back to top
13.2 C
Athens
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Η ΑΙ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στη Διαμεσολάβηση

Deloitte & ICC Hellas διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα Διαμεσολάβηση, Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Deloitte Ελλάδας και η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas) – Επιτροπή Διαμεσολάβησης & ADR (Alternative Dispute Resolution) διοργάνωσαν με επιτυχία την ημερίδα με τίτλο «Διαμεσολάβηση, Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025, στα κεντρικά γραφεία της Deloitte.

- Advertisement -

Η εκδήλωση συγκέντρωσε εξέχοντες ομιλητές από τον χώρο της δικαιοσύνης, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας στην επίλυση διαφορών, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και ο τραπεζικός κλάδος.

Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος, κατά την έναρξη της ημερίδας, τόνισε τη σημασία της τεχνολογίας στις σύγχρονες διαδικασίες επίλυσης διαφορών, επισημαίνοντας ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων μπορούν να επιταχύνουν και να βελτιώσουν τη λήψη αποφάσεων στη διαμεσολάβηση».

- Advertisement -

Ο Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος του ICC Hellas, ανέφερε ότι «το ICC Ελλάς προωθεί τη διαιτησία και τη διαμεσολάβηση στην Ελλάδα, παρέχοντας λύσεις για ναυτιλιακά και επιχειρηματικά ζητήματα, συμβάλλοντας στην ταχύτερη και πιο αποδοτική απονομή δικαιοσύνης».

Στην παρέμβασή της, η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπογράμμισε ότι «η εναλλακτική επίλυση διαφορών (ADR) είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέθοδος απονομής δικαιοσύνης σε εύλογο χρόνο. Στην Ελλάδα, η εφαρμογή της είναι ακόμη περιορισμένη, ωστόσο δρομολογούνται θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή της». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο διευκόλυνσης του έργου των διαμεσολαβητών και διαιτητών».

Από την πλευρά της, η Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στάθηκε στη χαμηλή διείσδυση της τραπεζικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, κάνοντας παράλληλα την πρόβλεψη ότι οι νέες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο επίλυσης διαφορών, ιδίως σε περίπλοκους τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς τομείς.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, ανακοίνωσε ότι επίκειται η σύσταση Ειδικής Γραμματείας για την ADR, η οποία θα αναλάβει την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου και θα ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές.

Ο Γιάννης Δρακούλης, Deloitte Partner, Forensic & Financial Crime, σχολίασε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain δεν είναι πλέον τεχνολογίες του μέλλοντος – είναι εργαλεία του παρόντος που δύναται να επαναπροσδιορίσουν την απονομή της δικαιοσύνης και τη διαμεσολάβηση» και πρόσθεσε ότι «η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) απελευθερώνει νέες δυνατότητες στην ανάλυση δεδομένων, την αυτοματοποίηση και τη λήψη αποφάσεων, επιταχύνοντας τις νομικές διαδικασίες και ενισχύοντας τη διαφάνεια. Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών ανοίγει τον δρόμο για έναν πιο αποδοτικό και καινοτόμο νομικό κλάδο».

Η ημερίδα περιείχε ειδικές θεματικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη διαμεσολάβηση, όπου ειδικοί ανέλυσαν τη χρήση blockchain, παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) και e-discovery στις νομικές διαδικασίες, αναδεικνύοντας τις τεχνολογικές προοπτικές του κλάδου.

Στα ειδικά panels που διοργανώθηκαν, εξειδικευμένα στελέχη παρουσίασαν σημαντικές εξελίξεις και παραμέτρους στον τομέα της διαμεσολάβησης. Πιο συγκεκριμένα:

Διαιτησία και διαμεσολάβηση ως τρόποι επίλυσης διαφορών

Όπως αναλύθηκε, η διαιτησία, σε αντίθεση με τη διαμεσολάβηση, οδηγεί σε δικαιοδοτική κρίση. Παρόλα αυτά, οι δύο μέθοδοι μπορούν να λειτουργήσουν είτε παράλληλα είτε διαδοχικά. Η διαιτησία προτιμάται από ιδιώτες και το δημόσιο για σοβαρές διαφορές, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στη διαμόρφωση δικανικής κρίσης και στην επιτάχυνση της διαδικασίας απόφασης. Παράλληλα, η υποχρεωτική διαμεσολάβηση αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος και οι πρόσθετες διαδικασίες, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητά της. Προτάθηκε η ενσωμάτωση της διαμεσολάβησης στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η ενίσχυση του ρόλου των διαμεσολαβητών και η ενθάρρυνση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση κόστους και αποτελεσματικότητας της διαδικασίας.

Νομικοί παραστάτες και διαμεσολάβηση

Οι διαμεσολαβητές, όπως προκύπτει από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, λειτουργούν ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και εμπλέκονται τόσο προληπτικά, από το στάδιο της σύναψης μιας σύμβασης, όσο και κατασταλτικά, στην επίλυση διαφορών. Οι νομικοί παραστάτες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενημέρωση των πελατών τους για τις διαθέσιμες επιλογές, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη λύση. Η ανάγκη για διατομεακή εξειδίκευση διαμεσολαβητών είναι κρίσιμη, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και η τεχνολογία. Προτάθηκε η ενίσχυση του ρόλου των διαμεσολαβητών και η αλλαγή της νομοθεσίας για την προώθηση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής δικαιοσύνης.

