του Βάιου Κρόκου
Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν τα οφέλη της ασφάλισης – όπως είθισται δυστυχώς να συμβαίνει σε δύσκολες στιγμές – είναι η άμεση στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφές που προκάλεσε ο «ΙΑΝΟΣ» σε νησιά του Ιονίου και στην Θεσσαλία.
Όπως συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας όταν και υπήρξαν άμεσες πρωτοβουλίες από την πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών, έτσι και τώρα ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αποτελεσματικότητα και η άμεση αντιμετώπιση στα αιτήματα και τις ανάγκες των ασφαλισμένων.
Ένα τέτοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου καλώντας τις εταιρείες να ανταποκριθούν για μια ακόμη φορά με ταχύτητα, συνέπεια και ευαισθησία στην καταγραφή και αποζημίωση των απωλειών που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας, εκπληρώνοντας το ρόλο τους.
«Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται με συνεχή αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οφείλουμε όλοι, πολίτες και Πολιτεία, να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση πρωτίστως για να μην χαθούν άλλες ζωές αλλά και να προστατεύσουμε τους κόπους μιας ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η εμπειρία φυσικά που έχει ο ασφαλιστικό κλάδος στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών είναι σαφώς μεγαλύτερη έναντι του COVID-19. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, ο κλάδος έπρεπε να διαχειριστεί από την πλευρά του πληθώρα δύσκολων καταστάσεων σε Μάνδρα και Μάτι Αττικής, σε Χαλκιδική, στην Εύβοια φέτος κ.α.
Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, η ασφαλιστική συνείδηση και το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων όσον αφορά την περιουσία των Ελλήνων παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Οι πρώτες πληροφορίες από την Θεσσαλία (Καρδίτσα κυρίως) κάνουν λόγο για ένα μικρό ποσοστό καταστημάτων και κατοικιών που είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως κάτι λιγότερο από 1 στα 6 σπίτια είναι ασφαλισμένα πανελλαδικά και αυτό σε σημαντικό βαθμό λόγω της ασφαλιστικής κάλυψης που απαιτείται για την λήψη στεγαστικού δανείου.
Οι στοχευμένες προτάσεις της αγοράς για κίνητρα στην ασφάλιση πρώτης κατοικίας ή ανάγκη για ΣΔΙΤ ώστε να καλυφθούν οι ιλιγγιώδεις ζημιές που πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο και βαραίνουν την Πολιτεία είναι πολλές και γνωστές.
Μέσω των συμπράξεων, οι ασφαλιστές – μεταξύ άλλων – μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία και τα «εργαλεία» για την αξιολόγηση των κινδύνων, να πωλούν εξειδικευμένα ασφαλιστήρια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παρέχουν συμβουλές στο κράτος κατά τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις είναι δυνατόν να λειτουργούν ως αντασφαλιστές τελευταίου βαθμού, αναλαμβάνοντας κινδύνους πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο ζημίας.
Σε κάθε περίπτωση, στις δύσκολες αυτές ώρες, αφενός σημασία έχει η ουσία – η αποζημίωση, δηλαδή, και η ανακούφιση των πληγέντων – , αφετέρου και η επικοινωνία για το πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι «σύμμαχος» σε κάθε δύσκολη περίσταση…