Στην κατεύθυνση αυτή, αυστηροποιούνται οι όροι αποζημίωσης των επιθεμάτων που χορηγούνται μετά από ιατρική γνωμάτευση ή παραπεμπτικό για κατακλίσεις, διαβητικά έλκη, φλεβικά έλκη, αρτηριακά έλκη, εγκαύματα και άλλα έλκη.
Ειδικότερα, με βάση τον τροποποιημένο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού (ΕΚΠΥ), η δαπάνη που καλύπτεται ανά ασφαλισμένο (ΑΜΚΑ): α) για έλκη μερικού πάχους δέρματος, δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 200€ το μήνα (αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 10 τεμάχια) και β) για έλκη ολικού πάχους δέρματος, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 400€ το μήνα (αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 15 τεμάχια).
Σε περίπτωση, ωστόσο, που στον ίδιο ασφαλισμένο (ΑΜΚΑ) συνυπάρχουν έλκη μερικού και ολικού πάχους, η ανώτατη τιμή αποζημίωσης δεν θα αφορά στο σύνολο, δηλαδή στα 600 ευρώ το μήνα, παρά στο ποσό που αντιστοιχεί μόνο για τα έλκη ολικού πάχους δέρματος. Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα αποζημιώνεται με 400 ευρώ κατ’ ανώτερο το μήνα.
Τον περασμένο Ιούλη, ο ΕΟΠΥΥ θέσπισε ως υποχρεωτική την έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για την αποζημίωση των επιθεμάτων κατακλίσεως. Η ενέργεια αυτή ήταν ένα πρώτο βήμα για τον έλεγχο στο συγκεκριμένο τομέα, αφού με βάση τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Δ. Κοντό, φαινόταν πως κάθε μήνα 117.000 πολίτες έβαζαν επιθέματα. Είναι χαρακτηριστικό πως η δαπάνη για τα επιθέματα “εκτινάχθηκε” από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ τo διάστημα Γενάρης-Μάης 2015.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο εξορθολογισμός των δαπανών υλοποιείται προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη. Όπως έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος, όμως, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι αμφίβολο εάν θα καλύψει τις ανάγκες, παρά τις περικοπές…
ΠΗΓΗ: virus.com.gr