back to top
18.7 C
Athens
Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Η εκπαίδευση δεν είναι προσθετική αλλά μετασχηματίζουσα

Τις απόψεις του σχετικά με την εκπαίδευση στην ασφαλιστική αγορά καταθέτει στο Iw ο κ.  Αντώνης Πρόκος, μέλος του ΔΣ και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Aigaion Ασφαλιστική ΑΕ. Ο κ. Πρόκος αναφέρεται στη φιλοσοφία της Aigaion για την κατάρτιση των ανθρώπων της, τους τρόπους εκπαίδευσης που ακολουθεί η εταιρεία και επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην εκπαίδευση που αφορά προϊόντα και στη γενικότερη κατάρτιση των στελεχών.

– Πως ενισχύετε ως εταιρεία την τεχνογνωσία και την αποδοτικότητα των στελεχών, των υπαλλήλων και των συνεργατών σας;

- Advertisement -

Α.Π.: Στην AIGAION έχουμε διαπιστώσει ότι η ενδυνάμωση και η βελτίωση του προσωπικού και των συνεργατών μας περνά μέσα από το δόγμα της συνεχούς και κυλιόμενης εκπαίδευσης, τόσο σε θέματα που έχουν σχέση με το αντικείμενο της εργασίας όσο και σε θέματα που άπτονται της γενικότερης στάσης και συμπεριφοράς του προσωπικού και των συνεργατών μας.
Έχουμε διαπιστώσει ότι όλοι οι άνθρωποι λαμβάνουν ερεθίσματα και από τις τρεις μεγάλες δραστηριότητες της ζωής τους -οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική- τα οποία αποτελούν την βάση για την εκπαίδευση.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην AIGAION πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση δεν είναι προσθετική αλλά μετασχηματίζουσα, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι άνθρωποι λαμβάνουν συνεχώς εκπαιδευτικά ερεθίσματα, τα οποία καλούνται να τα επικαιροποιήσουν και να τα προσαρμοστούν στις τρέχουσες εξελίξεις και στα νέα δεδομένα. Γι’ αυτό η συνεχής και κυλιόμενη εκπαίδευση που κάνουμε στο προσωπικό μας έχει σκοπό το μετασχηματισμό και την επικαιροποίηση των γνώσεων τους, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί στην καθημερινή τους εργασία με άμεσο όφελος στη εικόνα και την πρόοδο της εταιρίας.

- Advertisement -

– Τα προγράμματα εκπαίδευσης που παρακολουθούν οι άνθρωποι σας είναι προγράμματα που οργανώνονται ενδοεταιρικά ή αφορούν και ινστιτούτα εκπαίδευσης;

Α.Π.:  Στην AIGAION ακολουθούμε τρεις τρόπους εκπαίδευσης. Ο πρώτος αφορά την εκπαίδευση στο χώρο εργασίας (on the job), ο δεύτερος την παρακολούθηση σεμιναρίων σε ινστιτούτα εκπαίδευσης τα οποία αφορούν στο αντικείμενο των εργασιών μας, π.χ. τα σεμινάρια του ΕΙΑΣ και ο τρίτος είναι τα ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια από αναγνωρισμένα ινστιτούτα εκπαίδευσης τα οποία αφορούν κυρίως θέματα επαγγελματικής συμπεριφοράς.

– Είναι επαρκώς καταρτισμένοι οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς;

Α.Π.:  Το ερώτημα δεν είναι σε ποιο βαθμό είναι καταρτισμένοι οι άνθρωποι της αγοράς αλλά κυρίως ποιες είναι οι δυνατότητες που μπορούν να αναπτύξουν ώστε να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην εργασία τους. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά επενδύει κυρίως σε προϊοντικά σεμινάρια και λιγότερο στην γενικότερη εκπαίδευση των στελεχών και των συνεργατών. Πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία γιατί όσο καλός και αν είναι κάποιος στο αντικείμενο των εργασιών του, αν δεν έχει την ικανότητα να επικοινωνήσει σωστά με τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του είναι σαν να μην γνωρίζει τίποτα και δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

– Υπάρχουν διαφορές στην εκπαίδευση που ακολουθούν οι εταιρείες στο εξωτερικό; Έχει η ελληνική αγορά ελλείψεις στον τομέα της εκπαίδευσης;

