back to top
21.6 C
Athens
Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025

Νέο μέτωπο γιατρών-ΕΟΠΥΥ

Δρόμος γεμάτος αγκάθια μοιάζει η σχέση του ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους ιατρούς. Μόνο τις τελευταίες ημέρες το χτύπημα ήταν διπλό, αφού μετά τη διαμαρτυρία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, μια αιφνιδιαστική, όπως τη χαρακτηρίζουν, ανακοίνωση του προέδρου του Οργανισμού για συμψηφισμούς οφειλών προκάλεσε τη σύσσωμη αντίδραση του κλάδου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Σ. Μπερσίμης αιφνιδίως ανακοίνωσε το συμψηφισμό οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών σε μορφή τελεσιγράφου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, οι γιατροί του εργαστηριακού τομέα έπρεπε να αποδεχθούν τον  αναγκαστικό συμψηφισμό για το clawback με προθεσμία 3 ημερών και παραίτηση από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας.

- Advertisement -

Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την παράταση της προθεσμίας των 3 ημερων, αφού θεωρούν ότι σε ένα τόσο σύντομο διάστημα ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που αναρτήθηκαν είναι μάλλον ακατόρθωτος.

“Παράλληλα θέλουμε  να σας ενημερώσουμε ότι οι τιμές των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που διαμόρφωσαν τις οφειλές έως το 2015, ήδη από το 2016 μειώθηκαν κατά 70%. Οπότε κατανοείται τους βάσιμους λόγους της αδυναμίας πολλών παρόχων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται”, προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος και Γ. Γ. του Συλλόγου Δ. Βαρνάβας. Ακόμη ζητούν να καθοριστούν δόσεις εφικτές για την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλομένων, δηλαδή τουλάχιστον 120.

- Advertisement -

“Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε τον απόλυτο παραλογισμό στην εφαρμογή αιφνιδιαστικών αποφάσεων και τελεσιγράφων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επεξεργασία ή μελέτη του αντίκτυπου που έχουν σε ιατρούς και ασθενείς”, αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

“Δεν φτάνουν όλα τα καταναγκαστικά μέτρα, η ατέλειωτη στάση πληρωμών, οι υποκοστολογήσεις, οι εκπτώσεις, ο ΕΦΚΑ, η υπερφορολόγηση, κλπ έρχεται και ο συμψηφισμός να εξανεμίσει ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια του Έλληνα ιατρού που επιλέγει να παραμείνει στην πατρίδα και να παλέψει σκληρά για την επιβίωσή του”, αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου και ο Γραμματέας Χρήστος Παπασιδέρης.

Μάλιστα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει επιδώσει ήδη εξώδικη διαμαρτυρία “προβλέποντας την εκβιαστική απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη και συμψηφισμό του clawback με επιβεβλημένη αμεσότητα”, όπως αναφέρει. Καλεί, δε, τους γιατρούς που θα απορρίψουν το συμψηφισμό καταθέσουν ως οφείλουν δήλωση εναντίωσης στην τοπική Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

“Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι εργαστηριακοί ιατροί καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό του clawback για τα έτη 2013-2015, με υποκοστολογημένο τιμοκατάλογο κατά 70%, το οποίο εφαρμόζεται από το 2016”, αναφέρει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Όπως τονίζει, η προθεσμία των τριών ημερών που έδωσε ο Φορέας είναι ασφυκτική ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία που δεν διατηρούν διπλογραφικά βιβλία.  “Η απόφαση αυτή οδηγεί αυτονόητα στον αφανισμό των εργαστηρίων καθότι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας.

« Η πρόταση αυτή αποτελεί ακόμη μία εχθρική στάση του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, ειδικά τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία, που από το 2011 παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και σήμερα ευρισκόμενοι σε καθεστώς ομηρίας δεν είναι σαφές ποιες επιλογές έχουν. Οφείλετε να διασαφηνίσετε τα παραπάνω και να θέσετε μεγαλύτερη προθεσμία από αυτή των 3 ημερών. Άλλως δίδεται η εντύπωση ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί το μέσο για το μαρασμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, πλην ολίγων ισχυρών. Αιτούμαστε, σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου και θα ήταν ορθό και δίκαιο ενόψει του κουρέματος που έχουν υποστεί λόγω της υποκοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων, αντίστοιχά να οριστεί κούρεμα και στο Clawback και Rebate”, τονίζει ο κ. Πατούλης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μελέτη σε 14 εκατομμύρια παιδιά δείχνει ότι η λοίμωξη COVID-19 ενέχει μεγαλύτερο καρδιολογικό κίνδυνο από τον εμβολιασμό

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, καθώς και του University College London

Μαζί για την ασφάλεια: ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί

Επισημάνσεις από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Η Υγεία περνά στη νέα ψηφιακή εποχή

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός για τον Γιατρό - Προσεχώς και για τον Πολίτη

Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο JAMA, 15% -20% των διαγνώσεων αφορά άτομα που έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο επεισόδιο podcast «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» με τον Κ. Λάττα, διασώστη του ΕΚΑΒ

Η Στ. Ζουλινάκη συζητά με τον Κ. Λάττα για τη σημερινή κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους και τα συνηθέστερα λάθη των οδηγών

Μελέτη σε 14 εκατομμύρια παιδιά δείχνει ότι η λοίμωξη COVID-19 ενέχει μεγαλύτερο καρδιολογικό κίνδυνο από τον εμβολιασμό

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, καθώς και του University College London

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

Μαζί για την ασφάλεια: ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί

Επισημάνσεις από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Υποτροφία €8.500 για μέλη της ΠΕΝΕΝ από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Για το πρόγραμμα MSc International Maritime Business, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Warsash Maritime School του Southampton Solent University

Φοιτητές του Master in Bioeconomy στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς επισκέπτονται την INTERAMERICAN

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρείας για προώθηση της γνώσης, της αριστείας και της βιωσιμότητας

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο επίκεντρο ημερίδας του ΕΕΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, με δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής

Η παγίδα της ασφαλιστικής παραγωγής στη Διαμεσολάβηση

Βάζοντας κάτω όλα τα βιβλία και κάνοντας τη σούμα, βγαίνει ένα αποτέλεσμα θαυμαστό - εκ πρώτης όψεως...

Το Business Day 2025 της Εθνικής Ασφαλιστικής εμπνέει τη νέα γενιά επαγγελματιών

Η Εθνική συνεχίζει να επενδύει στους ανθρώπους που θα καθορίσουν το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου