back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026

Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας 2024: Νεότερα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα

Δυο σημαντικές μελέτες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς με μεταλλάξεις ανακοινώθηκαν στο ESMO 2024.

Οι ανακοίνωσες αφορούσαν στο Adagrasib (Krazati) και στο Amivantamab (Rybrevant).

- Advertisement -

Τα στοιχεία συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και  Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).
Μετάλλαξη KRAS

Εκ των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα το 30% των αδενοκαρκινωμάτων – μη μικροκυτταρικών καρκίνων– του πνεύμονα φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο KRAS και συγκεκριμένα το 13% φέρουν τη μετάλλαξη KRAS G12C. Για αυτούς τους ασθενείς εξετάστηκε νέο φάρμακο, μη αναστρέψιμος αναστολέας του KRAS G12C, το Adagrasib (Krazati) το οποίο έδειξε πρόσφατα πολύ καλά αποτελέσματα σε μελέτη.
Ειδικότερα, το Adagrasib είναι εκλεκτικός μη αναστρέψιμος αναστολέας του KRAS, ο οποίος δεσμεύει τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη του KRAS στην ανενεργή διαμόρφωσή της και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει την εξαρτώμενη από το KRAS ανάπτυξη και βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, η θεραπεία με Adagrasib αύξησε το διάστημα ελεύθερο υποτροπής και το ποσοστό ανταπόκρισης όταν συγκρίθηκε με το χημειοθεραπευτικό φάρμακο δοσεταξέλη που είναι η καθιερωμένη θεραπεία δεύτερης γραμμής έως τώρα. Ειδικά για τους ασθενείς που κατά τη διάγνωση της νόσου είχαν εγκεφαλικές μεταστάσεις, η θεραπεία με Adagrasib αύξησε το ποσοστό ανταπόκρισης από 2.8% σε 26.9% ενώ μείωσε και τον κίνδυνο ενδοκράνιας υποτροπής επιτυγχάνοντας ανταπόκριση διάρκειας 18.6 μηνών στις εγκεφαλικές μεταστάσεις. Η μελέτη προσφέρει μία νέα αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και μετάλλαξη KRAS G12C.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Gold Badge στο ΥΓΕΙΑ από τον European Cancer Organisation

Μια ευρωπαϊκή διάκριση με ιδιαίτερη σημασία για τον χώρο της ιδιωτικής υγείας απέσπασε το ΥΓΕΙΑ, καθώς έλαβε το INTERACT-EUROPE Gold Badge

Νέα καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής για την υγεία και την πρόληψη

Νέα επικοινωνιακή καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής εστιάζει στην πρόληψη και στη δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας

Εθνική Ασφαλιστική: Καθημερινό περπάτημα – Ένας απλός τρόπος να κινούμαστε περισσότερο

Πέρα από τη φυσική μας κατάσταση, τονώνει την καρδιακή λειτουργία και ενισχύει την ευεξία μας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Αλ. Τσίπρα: Όταν ο πολίτης δεν μπορεί να καταναλώσει, ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να επιβιώσει

Για την κατάσταση στην αγορά και την πραγματική οικονομία αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.73 δικαιούχους

O μέγας κίνδυνος από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους Πράκτορες AI

Νομοτελειακά θα φτάναμε σε αυτό το σημείο καμπής με την Τεχνητή Νοημοσύνης και τους Πράκτορες ΑΙ

Τι λέει ο Νόμος 5327/2026 για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Περισσότερες δυνατότητες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και άλλες διατάξεις.

Έρευνα EY: Οι CFOs καλούνται να υιοθετήσουν το AI

Οι CFOs βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημιουργίας αξίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον.