back to top
31.2 C
Athens
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026

Έριξε αυλαία το 18o Hydra Meeting

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση ασφαλιστών και αντασφαλιστών που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στην Ύδρα από 21 έως 23 Σεπτεμβρίου 2016. Ασφαλιστές και αντασφαλιστές από την Ελλάδα και 23 χώρες του εξωτερικού επισκέφτηκαν και φέτος την Ύδρα για το ετήσιο γεγονός της ασφαλιστικής αγοράς.

0377_resizeΟ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ανοίγοντας το συνεδριακό κομμάτι του 18th Hydra Meeting αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιούνται σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, και οι οποίες επηρεάζουν την ασφαλιστική αγορά. Εστιάστηκε στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει η τεχνολογία στη διαμόρφωση του νέου περιβάλλοντος στην ασφάλιση, στις νέες μορφές ασφάλισης που ενδέχεται να αλλάξουν το τοπίο, στην περίοδο χαμηλών επιτοκίων, καθώς και στη μεγάλη αύξηση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, που όμως συνεπάγεται επιβάρυνση κόστους.

- Advertisement -

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε πως είναι γεγονός πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και οι Έλληνες έχουν εξαιρετικά περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, όμως η ασφάλιση έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην κοινωνία και στην οικονομία, ειδικά τώρα που το κοινωνικό κράτος μειώνει συνεχώς τις παροχές.

Ακολούθησε παρουσίαση έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα την προσαρμογή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στο Solvency II, από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Τζαβέλλα.

- Advertisement -

Η ενότητα της 22ας Σεπτεμβρίου ήταν αφιερωμένη στις αλλαγές που φέρνει η εξέλιξη της τεχνολογίας στους κλάδους αυτοκινήτων και υγείας. Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκαν οι κ. Joachim Michaely, Senior Motor Consultant, Munich RE, Gerry Raftopoulos, Chief Executive Officer, MedNet International Ltd, και Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπλ. Γενικός Διευθυντής, Εθνική Ασφαλιστική. Την ενότητα συντόνισε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ και CEO, AXA Insurance S.A.

0425_resize

Οι ομιλητές κατέληξαν πως η τεχνολογία αλλάζει διαρκώς τα δεδομένα στην ασφάλιση. Στην ασφάλιση αυτοκινήτων η τεχνολογία εξελίσσει το ίδιο το αυτοκίνητο, με νέους αυτοματισμούς και ιδιότητες που φθάνουν μέχρι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Ο τρόπος που θα γίνεται η Ασφάλιση Αυτοκινήτων στο μέλλον προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά, καθώς από την έμφαση στον οδηγό που δίνεται μέχρι σήμερα από τις ασφαλιστικές εταιρίες (αστική ευθύνη οδηγού) η έμφαση ενδεχομένως να πρέπει να δοθεί στο ίδιο το όχημα ως εργαλείο (αστική ευθύνη προϊόντος).

Στις ασφαλίσεις υγείας η επίδραση είναι επίσης σημαντική, καθώς η ιατρική βασίζεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία. Οι εξελιγμένες ιατρικές μέθοδοι που σώζουν ζωές είναι γενικά ακριβότερες από τις παλιότερες και οι ασφαλιστές καλούνται να βρουν τρόπους να τις προσφέρουν στους ασφαλισμένους και ταυτόχρονα να ελέγξουν το κόστος έτσι ώστε να παραμείνει το ασφαλιστήριο υγείας προσιτό στο ευρύ κοινό.

Η ενότητα της επόμενης ημέρας αφορούσε την ασφάλιση των καταστροφικών κινδύνων. Τις απόψεις τους πάνω στο θέμα κατέθεσαν οι κ. Butch Bacani, Programme Leader, the UNEP FI, Pavel HuertaUribe, Expert Property EMEA Business Generation & Director, Property & Specialty Underwriting, Swiss RE, και Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Συντονιστής ήταν ο κ. Νότης Βαγιακάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος, HDI Global SE Hellas.

