back to top
29.3 C
Athens
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

Για ποιους γυρνά ο τροχός της ασφαλιστικής αγοράς ;

της Ελενας Ερμείδου

 Στις ανοικτές εκδηλώσεις ακούμε ότι η ασφαλιστική αγορά ‘τρέχει με τα χίλια’ . Στις συζητήσεις μεταξύ μας, ακούμε ότι η αγορά πάει σαν τον ‘κάβουρα’. Οι απόψεις καταλαβαίνουμε διίστανται. Οι προσδοκίες και οι αντιλήψεις για το τι συμβαίνει γύρω μας, διαφέρουν. Υπάρχουν βέβαια και οι αριθμοί που βγάζει η ΕΑΕΕ, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά, γιατί κάθε γραφείο έχει τις δικές του επιδόσεις και αποδόσεις.

- Advertisement -

Τα μικρά γραφεία αγκομαχούν, μάλιστα κάποιοι μας είπαν «ότι η αγορά καταρρέει»!, για τους μικρούς. Δεν θέλουν όμως ούτε τους μεγάλους να ικανοποιούν τις προσδοκίες τους. Γιατί, μας υπογραμμίζουν πως ακόμα και, αν βγουν από την αγορά κάποια μικρά γραφεία, οι μεγάλοι, δεν θα εξασφαλίσουν τα μερίδια που προσδοκούν. Πολύ απλά γιατί υπάρχει οικονομική δυσπραγία και ο κόσμος δεν πληρώνει.

Η υγεία για παράδειγμα τρέχει, ωστόσο τα ασφάλιστρα κάθε χρόνο ακριβαίνουν αδικαιολόγητα και ορισμένοι παύουν να ανανεώνουν τα συμβόλαια τους.

- Advertisement -

Εχουν τα προβλήματα τους τα μικρά γραφεία που είναι η υπερφορολόγηση, οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, έχουν να αντιμετωπίσουν και την οικονομική δυσπραγία.

Ετσι, αρκετά μικρά γραφεία υπολειτουργούν ή και κλείνουν.  Και καταλήγουν πολλοί στην ‘σταθερή αξία’ που είναι το αυτοκίνητo, γιατί δεν μπορούν να το αποφύγουν.

 Σίγουρα η κρίση γέννησε ευκαιρίες και η ασφαλιστική αγορά έχει την δυνατότητα και την φερεγγυότητα να τις αξιοποιήσει. Το ζητούμενο, όμως εδώ δεν είναι αν θέλει να τις αξιοποιήσει, είναι αν μπορεί σήμερα.

Για την ώρα, διατείνεται ότι δεν μπορεί, γιατί δεν υπάρχει ούτε το χρήμα που χρειάζεται, ούτε η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση.

Κάποιοι επιμένουν ότι ο τροχός για την ασφαλιστική αγορά θα γυρίσει και θα αυξηθεί η συμμετοχή της στο ΑΕΠ όταν ξεδιπλωθούν και αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Οι συνθήκες θα ξεκινήσουν να ωριμάζουν με το νέο έτος και καλό θα είναι οι μικροί, μεγάλοι να παραμείνουν στην αγορά και να δουλέψουν αρμονικά αναδεικνύοντας καινοτόμα σχήματα συνεργασίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναλογιστική λειτουργία: Ο κρίσιμος μηχανισμός πίσω από τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής, σε ένα σεμινάριο

Από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΕΕΕ), με εισηγητές τη Μαριάννα Ανυφαντή και τον Αναστάσιο Νάκη

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Μετρητά στο αυτοκίνητο: Τι πρέπει να ξέρουμε

Όσο μεγαλώνει το ποσό που μεταφέρετε τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των Αρχών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Νέα υπενθύμιση για τα ανασφάλιστα οχήματα από το Επικουρικό Κεφάλαιο

Στο ζήτημα της ασφάλισης των οχημάτων και των συνεπειών που δημιουργεί η κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων επανέρχεται το Επικουρικό Κεφάλαιο

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ετήσιο Συνέδριο ΠΣΕ 2026: «Η Νέα Εποχή της Ελληνικής Εξωστρέφειας»

Πολιτεία και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο Eurobank Hub

ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα ενισχύουν τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων σε άμυνα και ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) διευρύνουν τη συνεργασία τους, με στόχο να ενισχύσουν

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Στην Ελλάδα μεταβαίνει από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2026 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Τειρεσίας: Οκταετής πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω του TSEK Financial Data

Στην αξιοποίηση αξιόπιστων οικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων εστιάζει η Τειρεσίας, παρουσιάζοντας την υπηρεσία TSEK Financial Data