back to top
28.8 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουνίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ψίχουλα οι επιδοτήσεις ρεύματος, μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων ετών

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση ενημερωθήκαμε επιτέλους για την επιδότηση που θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Ενέργειας, το πλαίσιο ενίσχυσης αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή- σύμφωνα με το Υπουργείο- περισσότερες από 1 εκατ. επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Παρατηρώντας κάποιος από τη μια έναν λογαριασμό ρεύματος και από την άλλη το ύψος της ενίσχυσης, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για ψίχουλα. Ή διαφορετικά, «άνθρακες ο θησαυρός» για ένα μέτρο που η αγορά περίμενε με αγωνία και ειδικά οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως αυτές της εστίασης, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και άλλες.

Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος του ρεύματος για μία επιχείρηση έχει αυξηθεί κατά 100%. Πρόκειται για τεράστια αύξηση. Όπως λένε μέλη του ΕΕΑ, σήμερα πληρώνουν 2.500 ευρώ μηνιαίως ενώ παλαιότερα πλήρωναν για ρεύμα περίπου το μισό. Οι ίδιοι επαγγελματίες θα ενισχυθούν τώρα, μέσα από όλες αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με κάποιες δεκάδες ευρώ το μήνα.

- Advertisement -

Δεν είναι τυχαία η αύξηση στους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 50% των ενεργοβόρων επιχειρήσεων βρίσκεται σε διαδικασία διακανονισμού με τους παρόχους.

Και αυτό σε μία εποχή που η επιχειρηματικότητα ταλανίζεται από την ακρίβεια, τα αυξημένα ενοίκια αλλά και μία σειρά από επιβαρύνσεις όπως προκαταβολή φόρου ή το τέλος επιτηδεύματος.

Επίσης δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πρέπει να εξαιρεθούν όσοι έχουν σταθερό τιμολόγιο. Μήπως δεν πληρώνουν και αυτοί πολύ ακριβά την τιμή του ρεύματος;
Το ύψος των ενισχύσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδυνατεί να καταλάβει τα πραγματικά κόστη που επιβαρύνουν σήμερα μία μικρομεσαία επιχείρηση και ουσιαστικά οδηγεί έναν μεγάλο αριθμό ΜμΕ σε οικονομικό αδιέξοδο και τελικά στο κλείσιμο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, το πλαίσιο ενίσχυσης περιλαμβάνει 3 ομάδες επιχειρήσεων, των οποίων τα ποσοστά επιδοτούμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται βάσει του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

1. Η 1η ομάδα αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €0 έως €500.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 100% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.

2. Η 2η ομάδα αφορά νομικά  ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €500.000,01 έως €1.000.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 80% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.

3. Η 3η ομάδα αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με ετήσιο κύκλο εργασιών οικονομικού έτους 2023 από €1.000.000,01 έως €10.000.000. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 €/kWh και εφαρμόζεται στο 60% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.
Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26