1010_resize

Με βάση μελέτες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι ασφαλισμένες ζημιές έναντι φυσικών καταστροφών παραμένουν πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών οικονομικών ζημιών, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες είναι απροστάτευτοι έναντι των οικονομικών ζημιών από καταστροφικούς κινδύνους. Στην Ελλάδα, η οποία είναι μια σεισμογενής χώρα, το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα μικρό. Προκειμένου να αυξηθεί χρειάζεται συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για ένα σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης έναντι του σεισμού που θα επιτρέψει την άμεση αποκατάσταση των οικονομικών ζημιών των πολιτών.

Το 18th Hydra Meeting στήριξαν οι AON BENFIELD, CARPENTER TURNER, DARAG Group Ltd, EUROLIFE ERB INSURANCE GROUP και MATRIX Broker at Lloyd’s με χορηγία των εκδηλώσεων, καθώς και οι ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και CARGLASS.

Οι παρουσιάσεις του 18th Hydra Meeting είναι αναρτημένες στο site της ΕΑΕΕ στη σχετική ενότητα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΙΟΡΑ: Σημαντικά βελτιωμένη εικόνα στις απαιτήσεις POG

14 εθνικές εποπτικές αρχές (NCAs), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (ΤτΕ), υλοποίησαν όλες τις προτεινόμενες δράσεις

40 Χρόνια ΕΣΑΠΕ: Στις 16 Ιουλίου η κεντρική επετειακή εκδήλωση

Μια βραδιά αφιερωμένη στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Αύξηση 22,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική άνοδος στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις

Μελέτη για τον αντίκτυπο των αυτοματοποιημένων οχημάτων στην ΕΕ

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα προβλέπεται να μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον τομέα των μεταφορών – Πώς θα επηρεάσουν εκείνον της ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΣΑΠΕ γιόρτασε τα 40 χρόνια της

Σε ιδιαίτερα θερμό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μικρολίμανου, η επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ)

Από την Αθήνα ξεκίνησε το διεθνές μοντέλο ανάπτυξης της Triglav μέσω MGAs – Στο επίκεντρο η Apeiron Insurance Project

Η Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο βήμα της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης της σλοβενικής ασφαλιστικής εταιρείας Triglav μέσω του μοντέλου των Managing General Agents

Interamerican | Resilience Stories: Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα του αύριο

Η Interamerican παρουσιάζει το δεύτερο επεισόδιο του vidcast «Resilience Stories», της σειράς συζητήσεων που αναδεικνύει διαφορετικές όψεις

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική τίμησε τις πρωταθλήτριες Μαρία Πρεβολαράκη και Μαρία Λουίζα Γκίκα

Τη διαχρονική της στήριξη στον ελληνικό αθλητισμό επιβεβαιώνει η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, η οποία υποδέχθηκε στα κεντρικά της γραφεία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα εφαρμογή για προσλήψεις έως 2 ημερών από την “ΕΡΓΑΝΗ”

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα εφαρμογή «Ergani app» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για έξυπνες συσκευές, μέσω της οποίας

Roaming με χαμηλότερες χρεώσεις και περισσότερα data από την COSMOTE TELEKOM

Χαμηλότερες χρεώσεις roaming για ταξίδια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινούν από μόλις 3,90€ προσφέρει σε όλους τους πελάτες της

Ο εκλογικός κίνδυνος κρατικών ομολόγων, γιατί η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την Allianz-Trade

Ενόψει των εκλογών στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία το 2027, ο πολιτικός κίνδυνος για τις Ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων είναι πολύ υψηλός

Η Εθνική Ασφαλιστική και η Microsoft διοργανώνουν το 1ο AI Insurance Hackathon στην Ελλάδα

Μια νέα πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο της ασφαλιστικής καινοτομίας αναλαμβάνει η Εθνική Ασφαλιστική

Η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε την εγκατάσταση και των 388 καμερών παραβίασης ερυθρού σηματοδότη

Η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε την εγκατάσταση και των 388 καμερών παραβίασης ερυθρού σηματοδότη σε επιλεγμένους οδικούς κόμβους του λεκανοπεδίου