Εφαρμογή της διαμεσολάβησης στον κλάδο της ενέργειας

Όπως συζητήθηκε, ο τομέας της ενέργειας συγκεντρώνει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές εξετάζουν διάφορους παράγοντες όπως το φορολογικό καθεστώς, τη διαφάνεια και την ανακτησιμότητα των επενδύσεων. Στην επίλυση διαφορών στον ενεργειακό κλάδο εφαρμόζονται όλο και περισσότερο συμφωνίες MED-ARB, οι οποίες συνδυάζουν διαμεσολάβηση και διαιτησία. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις προσομοιώσεις διαφορών αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη, ενώ η ανάγκη για εξειδικευμένους διαμεσολαβητές και διαιτητές είναι επιτακτική. Παρά την καταλληλότητα της διαμεσολάβησης στον ενεργειακό τομέα, η διαιτησία εξακολουθεί να είναι πιο διαδεδομένη σε διεθνές επίπεδο. Τονίστηκε η ανάγκη ενσωμάτωσης ρητρών διαμεσολάβησης στις ενεργειακές συμβάσεις και η θεσμοθέτηση του ενεργειακού διαμεσολαβητή.

Εφαρμογή της διαμεσολάβησης στον κλάδο της ναυτιλίας

Κατά γενική παραδοχή στον ναυτιλιακό κλάδο, η διαμεσολάβηση αποτελεί ταχύτερη και οικονομικότερη λύση συγκριτικά με τη διαιτησία, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας διεθνώς. Στην Αγγλία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στις ναυτικές διαφορές, ενώ στην Ελλάδα αξιοποιείται κυρίως στην ποντοπόρο ναυτιλία. Παρότι η ναυτιλιακή κοινότητα παραδοσιακά επιλέγει τη διαιτησία, η διαμεσολάβηση μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για διαφορές που σχετίζονται με ναυλοσύμφωνα, ρύπανση περιβάλλοντος και ναυτικά ατυχήματα. Σημαντική πρόκληση παραμένει η εκτελεστότητα των συμφωνιών διαμεσολάβησης, ενώ προτάθηκε η δημιουργία μηχανισμών που να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμφωνιών αυτών σε διεθνές επίπεδο.
Η Deloitte και το ICC Hellas ανανέωσαν το ραντεβού τους για αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο μέλλον, με στόχο την προώθηση καινοτόμων λύσεων για τη δικαιοσύνη και την επιχειρηματική κοινότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στην ψηφιακή εποχή, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή αναβαθμίζεται

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, όπου οι πληροφορίες είναι καταιγιστικές και προσβάσιμες με ένα κλικ και οι online συναλλαγές γίνονται ολοένα και πιο εύκολες

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Καινοτόμο Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Αιτημάτων με RPA & GenAI

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό, εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό σύστημα αυτοματοποίησης

«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη»

Ό,τι έχει πει ο λαός και έχει αντέξει στον χρόνο δύσκολα κανείς το αμφισβητεί: «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

Διαμεσολάβηση: Ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο από τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων;

Η Επιτροπή Σχεδιασμού Προϊόντων, Διανομής και Δικτύων της ΕΑΕΕ μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, ολοκλήρωσε τη συστηματική καταγραφή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

“Η Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει, τα καλύτερα έρχονται”

Με έναν εμπνευσμένο λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης, απευθύνθηκε στην λαμπρή βραδιά βραβεύσεων του εταιρικού δικτύου.

GenAI και τραπεζικός κλάδος: Προκλήσεις και ευκαιρίες

«GenAI και τραπεζικός κλάδος: προκλήσεις και ευκαιρίες» ήταν το κεντρικό θέμα του πολύ ενδιαφέροντος Panel I που πραγματοποιήθηκε

Διπλή διάκριση για την CNP Cyprus & Logicom Solutions

Η CNP Cyprus και η Logicom Solutions ανακοινώνουν με υπερηφάνεια τη διάκρισή τους στα Digital Finance Awards 2025

Διπλή διάκριση για την Εθνική Ασφαλιστική

Με δύο σημαντικά βραβεία διακρίθηκε η Εθνική Ασφαλιστική στην τελετή απονομής των Digital Finance Awards 2025

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

“Η Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει, τα καλύτερα έρχονται”

Με έναν εμπνευσμένο λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης, απευθύνθηκε στην λαμπρή βραδιά βραβεύσεων του εταιρικού δικτύου.

Κοινοπραξία αποκτά μια κορυφαία πλατφόρμα ασφαλίσεων ζωής

Ένα κονσόρτσιουμ που περιλαμβάνει τις Allianz, BlackRock και T&D Holdings θα αποκτήσει την ιδιοκτησία της Viridium Group (Viridium)

Τι πληρώνουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ την εβδομάδα 31/3 έως 4/4

Κατά την περίοδο 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, θα καταβληθούν 76.800.171 ευρώ σε 120.756 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων

Ανοδος 5,3% στην παραγωγή ασφαλίστρων τον Ιανουάριο

Αυξημένη κατά 5,3% σε ετήσια βάση εμφανίζεται η ασφαλιστική παραγωγή τον Ιανουάριο, καθώς ανήλθε στα 499,26 εκατ. ευρώ

Στην ψηφιακή εποχή, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή αναβαθμίζεται

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, όπου οι πληροφορίες είναι καταιγιστικές και προσβάσιμες με ένα κλικ και οι online συναλλαγές γίνονται ολοένα και πιο εύκολες