Eνδεχόμενη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας του Ενεργητικού (asset), των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και της σφιχτής ρευστότητας, θα πλήξει καίρια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με ανάλυση της Fitch Ratings, η αναλογία των “κόκκινων” προς το σύνολο των δανείων (NPEs/μεικτών δανείων) για τις 4 συστημικές τράπεζες, είναι ιδιαίτερα υψηλή. Συγκεκριμένα, η αναλογία των “κόκκινων δανείων” κυμαίνεται από το 45% για τη Eurobank στο 55% της Πειραιώς στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017. Η έκθεση ωστόσο διαπιστώνει ήπια βελτίωση στο διάστημα 2016-2017.
- “Αναμένουμε ότι οι μειώσεις των NPEs θα επιταχυνθούν φέτος, υποστηριζόμενες από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις πωλήσεις των χαρτοφυλακίων NPEs που έχουν ήδη ανακοινωθεί και την εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της απλοποιημένης διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.
- Η πρόοδος θα εξαρτηθεί από ένα σταθερό λειτουργικό περιβάλλον και από την καλή λειτουργία της αγοράς για τα προβληματικά assets.
- Η εισαγωγή του νέου λογιστικού προτύπου (IFRS 9) από την 1η Ιανουαρίου, είναι πιθανό να έχει οδηγήσει σε μια έκτακτη αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών, αλλά ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις το 5% της επίδρασης θα έχει επίπτωση στα αποτελέσματα του 2018, και θα αυξηθεί σταδιακά στο 15% το 2019 και στο 30% το 2020.”
Όπως τονίζει η Fitch Ratings, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν μια ουσιαστική εξάρτηση από τον ELA για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με εξαίρεση της Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο επισημαίνει ότι η εξάρτηση μειώνεται, με τη βοήθεια της επιστροφής καταθέσεων, των αποεπενδύσεων, της απομόχλευσης, της πρόσβασης στα διατραπεζικά repos και στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων.