back to top
22.6 C
Athens
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026

Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας 2024: Νεότερα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα

Δυο σημαντικές μελέτες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς με μεταλλάξεις ανακοινώθηκαν στο ESMO 2024.

Οι ανακοίνωσες αφορούσαν στο Adagrasib (Krazati) και στο Amivantamab (Rybrevant).

- Advertisement -

Τα στοιχεία συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και  Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).
Μετάλλαξη KRAS

Εκ των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα το 30% των αδενοκαρκινωμάτων – μη μικροκυτταρικών καρκίνων– του πνεύμονα φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο KRAS και συγκεκριμένα το 13% φέρουν τη μετάλλαξη KRAS G12C. Για αυτούς τους ασθενείς εξετάστηκε νέο φάρμακο, μη αναστρέψιμος αναστολέας του KRAS G12C, το Adagrasib (Krazati) το οποίο έδειξε πρόσφατα πολύ καλά αποτελέσματα σε μελέτη.
Ειδικότερα, το Adagrasib είναι εκλεκτικός μη αναστρέψιμος αναστολέας του KRAS, ο οποίος δεσμεύει τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη του KRAS στην ανενεργή διαμόρφωσή της και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει την εξαρτώμενη από το KRAS ανάπτυξη και βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, η θεραπεία με Adagrasib αύξησε το διάστημα ελεύθερο υποτροπής και το ποσοστό ανταπόκρισης όταν συγκρίθηκε με το χημειοθεραπευτικό φάρμακο δοσεταξέλη που είναι η καθιερωμένη θεραπεία δεύτερης γραμμής έως τώρα. Ειδικά για τους ασθενείς που κατά τη διάγνωση της νόσου είχαν εγκεφαλικές μεταστάσεις, η θεραπεία με Adagrasib αύξησε το ποσοστό ανταπόκρισης από 2.8% σε 26.9% ενώ μείωσε και τον κίνδυνο ενδοκράνιας υποτροπής επιτυγχάνοντας ανταπόκριση διάρκειας 18.6 μηνών στις εγκεφαλικές μεταστάσεις. Η μελέτη προσφέρει μία νέα αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και μετάλλαξη KRAS G12C.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Η κυβέρνηση ξέχασε ξανά τους νοσηλευτές» – Σκληρή ανακοίνωση στη ΔΕΘ 2026

Για πολιτική επιλογή και όχι απλώς παράλειψη κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΕ ΠΑΣΟΝΟΠ Γεώργιος Τσόλας 

Νοσοκομείο Νίκαιας: Σοβαρά κτηριακά προβλήματα στο νοσοκομείο – Επικίνδυνες συνθήκες για ασθενείς και προσωπικό

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει ότι η πραγματικότητα απέχει δραματικά από τις κυβερνητικές δηλώσεις

Γεωργιάδης: Nέο πρόγραμμα πρόληψης – 30.000 ευνοήθηκαν από το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις σε προγράμματα πρόληψης, παχυσαρκίας, καρκίνου του δέρματος και ψηφιακών μαστογραφιών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Interamerican: 100 υπολογιστές αποκτούν δεύτερη ζωή λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία

Προτεραιότητα δόθηκε σε φορείς με σημαντικό κοινωνικό έργο, καθώς και σε σχολεία απομακρυσμένων και οικονομικά ασθενέστερων περιοχών

Κ. Σαΐας: «Η Κάλυμνος αποκτά ξεχωριστή θέση στην καρδιά της INTERASCO»

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕKE αλλά και της διαχρονικής δέσμευσης της εταιρείας να στηρίζει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες

Η δημογραφική αλλαγή φέρνει το financial planning στο επίκεντρο

Η ανάγκη αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο του 2nd Financial Planning Forum, που διοργανώνεται στις 20 Οκτωβρίου 2026 στο Μουσείο Μπενάκη

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε δόσεις για τα “αποπαίδια” της Αττικής»

Τη διαφορετική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων Περιφέρειας και Αττικής από την Κυβέρνηση στηλιτεύει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Έκθεση Mastercard: 1 στους 10 καταναλωτές θα χρησιμοποιεί συστηματικά AI agents για αγορές και πληρωμές έως το 2030

Νεότεροι καταναλωτές δείχνουν ήδη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προτάσεις της ΤΝ σε σχέση με εκείνες φίλων ή γονιών