back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη 29 Απριλίου 2026

Fitch: Υπό πίεση η (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών φέτος

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας διεθνών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών ομίλων στο απόηχο του…ΗΙΜ (ακρωνύμιο από τα αρχικά των τυφώνων Harvey, Irma και Maria) και του πολύνεκρου σεισμού στο Μεξικό που ανεβάζουν τον «πήχη» των ζημιών από φυσικές καταστροφές σε πάνω από 100 δισ. δολάρια φέτος.

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη Fitch, οι ζημίες από τον τυφώνα «Μαρία» (οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 85 δις. δολάρια σύμφωνα με την εταιρεία μοντέλων καταστροφών AIR Worldwide) που προστίθενται στις ζημίες από τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές του 2017 (τυφώνες Χάρβεϊ και Ιρμα, σεισμοί στο Μεξικό και την Ιταλία, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.), πιθανόν να ασκήσουν πίεση στην κεφαλαιακή βάση ορισμένων αντασφαλιστικών ομίλων, χωρίς ωστόσο να θέτουν εν αμφιβόλω την φερεγγυότητά τους.

Ο οίκος αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα εντοπίσει κάποια εταιρεία με «δυσανάλογη» έκθεση σε κάποια από τις προαναφερθείσες φυσικές καταστροφές. Προσθέτει ότι οι διεθνούς εμβέλειας αντασφαλιστικοί όμιλοι «κατά πάσα πιθανότητα έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε τέτοια γεγονότα», σημειώνοντας ωστόσο ότι ορισμένοι μεγάλοι πρωτασφαλιστές στις ΗΠΑ και κάποιες πολυεθνικές ασφαλιστικές θα εμφανίσουν και αυτές σημαντικές ζημίες από φυσικές καταστροφές.

- Advertisement -

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις της AIR Worldwide για τις ασφαλισμένες ζημίες του τυφώνα «Μαρία» εντείνουν τις ανησυχίες όσων ήδη χαρακτηρίζουν το 2017…annus horribilis όσον αφορά τις ζημίες από φυσικές καταστροφές.

Η αμερικανική εταιρεία –θυγατρική της Verisk– κάνει λόγο για εύρος ασφαλισμένων ζημιών 40-85 δισ. δολάρια, εκ των οποίων πάνω από το 85% αφορά το Πουέρτο Ρίκο. Οι υπολογισμοί της AIR περιλαμβάνουν τις καταστροφές σε κτίρια (κατοικίες, εμπορικά ακίνητα, βιομηχανίες) και αυτοκίνητα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και των πλημυρών, τις ζημίες στο περιεχόμενο των κτιρίων, τις απώλειες από την διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.α.

Υπενθυμίζοντας την καταστροφική διαδρομή της «Μαρία», η AIR είπε ότι ενέσκηψε στη Ντομινίκα την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου ως τυφώνας κατηγορίας 5, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες στη γειτονική Γουδελούπη. «Έπεσε» προσωρινά στην κατηγορία 4, προτού αναβαθμιστεί εκ νέου στην κατηγορία 5, κατευθυνόμενος στην νοτιοανατολική Καραϊβική. Το μάτι του κυκλώνα «πέρασε» από το St. Croix στις Παρθένες Νήσους το βράδυ της Τρίτης και την Τετάρτη το πρωί η «Μαρία» προσγειώθηκε στο Πουέρτο Ρίκο και έγινε ο πρώτος τυφώνας που χτύπησε τη χώρα μετά τον San Ciprian το 1932.

Σύμφωνα πάντα με την AIR, τα νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν από τους τυφώνες Ιρμα και Μαρία βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ μακράς περιόδου ανάκαμψης. «Για παράδειγμα, πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα στο Πουέρτο Ρίκο παραμένουν χωρίς ηλεκτρισμό, πόσιμο νερό και φυσικό αέριο, ενώ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Με το 95% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας να έχουν «πέσει», η επικοινωνία είναι δυσχερής. Επιπροσθέτως, πολλές πόλεις έχουν αποκοπεί εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων…»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Ασφάλιστρα πολέμου: Ποιες καλύψεις ακυρώνονται από αύριο

Ακυρώσεις καλύψεων από τις 00:00 GMT στις 5 Μαρτίου 2026

Οι προτροπές της Fitch στις ασφαλιστικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ασφαλιστικές με σωστή διακυβέρνηση και έλεγχο των δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις νέες απαιτήσεις

Fitch: Αναβάθμιση της Euroins AD σε «B+» με σταθερή προοπτική

Α. Μουρατίδου: «Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση, επενδύοντας στην καινοτομία, στην αξιοπιστία και στη διαρκή ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δύο νέα προϊόντα από τnν Coface στην Ελλάδα και η εισαγωγή του Business Information

Η Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία, εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης των αφερεγγυοτήτων στην Ευρώπη αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Aon: Η κλιματική μεταβλητότητα επηρεάζει ολοένα περισσότερο τα μοντέλα των ασφαλιστών

Τα ευρήματα της έκθεσης CCI υπογραμμίζουν την κλίμακα των κενών προστασίας και τη σημασία της επανεξέτασης των στρατηγικών ανθεκτικότητας

Επαφές Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Κύπρο – Ενίσχυση επιχειρηματικών συνεργασιών και διμερών σχέσεων

Σειρά ουσιαστικών και υψηλού επιπέδου επαφών πραγματοποίησε στη Μεγαλόνησο ο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, με αφορμή το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο ΠΣΕΑΔ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού: Πότε χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση

Η επικαιροποιημένη οδηγία του ACP προτείνει πιο εξατομικευμένη και ισορροπημένη προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στη στάθμιση οφέλους-βλάβης ανά ηλιακή ομάδα

Λ. Τσαβδαρίδης για καταναλωτική πίστη: Ολοκληρωμένο σχέδιο διαφάνειας, πρόληψης και ουσιαστικής προστασίας

Έμφαση στη σαφή προσυμβατική ενημέρωση και στην καθιέρωση ουσιαστικού ελέγχου πιστοληπτικής ικανότητας, με στόχο την πρόληψη της υπερχρέωσης

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Guiseppe Ζorgno: Η Υδρόγειος επανεξετάζει τα επιχειρησιακά της σχέδια – Ποια και γιατί

Πώς η Υδρόγειος, μετά τη μεγάλη αύξηση παραγωγής το 2025, θα μπορεί να περιορίσει τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο ζημιών από μεγάλα απρόβλεπτα γεγονότα

Εντυπωσιακές ετήσιες επιδόσεις για την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική – 26,9% αύξηση κερδών και SCR στο 288,6%

Ν. Μακρόπουλος: «Μέσω του Κλάδου Περιουσίας διεκδικούμε την είσοδό μας στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός διετίας»