back to top
18.4 C
Athens
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026

Μάθετε όσα δεν ξέρετε για τη Βραυρώνα

Κείμενο, φωτογραφίες: Ελενα Ερμείδου

Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, η Βραυρώνα με αρχαιολογικό μουσείο και ιερό, βιότοπος, τόπος για διακοπές, επαγγελματικές εκδηλώσεις, συνέδρια, επαγγελματικά events στον Νότιο Ευβοϊκό ή αλλιώς στη περιοχή της Μεσογαίας. Μεσογαία η Μεσόγεια ονομάζεται το ανατολικό τμήμα της Αττικής που βρέχεται από τον Ευβοϊκό και περιβάλλεται από τα όρη Πεντέλη, Υμητό, και Πάνειο. Η εύφορη αυτή πεδιάδα καθόρισε από την Νεολιθική εποχή τον αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας. Κατά την δημοκρατία του Κλεισθένη και την αναδιοργάνωση της πόλης – κράτους των Αθηνών, οι κάτοικοι της Αττικής διαιρέθηκαν σε δέκα φυλές, και η χώρα σε τρεις τομείς: το άστυ, τη μεσογαία και τα παράλια.

- Advertisement -

Η Βραυρώνα είναι ένας από τους 20 Δήμους που ενώθηκαν και συγκρότησαν το κράτος των Αθηνών. Τα πρώτα σημάδια ζωής εμφανίζονται κατά την νεολιθική εποχή, ενώ αργότερα έγινε ο τόπος λατρείας της θεάς Αρτεμις.

- Advertisement -

Ο μύθος λέει ότι κατά την Τρωϊκό πόλεμο, η θεά Αρτεμις ζήτησε την θυσία της Ιφιγένειας για να επιτρέψει τους Μυκηναίους να πλεύσουν κατά την Τροία. Η θεά Αρτεμις, όμως έσωσε την Ιφιγένεια την στιγμή που θα γίνονταν η θυσία και την πήγε στην πήγε στην Μαύρη Θάλασσα. Με την βοήθεια του αδελφού της, του Ορέστη, η Ιφιγένεια επιστρέφει, ενώ σύμφωνα με μία παραλλαγή του μύθου με την επιστροφή της, η Ιφιγένεια πάει στην Βραυρώνα και γίνεται ιέρεια της Θεάς Αρτεμις.

Ο ναός της θεάς Αρτεμις χτίστηκε τον 6ον αι. Είναι από τα αρχαιότερα και σπουδαιότερα ιερά του Νομού Αττικής. Ηταν η Θεά της βλάστησης του κυνηγιού, προστάτιδα των παιδιών και των τοκετών.

Κοντά στο τόπο λατρείας της Αρτεμις βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής.

 

Το μουσείο διαθέτει σημαντικές συλλογές, μεταξύ άλλων από την γεωμετρική εποχή, αγγεία, μικροαντικείμενα, γλυπτά, επιτύμβια γλυπτά. Ενδιαφέρουσα είναι η αίθουσα η οποία εκθέτει τα παιχνίδια των παιδιών. Το παιχνίδι κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν απαραίτητο στην καθημερινή ζωή του παιδιού. Τα περισσότερα παιχνίδια ήταν κατασκευασμένα από φθαρτά υλικά, όπως ύφασμα, ξύλο. Τα παιδιά όταν μεγάλωναν αφιέρωναν τα παιχνίδια τους στην θεά ως δώρο για την προστασία τους αλλά και για να δηλώσουν το πέρασμα στην ενηλικίωση. Τα πιο γνωστά παιχνίδια ήταν το ‘αρτιάζει’ (μονά – ζυγά), τα ‘πεντέλιθα’ (πεντόβολα) και ο ‘αστραγαλισμός’ (ζάρια). Οι βώλοι, τα σφαιρίδια από πηλό, και γυαλί. Στα ομαδικά παιχνίδια συγκαταλέγεται η ‘σφαίρα’ δηλαδή η μπάλα από δέρμα ή ύφασμα που είναι γεμισμένη από αλογότριχες, άμμος, και άχυρο. Η ‘ακινητίδα’ παίζονταν όπως τα αγαλματάκια, το κρυφτό ήταν γνωστό ως ‘αποδιδρασκίνδα’, το κουτσό ως ‘ασκωλιασμός’ και η τυφλόμυφα ως ‘χαλκή μυία’.

Η περιοχή βρίσκεται σε βιότοπο, και στο ποταμό Ερασινό έχουν εντοπιστεί η Ντάσκα, ψάρια γλυκού νερού, κέφαλοι, χέλια, και κουνουπόψαρα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι εντοπίζονται ποταμοχελώνες, και βαλτοχελώνες, βαλκανοβάτραχοι, και πρασινόφρυνοι.

Το νερόφιδο που κυκλοφορεί στην περιοχή είναι τελείως ακίνδυνο γιατί δεν έχει δηλητήριο. Ο πλούτος αυτός προσελκύει νυχτοκόρακες και κρυπτοτσινιά, τα οποία πουλιά κατά την μετανάστευση κατεβαίνουν στην περιοχή για φαγητό και ξεκούραση.

