Με αυξημένο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Ειδική Ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών, με θέμα: «ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ II – Ολιστική προσέγγιση στην εφαρμογή της Οδηγίας από τις ασφαλιστικές εταιρίες, υπό το πρίσμα της διαχείρισης κινδύνων».
Η συμμετοχή στην ημερίδα ξεπέρασε τις προσδοκίες του διοργανωτή ΕΙΑΣ, στο οποίο αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, αφού μέχρι σήμερα δεν είχε πραγματοποιηθεί κάτι παρόμοιο.
Περισσότερα από 220 άτομα, από σχεδόν όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες, στελέχη τραπεζών, δικηγορικών γραφείων και ελεγκτικών εταιριών ήταν ανάμεσα στο κοινό, το οποίο παρακολούθησε επί έξι ώρες τους επτά Ομιλητές, γνωστά ανώτατα στελέχη από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, τις Ασφαλιστικές Εταιρίες και από δύο Ελεγκτικές Εταιρίες, οι οποίοι κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους εξειδικευμένους τομείς της Οδηγίας «Φερεγγυότητα ΙΙ», όπως είναι το Νέο Πλαίσιο, Οι Ποσοτικές Απαιτήσεις (Πυλώνας Ι), η Εταιρική Διακυβέρνηση, ο Εσωτερικός Έλεγχος και η Διαχείριση Κινδύνων (Πυλώνας ΙΙ), οι Εποπτικές Αναφορές (Πυλώνας ΙΙΙ) και η Αλλαγή Εταιρικής Κουλτούρας.
Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο συντονιστής της εκδήλωσης Δρ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα και σε τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει το ΕΙΑΣ στη νέα χρονιά σχετικά με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ένα advanced course για το Solvency II και ένα ειδικό πρόγραμμα 100 ωρών για Εσωτερικό Έλεγχο σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Κατόπιν απηύθυναν χαιρετισμό στους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΙΑΣ Καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
Η πρώτη ομιλήτρια κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), μας εισήγαγε στο νέο πλαίσιο της Οδηγίας επισημαίνοντας ότι η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά από τη φάση της προετοιμασίας πρέπει να περάσει συντομότατα στη φάση της εφαρμογής και επομένως βρίσκεται σε φάση εντατικής προετοιμασίας για την πλήρη εφαρμογή του Solvency II από 1.1.2016.
Οι λόγοι που έκαναν απαραίτητη τη μετάβαση από το Solvency I στο Solvency II είναι ξεκάθαροι. Το Solvency Ι δεν μπορούσε πια να καλύψει με επάρκεια τους πάσης μορφής κινδύνους που απειλούν τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ούτε είχε τις αναγκαίες προβλέψεις για τη διαχείρισή τους και την εσωτερική διακυβέρνηση των εταιριών. Οι εθνικοί νομοθέτες είχαν ήδη υπερβεί αυτό το στάδιο και έτσι η επιβολή του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου ήταν αναγκαία. Είναι το νέο σύστημα αξιόπιστο; Αναφέρθηκε σε ορισμένα σημεία του που υφίστανται κριτική από την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, με συγκεκριμένες ερωτήσεις και απαντήσεις για το πιο συζητημένο θέμα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς την τελευταία 10ετία.
Ο δεύτερος ομιλητής κ. Ιωάννης Χατζηβασίλογλου, Αναλογιστής της ΔΕΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος, περιέγραψε τις βασικές αρχές των ποσοτικών απαιτήσεων του πρώτου πυλώνα του πλαισίου «Φερεγγυότητα ΙΙ», που αφορά στις ποσοτικές απαιτήσεις των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η ρύθμιση αυτών διαρθρώνεται στις εξής έξι ενότητες: αποτίμηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, τεχνικές προβλέψεις, ίδια κεφάλαια, κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας, ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση και επενδύσεις. Το όλο σύστημα ελέγχου βασίζεται στην οικονομική προσέγγιση συνολικού ισολογισμού (total-balance-sheet-approach). Δηλαδή, στηρίζεται στην αποτίμηση του συνολικού ισολογισμού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σε ενοποιημένη βάση, σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού αποτιμώνται με παρόμοιο τρόπο.
Η παρουσίαση του επόμενου ομιλητή κ. Σταμάτη Δρίτσα, Group Chief Risk Officer της ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής, κάλυψε τις γενικές αρχές του μοντέλου της εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί βέλτιστη πρακτική στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας «Φερεγγυότητα ΙΙ». Η παρουσίαση εστίασε στις αυξημένες υποχρεώσεις του Δ.Σ., την ανάπτυξη των ανεξάρτητων επιτροπών του Δ.Σ. και τις βασικές λειτουργίες. Επιπλέον, επιχειρήθηκε μία προσέγγιση της ατζέντας της Επιτροπής Ελέγχου και της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων. Τέλος, έγινε μία πρώτη προσέγγιση της προοπτικής αξιολόγησης των κινδύνων (ORSA) ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνων σε υψηλό επίπεδο διοίκησης.