Α.Π.:  Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο συγκεκριμένο τομέα μεταξύ των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών και των ομοειδών εταιριών του εξωτερικού. Οι ξένες εταιρίες δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση ξεκινώντας από την κορυφή της ιεραρχίας και στη συνέχεια προχωρούν στην εκπαίδευση του προσωπικού. Στην Ελλάδα, η εμπειρία μας δείχνει ότι ξεκινάμε αντίθετα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «κενά» στη συνεργασία μεταξύ προϊσταμένων και προσωπικού. Εκτίμηση μας είναι ότι υπάρχουν σαφέστατες ελλείψεις εκπαίδευσης κυρίως στα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

– Πιστεύετε ότι η ασφαλιστική αγορά έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους;

Α.Π.:  Σαφέστατα οι νέοι άνθρωποι στην αγορά μας θα δώσουν άλλη πνοή. Θα πρέπει όμως να καθοριστεί το πλαίσιο βάσει του οποίου οι νέοι εργαζόμενοι θα προσελκύονται, θα επιλέγονται, θα προσλαμβάνονται και θα αμείβονται.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ABC: Career Code Event με τη συμμετοχή των Κ. Σεμερτζόγλου και Ελ. Παπασπυροπούλου

Για τις προοπτικές καριέρας στον κλάδο της ασφάλισης μίλησαν ενώπιον 400 φοιτητών οι κ.κ. Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, Managing Director της

Τα βασικά μεγέθη της ασφαλιστικής αγοράς. Mερίδιο αγοράς, loss ratio, ενεργητικό, Φερεγγυότητα

Τo 2024 δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, με 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Οι κυβερνήσεις ως (αντ-)ασφαλιστές

Όσοι παρακολουθούμε από κοντά την ασφαλιστική αγορά, και ιδιαίτερα τη δραστηριότητα των θεσμικών φορέων, όπως είναι και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

H DAÈS υποστηρικτής της 3ης Συλλεκτικής Έκθεσης Αθηνών

Η DAES ήταν υποστηρικτής της 3ης Συλλεκτικής Έκθεσης Αθηνών που διοργανώθηκε το διήμερο 10 και 11/05/2025 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ERGO Ασφαλιστική: «AI & Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Μια Στρατηγική Συμμαχία για το Παρόν και το Μέλλον»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο, μεταμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τόσο των εταιρειών

Αλ. Βακάλης / PRIMARY LINK SA: Διττό το πλαίσιο καλύψεων δημοσίων επιβατικών μεταφορών

Υπάρχουν ασφαλιστικές στην αγορά, οι οποίες έχουν σχεδιάσει και εντάξει ειδικές καλύψεις για τις περιπτώσεις ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς

Ν. Γαβρίλης: Καθοριστικός ο ρόλος του μεσίτη στην ασφάλιση ΜμΕ

Ερωτώμενος, ο κος Γαβριήλης για το πώς οι επιχειρήσεις με υψηλό κίνδυνο θα μπορέσουν να ασφαλιστούν, απαντά ότι θα ......

Γ. Στουρνάρας στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Άσφαλισης: Να αναπτυχθεί ο θεσμός των ΤΕΑ

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τοποθετήθηκε στο κορυφαίο συνέδριο...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ABC: Career Code Event με τη συμμετοχή των Κ. Σεμερτζόγλου και Ελ. Παπασπυροπούλου

Για τις προοπτικές καριέρας στον κλάδο της ασφάλισης μίλησαν ενώπιον 400 φοιτητών οι κ.κ. Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, Managing Director της

Τα βασικά μεγέθη της ασφαλιστικής αγοράς. Mερίδιο αγοράς, loss ratio, ενεργητικό, Φερεγγυότητα

Τo 2024 δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, με 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Οι κυβερνήσεις ως (αντ-)ασφαλιστές

Όσοι παρακολουθούμε από κοντά την ασφαλιστική αγορά, και ιδιαίτερα τη δραστηριότητα των θεσμικών φορέων, όπως είναι και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

H DAÈS υποστηρικτής της 3ης Συλλεκτικής Έκθεσης Αθηνών

Η DAES ήταν υποστηρικτής της 3ης Συλλεκτικής Έκθεσης Αθηνών που διοργανώθηκε το διήμερο 10 και 11/05/2025 στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Καμπανάκι» για όσους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές δεν έχουν καταθέσει στο Ε.Ε.Α. επαναπιστοποιήσεις και συμβόλαια αστικής ευθύνης

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διαγραφής από το Μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) είναι όσοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές