back to top
31.2 C
Athens
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026

Mειώθηκαν οι επιθέσεις DDoS

Ο αριθμός των επιθέσεων DDoS που εντοπίστηκαν από το Kaspersky DDoS Prevention το 4ο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Ωστόσο, είναι 31% λιγότερες σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2020. Αυτή η πτώση μπορεί να συνδεθεί με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των επιθέσεων DDoS. Και το τέταρτο τρίμηνο, οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεχίστηκαν: αρκετά σχολεία στη Μασαχουσέτη και το Πανεπιστήμιο Laurentian στον Καναδά αντιμετώπισαν τέτοια περιστατικά. Οι υπηρεσίες online gaming υπέστησαν επίσης επιθέσεις DDoS.

- Advertisement -

Ωστόσο, το 4ο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκαν μόνο 10% περισσότερες επιθέσεις σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Και σε σύγκριση με το τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των επιθέσεων το 4ο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 31%, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε επίσης πτώση σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αύξηση του κόστους των κρυπτονομισμάτων. Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακοί εγκληματίες ίσως χρειαστεί να «επαναπρογραμματίσουν» ορισμένα botnets, ώστε οι C&C servers, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις DDoS, να μπορούν να επαναπρογραμματίζουν τις «μολυσμένες» συσκευές και να χρησιμοποιούν την υπολογιστική τους δύναμη για να εξορύξουν κρυπτονομίσματα.  

- Advertisement -

Αυτό αποδεικνύεται περαιτέρω από τα στατιστικά στοιχεία του KSN. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, καθώς και στις αρχές του 2020, ο αριθμός των προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μειώθηκε. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2020 η τάση άλλαξε, με την ποσότητα αυτής της μορφής κακόβουλου λογισμικού να αυξάνεται ελαφρώς και να φτάνει στο αποκορύφωμά της το 4ο τρίμηνο.

«Η αγορά επιθέσεων DDoS επηρεάζεται επί του παρόντος από δύο αντίθετες τάσεις. Από τη μία πλευρά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή εργασία των διαδικτυακών πόρων, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις επιθέσεις DDoS μια κοινή επιλογή για τους κακόβουλους φορείς. Ωστόσο, με την άνοδο των τιμών των κρυπτονομισμάτων, μπορεί να είναι πιο επικερδές να «μολύνουν» ορισμένες συσκευές με miners. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι ο συνολικός αριθμός επιθέσεων DDoS στο 4ο τρίμηνο παρέμεινε αρκετά σταθερός. Και μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2021», σχολιάζει ο Alexey Kiselev, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ομάδα Kaspersky DDoS Protection.

Για να παραμείνουν προστατευμένοι από επιθέσεις DDoS, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  • Διατηρήστε τις λειτουργίες διαδικτυακών πόρων με την πρόσληψη ειδικών που κατανοούν πώς να ανταποκριθούν σε επιθέσεις DDoS.
  • Επικυρώστε συμφωνίες τρίτων και στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνάπτονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό βοηθάει τις ομάδες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε συμφωνίες σε περίπτωση επίθεσης.
  • Εφαρμόστε επαγγελματικές λύσεις για την προστασία του οργανισμού σας από επιθέσεις DDoS. Για παράδειγμα, το Kaspersky DDoS Protection συνδυάζει την εκτεταμένη εμπειρία της Kaspersky στην καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και τις μοναδικές εσωτερικές εξελίξεις της εταιρείας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ειδικό ιστότοπο Securelist.com.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«Πονοκέφαλος» για επιχειρήσεις και οργανισμούς οι επιθέσεις DDOS

Ολοένα και πιο συχνή απειλή για επιχειρήσεις και οργανισμούς αποτελούν οι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS/Distributed Denial-of-Service).

Το κόστος των cyber επιθέσεων

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πιο συχνές και πιο επικίνδυνες από ποτέ. Οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το

Πάνω από δύο κρίσιμα περιστατικά κυβερνοασφάλειας ανά ημέρα το 2023

Η συχνότητα των περιστατικών υψηλής σοβαρότητας με άμεση ανθρώπινη εμπλοκή ξεπέρασε τα δύο ανά ημέρα το 2023, σύμφωνα με την ομάδα Kaspersky Managed Detection

Λιγότερες επιθέσεις DDoS και μικρές γεωγραφικές αλλαγές στο 2ο τρίμηνο του 2021

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων DDoS μειώθηκε κατά 38,8% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και κατά 6,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2021.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Microsoft διευρύνει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας στη Νότια Ευρώπη

Η Microsoft ανακοινώνει σήμερα μια σημαντική εξέλιξη στη δομή των δραστηριοτήτων της στη Νότια Ευρώπη: το cluster Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Το insurancemarket αλλάζει την εμπειρία του πελάτη με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η κορυφαία online πλατφόρμα στο είδος της στην Ελλάδα κάνει την ασφάλιση ακόμα πιο εύκολη και άμεση, ενσωματώνοντας τεχνολογίες AI

Η MEGA BROKERS αναβαθμίζει με νέα ιστοσελίδα την ψηφιακή εμπειρία πελατών και συνεργατών

Με σύγχρονο σχεδιασμό, βελτιωμένη δομή και ανανεωμένο περιεχόμενο, η νέα ιστοσελίδα ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες κάθε επισκέπτη

NP Ασφαλιστική: Νέα λειτουργία στο NP Portal διευκολύνει τους Συνεργάτες στην ασφάλιση οχημάτων

Άμεση πρόσβαση σε πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα εφαρμογή για προσλήψεις έως 2 ημερών από την “ΕΡΓΑΝΗ”

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα εφαρμογή «Ergani app» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για έξυπνες συσκευές, μέσω της οποίας

Roaming με χαμηλότερες χρεώσεις και περισσότερα data από την COSMOTE TELEKOM

Χαμηλότερες χρεώσεις roaming για ταξίδια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινούν από μόλις 3,90€ προσφέρει σε όλους τους πελάτες της

Ο εκλογικός κίνδυνος κρατικών ομολόγων, γιατί η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την Allianz-Trade

Ενόψει των εκλογών στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία το 2027, ο πολιτικός κίνδυνος για τις Ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων είναι πολύ υψηλός

Η Εθνική Ασφαλιστική και η Microsoft διοργανώνουν το 1ο AI Insurance Hackathon στην Ελλάδα

Μια νέα πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο της ασφαλιστικής καινοτομίας αναλαμβάνει η Εθνική Ασφαλιστική

Η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε την εγκατάσταση και των 388 καμερών παραβίασης ερυθρού σηματοδότη

Η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε την εγκατάσταση και των 388 καμερών παραβίασης ερυθρού σηματοδότη σε επιλεγμένους οδικούς κόμβους του λεκανοπεδίου