Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις και την οριστική άρση των capital controls παίρνει το ΕΕΑ δια του προέδρου του κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος, στο μήνυμα του, σημειώνει πως είναι συνετό – και θα δώσει ένα σωστό μήνυμα – να επιβραβευτούν οι συνεπείς δανειολήπτες που που στάθηκαν συνεπείς στην καταβολή των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς Εφορίες, Ταμεία και Τράπεζες, παρόλα τα προβλήματα που είχαν.
Προτάσεις, προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν, όπως η ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων ή επιστροφή μέρους των τόκων.
Όπως συμπληρώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου: “Τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά θετικά και για την εικόνα των τραπεζών στην κοινή γνώμη και για τους οφειλέτες που θα τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης και για τη βελτίωση της ψυχολογίας που τόσο έχει ανάγκη η αγορά, προκειμένου να πάρει την απαιτούμενη ώθηση για μία ανοδική πορεία.”
Αναλυτικά η δήλωση:
“Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και η πλήρης άρση των capital controls –την οποία χαιρετίζει το ΕΕΑ καθώς είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας- δίνουν μία νότα αισιοδοξίας.
Εκτιμώ λοιπόν ότι πλέον μπορούμε βάσιμα να ελπίσουμε ότι έφτασε η ώρα να επιβραβευτούν επιτέλους οι συνεπείς δανειολήπτες και η σχετική πρόθεση που είχε εκφραστεί από τραπεζικούς κύκλους στο παρελθόν, να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλοί ήταν οι οφειλέτες που στάθηκαν συνεπείς στην καταβολή των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς Εφορίες, Ταμεία και Τράπεζες, παρόλα τα προβλήματα που είχαν. Και ανάμεσα τους είναι και πάρα πολλοί μικρομεσαίοι. Έχω την άποψη ότι αυτή η συνέπεια πρέπει να επιβραβευθεί έμπρακτα. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, όπως η μείωση των επιτοκίων ή η επιστροφή μέρους των τόκων. Ειδικά τώρα που φαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Είναι σημαντικό και σε θέμα ψυχολογίας αλλά και ουσίας να τονιστεί ο θετικός τους ρόλος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και παράλληλα να αναδειχθεί η στάση τους και να λειτουργήσει και ως παράδειγμα.
Σημασία έχει οι τράπεζες να αντιληφθούν τη χρησιμότητα και τα οφέλη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας. Ήδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ένα Πρόγραμμα Επιβράβευσης για τους πελάτες της που ανταποκρίνονται με συνέπεια στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων. Ανάλογα προγράμματα μπορούν να εφαρμοσθούν από όλο το τραπεζικό σύστημα και βέβαια να αφορούν και άλλου είδους δάνεια, όπως για παράδειγμα τα επιχειρηματικά.
Οι τράπεζες έχουν τα περιθώρια να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση. Το μόνο που μένει είναι η απόφαση. Τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά θετικά και για την εικόνα των τραπεζών στην κοινή γνώμη και για τους οφειλέτες που θα τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης και για τη βελτίωση της ψυχολογίας που τόσο έχει ανάγκη η αγορά, προκειμένου να πάρει την απαιτούμενη ώθηση για μία ανοδική πορεία.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα το Δημόσιο έχει εισπράξει περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ από περίπου 240.340 φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει περίτρανα τις θετικές συνέπειες της συγκεκριμένης ρύθμισης –για την οποία χρειάστηκε πολλοί φορείς να ασκήσουμε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις- και ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι όλοι οι οφειλέτες στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, θεωρώ ότι υπάρχει πια η δυνατότητα επιβράβευσης και των συνεπών δανειοληπτών“.
Διαβάστε εδώ: Ρευστό 215 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από τις 120 δόσεις