Ο κ. Γιώργος Ραουνάς, Γενικός Διευθυντής-Partner της KPMG, Επικεφαλής του Τομέα Επιχειρηματικής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι με την εφαρμογή της οδηγίας «Φερεγγυότητα ΙΙ» ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή αποσαφηνίζεται και η ανεξαρτησία του επιβεβαιώνεται, αλλά παράλληλα αυξάνονται σημαντικά οι τεχνικές δεξιότητες που πρέπει να κατέχει για την αποτελεσματική εκπόνηση του ελεγκτικού έργου, στο νέο κανονιστικό περιβάλλον. Επεσήμανε ότι τα συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης καθώς και η αναλογιστική λειτουργία πρέπει να ενταχθούν στο ετήσιο πλάνο ελέγχου και το αποτέλεσμα της ελεγκτικής διαδικασίας θα πρέπει να προσφέρει την κατάλληλη διασφάλιση ορθής και χρηστής λειτουργίας στο ΔΣ και τους μετόχους. Τα ανωτέρω θα ενταχθούν στην γνωστή προσέγγιση των τριών γραμμών άμυνας και θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις παραδοσιακές ελεγκτικές αρχές, επιβεβαιώνοντας την προστιθέμενη αξία που παρέχει ο εσωτερικός έλεγχος στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Παρεμβάσεις έκαναν ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Σπύρος Μαυρόγαλος, ο CEO της Ευρώπη ΑΕΓΑ κ. Νίκος Μακρόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του Ομίλου της International Life κ. Φωκίων Μπράβος. Πριν το τέλος του α’ μέρους διεξήχθη το πρώτο πάνελ συζήτησης με θέμα «Πόσο έτοιμες είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα να εφαρμόσουν την Οδηγία της Φερεγγυότητας ΙΙ – Εφαρμογή & Επιπτώσεις», στο οποίο έλαβαν μέρος οι κ.κ. Γιώργος Κώτσαλος, Σπύρος Μαυρόγαλος και Ερρίκος Μοάτσος, CEO των ασφαλιστικών εταιριών Interamerican, Εθνική & AXA αντιστοίχως, οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις του συντονιστή του πάνελ κ. Μιλτιάδη Νεκτάριου, Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΙΑΣ.
Μετά το διάλειμμα, η επόμενη παρουσίαση του ομιλητή κ. Σταμάτη Δρίτσα, Group Chief Risk Officer της ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής, εστίασε στη λειτουργία της διαχείρισης κινδύνων και εξήγησε την ανάγκη υιοθέτησης μίας Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων στο οργανωτικό μοντέλο της Ασφαλιστικής Επιχείρησης. Ο ομιλητής ανέλυσε το ρόλο και τις αρμοδιότητες της μονάδας, την εκτέλεση της διαδικασίας εκτίμησης ιδίων κινδύνων και της φερεγγυότητας ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου και τη σύνδεση με την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων.
Ο επόμενος ομιλητής κ. Βασίλης Αγγέλου, Senior Actuarial Manager της Deloitte, επεσήμανε ότι με την οριστικοποίηση της ημερομηνίας εφαρμογής του Solvency II (1/1/2016) αλλά και με βάση πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει ότι οι εταιρίες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις και θα “απαιτηθεί” σημαντική επένδυση –σε ανθρώπινους πόρους και μηχανογραφικά συστήματα- για την παραγωγή των στοιχείων που απορρέουν από τις απαιτήσεις του Πυλώνα ΙΙΙ. Με την παρουσίασή του, αφού περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση πληροφόρησης, ανέλυσε τις νέες απαιτήσεις πληροφόρησης (ποιοτικές και ποσοτικές αναφορές του Πυλώνα ΙΙΙ) και τις προκλήσεις που ανακύπτουν κατά την υλοποίηση καθώς και τις απαιτήσεις για επισκόπηση των αποτελεσμάτων από εξωτερικό ελεγκτή. Τέλος, παρουσίασε την ετοιμότητα των εταιριών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της EIOPA.
Η έβδομη ομιλήτρια κα Μυρτώ Χαμπάκη, Υπεύθυνη Οικονομικών Θεμάτων & Κλάδου Ζωής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, τόνισε ότι μέσα από υπαρκτά παραδείγματα στην σύγχρονη παγκόσμια οικονομία φάνηκε η σημασία της εταιρικής κουλτούρας κινδύνου (από το δάσος στο δέντρο). Τα παραδείγματα επηρέασαν τη ροή της παγκόσμιας οικονομίας οδηγώντας μας στην κρίση του 2008. Η ομιλήτρια εστίασε στην αντίληψη του κινδύνου (risk perception) και πως διαφέρει βάσει της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου, έκανε αναφορά στο πως η Φερεγγυότητα II επηρεάζει το άτομο μέσα στην εταιρία, περιέγραψε τον “Κύκλο της Αλλαγής” (Kubbler – Ross Model) και των επιπτώσεών του στην ψυχολογία και την εργασία των στελεχών. Τέλος, έκανε αναλυτική περιγραφή του τι είναι “εταιρική κουλτούρα κινδύνου” και με ποιούς μηχανισμούς δημιουργείται και ενσωματώνεται σ’ ένα οργανισμό. Κατέληξε με το συμπέρασμα ότι η τέλεια διακυβέρνηση, το τέλειο σύστημα, ο τέλειος υπολογισμός ακυρώνονται, εάν δεν υπάρχει αποδοχή από τα άτομα εντός του οργανισμού και εάν δεν εφαρμόζεται. Η εφαρμογή προϋποθέτει εκπαίδευση, γνώση και επικοινωνία.
Τέλος, η ιδιαιτέρως σημαντική αυτή Ημερίδα έκλεισε με τη διεξαγωγή του δεύτερου πάνελ συζήτησης με θέμα «Αλλαγή εταιρικής κουλτούρας», στο οποίο έλαβαν μέρος ο κ. Στράτος Γουδινάκος (CRO της Αγροτικής Ασφαλιστικής), ο κ. Martin Hargas (CFO της Interamerican), ο κ. Βασίλης Νικηφοράκης (CFO της Eurolife ERB) και η κα Δέσποινα Ξενάκη (Partner της Deloitte), οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις του συντονιστή του πάνελ κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Γενικού Διευθυντή του ΕΙΑΣ.
Τις παρουσιάσεις των ομιλητών μπορείτε να δείτε στο www.eias.gr.