Λόγω του κάλους της και των ενεργειών ανάπτυξης που επιχειρούνται, στην περιοχή το τελευταίο διάστημα προστέθηκε και ένα ακόμα όνομα: Ανατολική Ριβιέρα. Το όνομα αυτό ταιριάζει στην περιοχή, καθώς ακριβώς απέναντι από το μουσείο, δίπλα στον βιότοπο και την παράλια έχει κάνει την ανανεωμένη εμφάνιση του το ξενοδοχείο Dolce Riviera, πρώην Mare Nostrum.

 

Είναι ένα συγκρότημα που παρέχει όλες τις υπηρεσίες φιλοξενίας, από υπηρεσίες ευεξίας, μέχρι και υπηρεσίες για επαγγελματικά συνέδρια και εκδηλώσεις.

Απέχει μόλις 15 λεπτά από το αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος και μισή ώρα οδικώς μέσω Αττικής Οδού από την πόλη των Αθηνών. Το λιμάνι της Ραφήνας επίσης απέχει περίπου 15 λεπτά από την Βραυρώνα, ενώ κοντά είναι το λιμάνι του Λαυρίου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υπήρξε χορηγός δημιουργίας ενός μονοπατιού που συνδέει το ξενοδοχείο με το αρχαιολογικό μουσείο, περνώντας μέσα από τον βιότοπο.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Συνεργασία Ιατρικού Αθηνών με Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για τεστ COVID-19

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να προσφέρουν στο επιβατικό κοινό, αλλά και στην κοινότητα εργαζομένων του αεροδρομίου, τη δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου, Μοριακής Ανίχνευσης (rRT-PCR).

Συνεργασία Ιατρικού Αθηνών με Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για τεστ COVID-19

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να προσφέρουν στο επιβατικό κοινό, αλλά και στην κοινότητα εργαζομένων του αεροδρομίου, τη δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου, Μοριακής Ανίχνευσης (rRT-PCR).

Aachen: Απαρχή των ειδήσεων και των αυτοκρατόρων

Πάνω στα σύνορα με το Βέλγιο και την Ολλανδία, το Ααχεν (Aachen) ή Αιξ-λα-Σαπέλ για τους Γάλλους και Εγγλέζους, ή στα Ρωμαïκά Aqua Granni...

Στον ΔΑΑ εκδήλωση για τα δικαιώματα των επιβατών

Οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να χρησιμοποιήσουν τις Ψηφιακές Εφαρμογές (Apps) που δημιούργησε το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στο προσκήνιο ο ρόλος του Financial Planner – Στις 20 Οκτωβρίου το 2nd Financial Planning Forum της HFPA

Η οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά αλλάζει σταδιακά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την οικονομική συμβουλή.

Στο Παρίσι για το European MGA Summit η Apeiron

Στο Παρίσι για το European MGA Summit βρέθηκαν ο CEO της Apeiron, κ. Γιώργος Μαυρέλης, και ο Co-CEO, κ. Κωνσταντίνος Βακίδης

Deloitte: Gold βραβείο για τη συλλογική πρωτοβουλία του 1ου Εθελοντικού Δασικού Φυτωρίου στις Αφίδνες

Η συνεργασία του ΣΕΑΔ με την Deloitte, το efood, την Interamerican, την Anytime και τη NAK Insurance Brokers διακρίθηκε για τη συμβολή της

Ξανά στο Race for the Cure για τον καρκίνο του μαστού  η MEGA BROKERS 

Η MEGA BROKERS συμμετέχει και φέτος στο Greece Race for the Cure® 2026, στηρίζοντας τη δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και στήριξης για τον καρκίνο του μαστού.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η σημαντική υπεραξία από την ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS

Με κέρδη προ φόρων €10,6 εκατ. για τον Όμιλο της Intracom Holdings και €14,0 εκατ. για τη μητρική εταιρεία ολοκληρώθηκε το Α’ Εξάμηνο του 2026.

Παύλος Κασκαρέλης: «Δυναμώνουμε το όραμά μας» – Ανάπτυξη 11,6% και νέο σχέδιο μετασχηματισμού

Με ανάπτυξη 11,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2026 και με αιχμή τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε συνεργασία με τον Όμιλο Reale, η Υδρόγειος Ασφαλιστική

Στο προσκήνιο ο ρόλος του Financial Planner – Στις 20 Οκτωβρίου το 2nd Financial Planning Forum της HFPA

Η οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά αλλάζει σταδιακά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την οικονομική συμβουλή.

Στο Παρίσι για το European MGA Summit η Apeiron

Στο Παρίσι για το European MGA Summit βρέθηκαν ο CEO της Apeiron, κ. Γιώργος Μαυρέλης, και ο Co-CEO, κ. Κωνσταντίνος Βακίδης

Deloitte: Gold βραβείο για τη συλλογική πρωτοβουλία του 1ου Εθελοντικού Δασικού Φυτωρίου στις Αφίδνες

Η συνεργασία του ΣΕΑΔ με την Deloitte, το efood, την Interamerican, την Anytime και τη NAK Insurance Brokers διακρίθηκε για τη συμβολή της