back to top
28.7 C
Athens
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026

Insurance Europe: Κερδίζουν οι καταναλωτές από τα Big Data Analytics

Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ χαιρετίζουν την παραδοχή από πλευράς Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ) ότι η ανάλυση των «μεγάλων δεδομένων» (Big Data) φέρνει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και υπογραμμίζουν ότι δεν απαιτούνται νέες ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ για τα Big Data Analytics.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο William Vidonja, στέλεχος της Insurance Europe «Οι Ευρωπαίοι (αντ)ασφαλιστές χαιρετίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΕΙΟΡΑ για τις μεγάλες ευκαιρίες που «φέρνει» η χρήση των Big Data τόσο στους καταναλωτές όσο και στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Ειδικότερα, η διαθεσιμότητα ενός τεράστιου όγκου δεδομένων και η χρήση ολοένα και πιο τεχνολογικά προηγμένων μοντέλων διαχείρισης ρίσκου επιτρέπουν στις ασφαλιστικές να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους πελάτες τους, όπως προϊόντα που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τους, καλύτερη τιμολόγηση και καλύτερη πρόληψη των κινδύνων».

- Advertisement -

Η έκθεση της ΕΙΟΡΑ είναι το αποτέλεσμα μιας θεματικής έρευνας, με στόχο την συγκέντρωση εμπειρικών αποδείξεων για τα οφέλη και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση των Big Data. «Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές καλούν την Αρχή να συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη βιομηχανία για το σημαντικό αυτό θέμα.

Την ίδια στιγμή, η Insurance Europe καλεί την ΕΙΟΡΑ να απέχει από ρυθμιστικά μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την καινοτομία και για την ικανότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου να είναι ανταγωνιστικός διεθνώς».

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα Big Data, υπάρχει πληθώρα ευρωπαϊκών κανόνων που εφαρμόζονται κατά τη χρήση των δεδομένων στον ασφαλιστικό κλάδο (προστασία προσωπικών δεδομένων, διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, marketing εξ΄αποστάσεως, ίση μεταχείριση, απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης της Solvency II κ.α.)

«Η έκθεση της ΕΙΟΡΑ επιβεβαιώνει την επάρκεια των υφιστάμενων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ και των διευθετήσεων που έχουν γίνει για την διακυβέρνηση των δεδομένων από τις ασφαλιστικές. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα, καθώς υπάρχει ήδη αποτελεσματική προστασία που διασφαλίζει την υπεύθυνη χρήση των big data analytics και αποτρέπει πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα», καταλήγει η Insurance Europe.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΙΟΡΑ: Σημαντικά βελτιωμένη εικόνα στις απαιτήσεις POG

14 εθνικές εποπτικές αρχές (NCAs), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (ΤτΕ), υλοποίησαν όλες τις προτεινόμενες δράσεις

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων στο επίκεντρο του διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σε εκδήλωση της Insurance Europe συμμετείχαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, της ασφαλιστικής αγοράς και της επενδυτικής κοινότητας

ΤτΕ: Διαδικτυακό Εργαστήριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ασφάλισης – Βίντεο

Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν το κενό προστασίας, ενώ παρουσίασαν καλές πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων και σχετικά προϊόντα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αλλαγή στην ηγεσία της Allianz Ελλάδος

Η Allianz Ελλάδος ανακοινώνει αλλαγή στην ηγεσία της εταιρίας, με τον κ. Ersin Pak να αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Interasco: Ασφαλιστική κάλυψη για φοιτητές Erasmus με ολοκληρωμένη προστασία στο εξωτερικό

Η Interasco παρουσιάζει ένα εξειδικευμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα για φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus

Νέα εφαρμογή για προσλήψεις έως 2 ημερών από την “ΕΡΓΑΝΗ”

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα εφαρμογή «Ergani app» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για έξυπνες συσκευές, μέσω της οποίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κυκλοφόρησε η νέα περιοδική έκδοση της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Με πλούσια θεματολογία και επίκεντρο τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό και επιχειρηματικό χώρο...

Αλλαγή στην ηγεσία της Allianz Ελλάδος

Η Allianz Ελλάδος ανακοινώνει αλλαγή στην ηγεσία της εταιρίας, με τον κ. Ersin Pak να αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη

«Παίδων Υγεία»: Ισόβια προστασία για ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Τρ. Λυσιμάχου στο IW: To Bancassurance προχωρά ακάθεκτα και οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην ανάπτυξή του

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.