back to top
11 C
Athens
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026

Η ανασφάλιστη Ελλάδα και οι πολυλωγίες για την ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Εχω γράψει στο IW πολλά editorials για τις ζημιές περιουσίας από φυσικές καταστροφές και την αδιαφορά της Πολιτείας. Η Ελλάδα είναι ανασφάλιστη και για χρόνια βουλιάζει στις πολυλωγίες των πολιτικών κομμάτων και τις εικονικές αντιπαραθέσεις. Σήμερα η μισή Ελλάδα είναι καμένη και άλλη μισή κάτω από το χώμα και τις λάσπες.

- Advertisement -

Ποτάμια πλημμύρισαν, γέφυρες έσπασαν, η θάλασσα στον Πήλιο έγινε χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων που έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά της βροχής, σπίτια και επιχειρήσεις βούλιαξαν, τα μεγάλα ποτάμια ξεχύλισαν, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν. Η μισή με την άλλη μισή Ελλάδα δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Οι συγκυρίες ήταν πολύ κακές γιατί συνέπασαν με την διοργάνωση της ΔΕΘ.

Ολα αυτά συνεπάγονται ζημιές δισεκατομμυρίων από μεγάλες καταστροφές στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, τις μεταφορές. Τα δισεκατομμύρια αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι άκριτα και οριζόντια από τις τσέπες μας έμμεσα μέσω φορολογίας, γιατί δεν υπάρχει πολιτική προστασία.

- Advertisement -

Διαχρονικά εγκλήματα

Είναι εγκληματικό να συνεχίζουν τα πολιτικά κόμματα τις ίδιες συζητήσεις για να διατηρούν την ένταση μεταξύ τους και το ενδιαφέρον ορισμένων πλέον ψηφοφόρων που ακόμα μπορούν να εξαπατούν με υποσχέσεις. Δεν υπάρχουν λόγια, πλέον, είναι αχαρακτήριστο  να λένει ότι αλλάζει ο νόμος  περί αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές όταν οι προβλέψεις του νόμου αυτού δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Είναι εγκληματικό να αποφεύγεται να η έκγυρη ενημέρωση των πολιτών  στην Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές και ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Ο μηχανισμός υπάρχει είναι γνωστός το πως θα μπορούσαν αυτές οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν σήμερα να έχουν λάβει σωστές αποζημιώσεις για να επαναλειτουργήσουν. Το πως τα νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να λάβουν αποζημιώσεις και να βάλουν μία στέγη γερή πάνω από τα κεφάλια τους.

Η ΕΑΕΕ πρόσφατα σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα σκοπός του οποίου είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών στις φυσικές καταστροφές και την περιουσία τόνισε σήμερα μιλώντας στο IW η Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Ελύνα Παπασπυροπούλου. Τα πρώτα δείγματα γραφής θα φανούν μέχρι τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για μία κίνηση σοβαρή. Δεν αρκεί όμως αυτή αν το κράτος σέβεται τους πολίτες. Τα καμπανάκια κινδύνου ήδη έχουν ηχήσει και από την ΕΚΤ και από την EIOPA.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καμία υποχώρηση στις προμήθειες η σταθερή θέση της Διαμεσολάβησης και του ΕΕΑ

Οι συναντήσεις με ΤτΕ και ΕΑΕΕ κατέγραψαν με σαφήνεια τις θέσεις και τα όρια των εμπλεκόμενων πλευρών

Τρίτο κύμα της καμπάνιας της ΕΑΕΕ «Μαζί, απέναντι στο απρόβλεπτο»

Τα δύο πρώτα κύματα της καμπάνιας σημείωσαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα κάλυψης και συχνότητας στο βασικό κοινό-στόχο

Καίρια συνάντηση σήμερα στην ΤτΕ για το θέμα των προμηθειών με ΕΕΑ, ΕΑΕΕ και Σωματεία

Η έκβαση της συνάντησης αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα του κλάδου σε θεσμικό και νομικό επίπεδο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Κεντρικό θέμα, η αποκλειστική συνέντευξη της Τερέζας Σκαρλάτου, CEO της Allianz Trade στην Ελλάδα

Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε πτηνοτροφική μονάδα στην Ήπειρο – Τι μας διδάσκει η καταστροφή

Οι απώλειες φανερώνουν τα κενά στον τρόπο που η κοινωνία μετράει και προστατεύει την αγροτική παραγωγή

Το «σήμα κινδύνου» της Insurance Europe για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο

Η γραφειοκρατία επηρεάζει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και, τελικά, τους καταναλωτές

Κλιματικός κίνδυνος και αγροτική ασφάλιση: Τι αλλάζει με το σχέδιο νόμου «Ενεργή Μάχη»

Η φιλοσοφία του μετατοπίζει το βάρος από την εκ των υστέρων αποζημίωση στη διαχείριση και στον περιορισμό του κινδύνου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Θεμιστοκλέους: Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Ο υφυπουργός έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα στους επόμενους μήνες

Έρχονται αυξήσεις μισθών το 2026

Η συμφωνία κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις αποδοχών τους επόμενους μήνες

Μια γροθιά οι διαμεσολαβητές για τις μειώσεις προμηθειών στα συμβόλαια Υγείας

Για πρακτικές που «δημιουργούν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και θεσμικής ισορροπίας, σε βάρος χιλιάδων επαγγελματιών» έκανε λόγο ο Γ. Χατζηθεοδοσίου

Εταιρικά Δίκτυα (;) ετησίως ανανεούμενα από το 2026

Πώς θα ήταν η επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής αγοράς αν οι άνθρωποι των γερών Δικτύων χάσουν την εμπιστοσύνη τους κι αρχίσουν να ψάχνονται;

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Κεντρικό θέμα, η αποκλειστική συνέντευξη της Τερέζας Σκαρλάτου, CEO της Allianz Trade στην Ελλάδα