back to top
26.2 C
Athens
Σάββατο 7 Ιουνίου 2025

Ετοιμάζονται νέοι γύροι προσφοράς προϊόντων εγγυημένων κεφαλαίων;

αφιέρωμα στην ιδιωτική σύνταξη (μέρος α’)

του Νίκου Σακελλαρίου

- Advertisement -

«Αναθερμαίνεται» η ζήτηση για αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, και πιθανά να δούμε νέους γύρους  προσφοράς προϊόντων εγγυημένων κεφαλαίων και αποδόσεων υψηλότερων από τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η αγορά των εξειδικευμένων αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών προϊόντων είχε ατονήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των capital controls αλλά και λόγω της εφαρμογής των νέων κανόνων Solvency II στις ασφαλιστικές. Από τη στιγμή που τα capital controls έχουν χαλαρώσει και οι ασφαλιστικές έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα Solvency II (που απαιτούν αυξημένα κεφάλαια αποθεματοποίησης), η Τράπεζα της Ελλάδος άναψε «πράσινο φως» για τη δημιουργία και διάθεση νέας σειράς τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για ιδιώτες, αλλά και συμπληρωματικά ως εναλλακτικές επιλογές των προθεσμιακών καταθέσεων για επαγγελματικά ταμεία.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, η ζήτηση από τον Σεπτέμβριο και μετά για αποταμιευτικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα από ιδιώτες έχει αυξηθεί κατά 10-15% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016).

Η αύξηση της ζήτησης αποδίδεται κυρίως στην ανασφάλεια που είναι διάχυτη στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και στην ευκολία που υπάρχει για την πώληση αποταμιευτικών προϊόντων στα γκισέ των τραπεζών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος της αξιοποίησης του κενού που υπάρχει στην κοινωνική ασφάλιση με την παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων υπάρχει και στα business plans των ελληνικών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες, η ζήτηση είχε ανακοπεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά φαίνεται ότι, μετά και τις πρόσφατες ασφαλιστικές και εργασιακές εξελίξεις, έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, η μέση ετησιοποιημένη απόδοση των αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών προϊόντων στην αγορά διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 2%, που είναι υψηλότερα από αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων και των repos, που διαμορφώνονται κοντά στο 1%.

Συνεπώς, και επενδυτικά συμφέρει η τοποθέτηση κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, που θα προσφέρουν και ασφάλιση ταυτόχρονα, από ό,τι οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iw, οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες –ελληνικές και ξένες– έχουν γίνει αποδέκτες προτάσεων από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα προκειμένου να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μεγάλα αποταμιευτικά ασφαλιστήρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκαν οι οδηγίες για το Solvency II και την εξυγίανση ασφαλιστικών επιχειρήσεων (IRRD)

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της ΕΕ δύο κοινοτικές νομοθετικές πράξεις

Τα εγκεκριμένα από την Coreper κείμενα για την αναθεώρηση του Solvency II και την IRRD

H Ένωση ενημερώνει ότι το Συμβούλιο δημοσίευσε τα εγκεκριμένα από την Coreper νομοθετικά κείμενα

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αναθεώρησης του Solvency II

Η Ιnsurance Europe παρείχε πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Solvency II.

ΑRAG: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα επανεκπαίδευσης Solvency II 

Tην ετήσια, υψηλού επιπέδου επανεκπαίδευση Solvency II πραγματοποίησε στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2022 η ARAG σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ολοκληρωμένη Προστασία από Ατυχήματα με τα Νέα Προγράμματα «Personal Accident Protect» της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική μέλος του Ομίλου INTRACOM, πιστή στη δέσμευσή της για τη δημιουργία νέων, ανταγωνιστικών και ευέλικτων προγραμμάτων

Ολόκληρη η ΚΥΑ για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου

Δημοσιεύθηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των τριών Υπουργών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης

«BUSINESS ADVANCED» & «BUSINESS PROTECT»: Νέα Προγράμματα της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, μέλος του Ομίλου INTRACOM, ανακοινώνει την αναβάθμιση των προγραμμάτων ασφάλισης επιχειρήσεων «BUSINESS ADVANCED»

Tι θα γίνει με τα ανασφάλιστα οχήματα;

Από τo meeting της Ύδρας, κατά το οποίο θίχτηκαν επείγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, δεν απουσίαζαν και τα ανασφάλιστα οχήματα.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

MEGA Brokers: Φυτεύουμε σήμερα για το αύριο που αξίζουμε

Όποιος περνά από το Πάρκο Δημήτρη Μπέη της Αθήνας,...

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Επανεκλογή του Σπ. Μπαρκούζου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea στο Δ.Σ. της AMICE

Ο κ. Σπύρος Μπαρκούζος, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea, επανεξελέγη ως μόνιμο μέλος, με τριετή θητεία έως το 2028 στο Δ.Σ. της AMICE