Του Νίκου Σακελλαρίου
Εξαιρετικού ενδιαφέροντος και συμμετοχής ήταν το συνέδριο των αναλογιστών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Σπουδαίοι ομιλητές, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις που άγγιξαν την «αλήθεια» στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και απεύθυναν μήνυμα προς το κράτος. Όλα τέλεια; Μάλλον το μήνυμα ατύχησε. Ένα εξαιρετικό συνέδριο που έβγαλε μεν σωστές προσεγγίσεις, αλλά έστειλε μήνυμα σε λάθος ακροατήριο.
Όλοι μέσα στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής ήξεραν τι θα ειπωθεί και συμφωνούσαν μαζί του. Το μεγάλο ζήτημα είναι να πειστούν οι αντίπαλοι (άνευ εισαγωγικών) της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού-Συνταξιοδοτικού. Προσωπικά (και για τους υπόλοιπους) δεν χρειαζόμασταν να ακούσουμε τις εισηγήσεις για να πειστούμε για την ανάγκη συμμετοχής και της ιδιωτικής ασφάλισης στο Συνταξιοδοτικό. Το γνωρίζουμε τα τελευταία 20 χρόνια. Το γνωρίζει και ο κ. Γιαννίτσης, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Το γνώριζε ο κ. Τήνιος. Το γνωρίζει η κα Ξαφά. Αυτοί που πρέπει να το μάθουν είναι οι κυβερνώντες, οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και οι κοινωνικοί φορείς.
Ο κ. Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ) παρευρέθηκε, αλλά ακόμη και από το βήμα του συνεδρίου προσπάθησε να αντικρούσει το εύλογο, αναζητώντας άλλοθι στην εισφοροδιαφυγή και στη φοροδιαφυγή. Ούτε μπροστά στον γκρεμό δεν δέχθηκε να αναγνωρίσει το αδιέξοδο. Το σύστημα είναι μια χαρά, αλλά φταίνε όλοι οι άλλοι. Ε λοιπόν, κ. Παναγόπουλε, θα σας σοκάρω. Το σύστημα του 1948, με τα χιλιάδες νομοθετικά μπαλώματα, είναι διαλυμένο.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΛΗΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ «ΕΜΠΑΖΕ» ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ. Όλοι οι δείκτες (χρηματοοικονομικοί, εργασιακοί, δημογραφικοί) δείχνουν ότι, εάν βρισκόταν ο από μηχανής θεός και έδινε όλα τα κεφάλαια για τις συντάξεις των επομένων 10 ετών, πάλι θα άρχιζαν να δημιουργούνταν ελλείμματα. Τόσο χάλια είναι το σύστημα και δεν χρειάζεται καμία αναλογιστική μελέτη να το αποδείξει. Απλώς δώστε κίνητρα στους καταναλωτές να ασφαλιστούν ιδιωτικά και θα δείτε τι πιστεύει και καταλαβαίνει ο κόσμος.