back to top
33.2 C
Athens
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

Fitch: Υπό πίεση η (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών φέτος

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας διεθνών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών ομίλων στο απόηχο του…ΗΙΜ (ακρωνύμιο από τα αρχικά των τυφώνων Harvey, Irma και Maria) και του πολύνεκρου σεισμού στο Μεξικό που ανεβάζουν τον «πήχη» των ζημιών από φυσικές καταστροφές σε πάνω από 100 δισ. δολάρια φέτος.

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη Fitch, οι ζημίες από τον τυφώνα «Μαρία» (οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 85 δις. δολάρια σύμφωνα με την εταιρεία μοντέλων καταστροφών AIR Worldwide) που προστίθενται στις ζημίες από τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές του 2017 (τυφώνες Χάρβεϊ και Ιρμα, σεισμοί στο Μεξικό και την Ιταλία, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.), πιθανόν να ασκήσουν πίεση στην κεφαλαιακή βάση ορισμένων αντασφαλιστικών ομίλων, χωρίς ωστόσο να θέτουν εν αμφιβόλω την φερεγγυότητά τους.

Ο οίκος αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα εντοπίσει κάποια εταιρεία με «δυσανάλογη» έκθεση σε κάποια από τις προαναφερθείσες φυσικές καταστροφές. Προσθέτει ότι οι διεθνούς εμβέλειας αντασφαλιστικοί όμιλοι «κατά πάσα πιθανότητα έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε τέτοια γεγονότα», σημειώνοντας ωστόσο ότι ορισμένοι μεγάλοι πρωτασφαλιστές στις ΗΠΑ και κάποιες πολυεθνικές ασφαλιστικές θα εμφανίσουν και αυτές σημαντικές ζημίες από φυσικές καταστροφές.

- Advertisement -

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις της AIR Worldwide για τις ασφαλισμένες ζημίες του τυφώνα «Μαρία» εντείνουν τις ανησυχίες όσων ήδη χαρακτηρίζουν το 2017…annus horribilis όσον αφορά τις ζημίες από φυσικές καταστροφές.

Η αμερικανική εταιρεία –θυγατρική της Verisk– κάνει λόγο για εύρος ασφαλισμένων ζημιών 40-85 δισ. δολάρια, εκ των οποίων πάνω από το 85% αφορά το Πουέρτο Ρίκο. Οι υπολογισμοί της AIR περιλαμβάνουν τις καταστροφές σε κτίρια (κατοικίες, εμπορικά ακίνητα, βιομηχανίες) και αυτοκίνητα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και των πλημυρών, τις ζημίες στο περιεχόμενο των κτιρίων, τις απώλειες από την διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.α.

Υπενθυμίζοντας την καταστροφική διαδρομή της «Μαρία», η AIR είπε ότι ενέσκηψε στη Ντομινίκα την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου ως τυφώνας κατηγορίας 5, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες στη γειτονική Γουδελούπη. «Έπεσε» προσωρινά στην κατηγορία 4, προτού αναβαθμιστεί εκ νέου στην κατηγορία 5, κατευθυνόμενος στην νοτιοανατολική Καραϊβική. Το μάτι του κυκλώνα «πέρασε» από το St. Croix στις Παρθένες Νήσους το βράδυ της Τρίτης και την Τετάρτη το πρωί η «Μαρία» προσγειώθηκε στο Πουέρτο Ρίκο και έγινε ο πρώτος τυφώνας που χτύπησε τη χώρα μετά τον San Ciprian το 1932.

Σύμφωνα πάντα με την AIR, τα νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν από τους τυφώνες Ιρμα και Μαρία βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ μακράς περιόδου ανάκαμψης. «Για παράδειγμα, πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα στο Πουέρτο Ρίκο παραμένουν χωρίς ηλεκτρισμό, πόσιμο νερό και φυσικό αέριο, ενώ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Με το 95% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας να έχουν «πέσει», η επικοινωνία είναι δυσχερής. Επιπροσθέτως, πολλές πόλεις έχουν αποκοπεί εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων…»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Ασφάλιστρα πολέμου: Ποιες καλύψεις ακυρώνονται από αύριο

Ακυρώσεις καλύψεων από τις 00:00 GMT στις 5 Μαρτίου 2026

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στους 50.000 πελάτες η Anytime στη Ρουμανία – Το ορόσημο που θέτει τον πήχη για την επόμενη ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Couuntry Manager Αντώνης Τσακνάκης, «τα καλύτερα έρχονται»

Ταπισερί της Μπαγιέ: Όταν η ασφάλιση πρέπει να βάλει τιμή στο ανεκτίμητο*

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η Ταπισερί «αξίζει» 1,1 δισ. δολ., αλλά τι ακριβώς ασφαλίζεις όταν δεν μπορείς να αντικαταστήσεις αυτό που χάνεται

RVS26, Munich Re: Οι κίνδυνοι αποκτούν ολοένα πιο παγκόσμιο και ασταθή χαρακτήρα – Η αξία της αντασφάλισης

Οι ασφαλισμένες ζημίες από κινδύνους που δεν αφορούν συμβάντα πολύ μεγάλων καταστροφών ξεπέρασαν για πρώτη φορά πέρυσι τα 100 δισ. δολάρια

Ασφαλιστική παιδεία: Το νέο στοίχημα της ευρωπαϊκής αγοράς

Η Insurance Europe αναδεικνύει ότι η ΤΝ, τα ψηφιακά εργαλεία και τα ΜΚΔ έχουν αλλάξει ριζικά την αναζήτηση και κατανάλωση οικονομικής πληροφορίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Η Ελλάδα της ιστορίας και των ηρώων στο Νομισματικό Πρόγραμμα 2026

Τη σύνδεση του νομίσματος με τη μνήμη και τον πολιτισμό ανέδειξε η Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών της ΤτΕ Μ. Αλμπάνη σε εκδήλωση του ΥΠΕΘΟΟ στη ΔΕΘ

Στους 50.000 πελάτες η Anytime στη Ρουμανία – Το ορόσημο που θέτει τον πήχη για την επόμενη ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Couuntry Manager Αντώνης Τσακνάκης, «τα καλύτερα έρχονται»

Ασφαλιστική κάλυψη για μαθητές και σπουδαστές απέναντι στα απρόοπτα από την Υδρόγειο

Σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων