back to top
29.1 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026

Insurance Europe: Κερδίζουν οι καταναλωτές από τα Big Data Analytics

Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ χαιρετίζουν την παραδοχή από πλευράς Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ) ότι η ανάλυση των «μεγάλων δεδομένων» (Big Data) φέρνει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και υπογραμμίζουν ότι δεν απαιτούνται νέες ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ για τα Big Data Analytics.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο William Vidonja, στέλεχος της Insurance Europe «Οι Ευρωπαίοι (αντ)ασφαλιστές χαιρετίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΕΙΟΡΑ για τις μεγάλες ευκαιρίες που «φέρνει» η χρήση των Big Data τόσο στους καταναλωτές όσο και στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Ειδικότερα, η διαθεσιμότητα ενός τεράστιου όγκου δεδομένων και η χρήση ολοένα και πιο τεχνολογικά προηγμένων μοντέλων διαχείρισης ρίσκου επιτρέπουν στις ασφαλιστικές να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους πελάτες τους, όπως προϊόντα που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τους, καλύτερη τιμολόγηση και καλύτερη πρόληψη των κινδύνων».

- Advertisement -

Η έκθεση της ΕΙΟΡΑ είναι το αποτέλεσμα μιας θεματικής έρευνας, με στόχο την συγκέντρωση εμπειρικών αποδείξεων για τα οφέλη και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση των Big Data. «Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές καλούν την Αρχή να συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη βιομηχανία για το σημαντικό αυτό θέμα.

Την ίδια στιγμή, η Insurance Europe καλεί την ΕΙΟΡΑ να απέχει από ρυθμιστικά μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την καινοτομία και για την ικανότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου να είναι ανταγωνιστικός διεθνώς».

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα Big Data, υπάρχει πληθώρα ευρωπαϊκών κανόνων που εφαρμόζονται κατά τη χρήση των δεδομένων στον ασφαλιστικό κλάδο (προστασία προσωπικών δεδομένων, διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, marketing εξ΄αποστάσεως, ίση μεταχείριση, απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης της Solvency II κ.α.)

«Η έκθεση της ΕΙΟΡΑ επιβεβαιώνει την επάρκεια των υφιστάμενων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ και των διευθετήσεων που έχουν γίνει για την διακυβέρνηση των δεδομένων από τις ασφαλιστικές. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα, καθώς υπάρχει ήδη αποτελεσματική προστασία που διασφαλίζει την υπεύθυνη χρήση των big data analytics και αποτρέπει πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα», καταλήγει η Insurance Europe.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στην Αθήνα η Πρόεδρος της EIOPA P. Hielkema – Στο επίκεντρο οι συντάξεις, η ΤΝ και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς

Συναντήσεις με την ΥΕΚΑ Ν. Κεραμέως και την Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χρ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και με εκπροσώπους εποπτικών φορέων και εταιρειών

Όταν οι φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα σύνορα, οι λύσεις πρέπει να είναι συλλογικές

Σε μια Ευρώπη που βιώνει ολοένα και πιο συχνά ακραία φαινόμενα, απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο κινδύνου

ΕΑΕΕ: Follow-up στην 1η κοινή άσκηση mystery shopping της EIOPA

Τα αποτελέσματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διανομή των βασιζόμενων σε ασφάλιση επενδυτικών προϊόντων σε 8 κράτη-μέλη της ΕΕ

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΑΔΕ: Η αναθεώρηση της Οδηγίας IDD αλλάζει τα δεδομένα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο της αναθεώρησης, το «Value for Money», οι προμήθειες, η ψηφιακή διανομή και η υποστήριξη των μικρομεσαίων διαμεσολαβητών

Μακελειό με τις πτωχεύσεις το 2026, ανεβαίνει το ρίσκο, σύμφωνα με νέα μελέτη της Coface

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το 2026 – Τα υψηλά επιτόκια επιδεινώνουν την κατάσταση

Τάσεις και προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο μέσα από την ετήσια έρευνα της PwC για τους CEOs

Tου Κωνσταντίνου Ρωσσίδη, Director, Υπεύθυνου Αναλογιστικών Υπηρεσιών PwC Κύπρου και Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣEK

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

FIFA World Cup 2026, ποιοι είναι οι παίκτες με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία

Οι ενστάσεις της Allianz Trade και οι κίνδυνοι για τη Lockton

ΕΑΕΕ: Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης υγείας

Αδύνατο να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα όταν η δημόσια συζήτηση περιορίζεται στις ασφαλιστικές, τονίζει η Ένωση και αναλύει το γιατί

Αυξημένο κατά 0,5% το ενεργητικό των ΤΕΑ το α΄ τρίμηνο 2026

Διαμορφώθηκε στα 2.859 εκατ. ευρώ, έναντι 2.846 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

H Nίκη Κεραμέως αλλάζει τις παραμέτρους στον 2ο Ασφαλιστικό Πυλώνα

«Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης πιο ευέλικτα, πιο προστατευτικά για τους εργαζομένους και πιο ελκυστικά συνολικά για όλους»