back to top
32.4 C
Athens
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2026

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσ/νίκης: Η 1η θεραπεία με ενδοβρογχικές βαλβίδες για το πνευμονικό εμφύσημα στη Β. Ελλάδα

Οι πρώτες ενδοβρογχικές βαλβίδες σε ασθενή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και βαριά πνευμονοπάθεια τοποθετήθηκαν με απόλυτη επιτυχία, για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. 

Η επιτυχής επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε 57χρονο ασθενή που έπασχε από σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα,  σε συνεργασία του Δρ. Ηρακλή Τιτόπουλου, επεμβατικού πνευμονολόγου, Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, και του Δρ. Κώστα Παπαγιαννόπουλου, χειρουργού θώρακα, Διευθυντή της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του St. James Hospital στο Leeds (Μεγάλη Βρετανία).

- Advertisement -

Οι βαλβίδες τοποθετήθηκαν επιτυχώς στα προσβληθέντα-κατεστραμμένα σημεία των πνευμόνων του ασθενή ώστε να επιτρέπουν, αμέσως μετά, μόνο την έξοδο του αέρα από τους βρόγχους και όχι την είσοδό του. Στόχος της θεραπευτικής μεθόδου είναι οι περιοχές αυτές να μη δέχονται αέρα, επομένως με την εκπνοή του ασθενούς  να «μαραίνονται» προς όφελος των υγειών περιοχών, οι οποίες κερδίζουν πλέον περισσότερο χώρο.

Αμέσως μετά την επιτυχή έκβαση ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος δήλωσε: «Ελπίζω η συνεργασία μας με τον κ. Παπαγιαννόπουλο να συνεχιστεί και να επεκταθεί και σε άλλες τεχνικές που εφαρμόζονται στην Αγγλία και για άλλες σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου για τη συμβολή της στη επιτυχή επέμβαση που διενεργήσαμε».

- Advertisement -

Από την πλευρά του ο Δρ. Κώστας Παπαγιαννόπουλος, Διευθυντής της Θ/Χ Κλινικής του St. James Hospital του Leeds τόνισε ότι: «Η επέμβαση ήταν επιτυχής και θεωρώ ότι υπάρχει σπουδαίο μέλλον για την αντιμετώπιση του πνευμονικού εμφυσήματος. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς με ανάλογα προβλήματα και μπορούν να βοηθηθούν με τις σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές. Είναι τιμή μου που συνεργάστηκα με το Ιατρικό Διαβαλκανικό, ένα σύγχρονο κέντρο και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε την συνεργασία ώστε να βοηθηθούν όλοι οι άρρωστοι που θα ζητήσουν τη βοήθεια μας».

Η τοποθέτηση των ενδοβρογχικών βαλβίδων γίνεται ενδοσκοπικά με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο και υπόσχεται εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ΧΑΠ και βαριά πνευμονοπάθεια, όπως το πνευμονικό εμφύσημα.

Η διαδικασία που ακολουθείται για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, προβλέπει πρωτίστως την καταλληλότητα του ασθενή που θα υποβληθεί στην επέμβαση, με τήρηση ειδικού ιατρικού πρωτοκόλλου. Για την τελική απόφαση συνεργάζεται  διαπιστευμένο κέντρο στις ΗΠΑ που ελέγχει διεξοδικά τον φάκελο του ασθενούς, οπότε συστήνει ή όχι τη διενέργεια της επέμβασης.

Ο αριθμός των ασθενών σήμερα στην Ελλάδα με σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα είναι μεγάλος και η θεραπευτική αντιμετώπισή τους θεωρείται «λυτρωτική» για τους ίδιους, εφόσον οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους και δυσκολεύονται να αποδώσουν.

Ο ασθενής παρέμεινε στην κλινική δύο ημέρες για τον αναγκαίο έλεγχο και ακολούθως πήρε εξιτήριο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Βράβευση Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης στα Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος»

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος σημείωσε πως το βραβείο αυτό ανήκει στους χίλιους αφοσιωμένους εργαζομένους και στελέχη του Διαβαλκανικού, στους 700 κορυφαίους ιατρούς-συνεργάτες του και πάνω από όλα, στον οραματιστή και ιδρυτή του, Πρόεδρο Γιώργο Αποστολόπουλο.

Ιατρικός Υποστηρικτής της ΔΕΘ το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ιατρικός Υποστηρικτής της 84ης ΔΕΘ είναι το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, έπειτα από την έναρξη σχετικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΔΕΘ-Helexpo και στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Πρωτοποριακή επέμβαση αυτόλογης μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων σε γόνατο

Πρωτοποριακή, πλήρως αρθροσκοπική επέμβαση αυτόλογης μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων στο γόνατο, χωρίς επιπλέον χρήση ικριωμάτων και χωρίς την ανάγκη δεύτερου χειρουργείου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσ/κης η 1η πιστοποίηση περιβαλλοντικής διαχείρισης κλινικής στη Β. Ελλάδα

Με την εφαρμογή και πιστοποίηση του Διεθνούς Προτύπου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015 ο Όμιλος πετυχαίνει τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των φυσικών πόρων και την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά το ενδεχόμενο περιβαλλοντικών ατυχημάτων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Στον Όμιλο Qualco ανατίθεται η ψηφιακή χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν €10 εκατ., αφορά ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα χαρτοφυλάκια ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ιό Δυτικού Νείλου: «Στην Αττική τo 70% των κρουσμάτων και 10 θάνατοι – Έγιναν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες;»

Ουσιαστική ενημέρωση για ένα θέμα που αφορά την επιχειρηματική κοινότητα και το σύνολο της κοινωνίας ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ασφάλεια ακινήτου. Ο μη πλούσιος τη χρειάζεται, ο πλούσιος την κάνει πάντα. Ποιος είναι το κορόιδο;

Στην Ελλάδα των «αρνητών της λογικής», εκατομμύρια ιδιοκτήτες «κάνουν οικονομία» κάθε χρόνο και «στη στραβή» βρίζουν το κράτος…

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26