων, υποχώρηση του δείκτη φερεγγυότητας

Αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων και διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τα Μέλη του ΣΕΣΑΕ μαγειρεύουν με ασφάλεια ξανά για 2.000 συμπολίτες μας!

Τo Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου (ΣΕΣΑΕ) αποφάσισε να γιορτάσει και φέτος την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, τιμώντας έναν θεσμό

Ε.Ι.Α.Σ.: Απονομή ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων στους αποφοίτους των προγραμμάτων EFICERT SQF3 & SQF4

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.) συγχαίρει τους αποφοίτους των Προγραμμάτων Μετεκπαίδευσης EFICERT SQF3

Όταν το εισόδημα δεν φτάνει μέχρι το αύριο

Η ασφαλιστική συνείδηση δεν χτίζεται μόνο με ενημερωτικές καμπάνιες και περισσότερα προϊόντα. Χρειάζεται και κάτι ακόμη: την οικονομική δυνατότητα του πολίτη να ασφαλιστεί.

Περισσότεροι από 230 σύνεδροι στο 2ο Financial Planning Forum της HFPA

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 230 συνέδρων πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου 2026, στο Μουσείο Μπενάκη

Reale Group: Η υπερ-εξατομίκευση αλλάζει την ασφαλιστική εμπειρία

Η αξιοποίηση των δεδομένων και η καλύτερη κατανόηση των αναγκών του πελάτη αναδεικνύονται σε βασικούς άξονες εξέλιξης της ασφαλιστικής αγοράς