back to top
33.5 C
Athens
Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε σήμερα την έκθεση παρακολούθησης της από το 2022 αξιολόγησης ομοτίμων (peer review) σχετικά με την εξωτερική ανάθεση (outsourcing) στο πλαίσιο του Solvency II. Η έκθεση αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού (ΕΑΑ) σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) έχουν εφαρμόσει τις 77 προτεινόμενες δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας στην εποπτεία του outsourcing.

Η εξωτερική ανάθεση, σημειώνη η εποπτική αρχή, παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο και αναπόσπαστο στοιχείο του τομέα των ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Χρησιμοποιείται εκτενώς από τις επιχειρήσεις για την υποστήριξη των βασικών δραστηριοτήτων τους, ιδίως ως απάντηση στις απαιτήσεις της ψηφιοποίησης και της λειτουργικής αποδοτικότητας. Η κλίμακα και η στρατηγική σημασία των εξωτερικών αναθέσεων υπογραμμίζουν την ανάγκη για ισχυρή και συγκλίνουσα εποπτεία.

- Advertisement -

Αποτελέσματα

Η επαναξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι οι ΕΑΑ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο: 51 προτεινόμενες δράσεις αξιολογήθηκαν ως «εκπληρωμένες» και 22 ως «μερικώς εκπληρωμένες», γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενες προσπάθειες με σημαντική πρόοδο. Τέσσερις προτεινόμενες δράσεις δεν έχουν εκπληρωθεί, το οποίο σημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία.

- Advertisement -

Η συνολική πρόοδος, κατά την EIOPA, αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της εξωτερικής ανάθεσης ως βασικού τομέα κινδύνου από την εποπτική κοινότητα και υπογραμμίζει τη συλλογική δέσμευσή της να ευθυγραμμιστεί με τις προσδοκίες της αρχής. Πολλές ΕΑΑ έχουν βελτιώσει τα ρυθμιστικά μέσα, έχουν δημοσιεύσει λεπτομερείς οδηγίες και έχουν βελτιώσει τις εσωτερικές διαδικασίες σχετικά με την εξωτερική ανάθεση. Οι δομημένες διαδικασίες κοινοποίησης, οι ενισχυμένες απαιτήσεις τεκμηρίωσης και τα πιο προηγμένα συστήματα πληροφοριών έχουν συμβάλει σε μια προσέγγιση περισσότερο βασισμένη στα δεδομένα και στον κίνδυνο.

Ενώ η έκθεση επισημαίνει τις παραπάνω βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή, συγκεκριμένα την εξ αποστάσεως εποπτεία, την πλήρη λειτουργικότητα των εποπτικών εργαλείων και τη συνεπή ενσωμάτωση εσωτερικών διαδικασιών.

Δεδομένου του θετικού αποτελέσματος της αξιολόγησης από ομοτίμους, η EIOPA συνιστά στις ΕΑΑ να συνεχίσουν να αξιοποιούν τις ήδη υπάρχουσες δομές και συστήματα για την περαιτέρω βελτίωση των εποπτικών πρακτικών, καθώς η φύση της εξωτερικής ανάθεσης απαιτεί μια δυναμική και καλά συντονισμένη εποπτική ανταπόκριση.

Επόμενα βήματα

Η EIOPA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις προσπάθειες εφαρμογής εξωτερικής ανάθεσης και ενδέχεται να εκδώσει στοχευμένες κατευθυντήριες γραμμές ή να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εγκύκλιος ΕΑΕΕ για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων τιτλοποιήσεων

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, επισημαίνει η ΕΑΕΕ, έχει σχεδόν ανύπαρκτες τοποθετήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία

Το 98% των ειδικών επιθυμεί βελτιώσεις στα συστήματα κυβερνοασφάλειας

Στην έρευνα της Kaspersky συμμετείχαν 850 επαγγελματίες πληροφορικής, αρμόδιοι για την κυβερνοασφάλεια σε μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο

ORSA: Πρόοδο στην ενσωμάτωση κλιματικών κινδύνων διαπιστώνει η EIOPA

Ποιες προκλήσεις εντοπίζει η EIOPA στις πρακτικές των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των εθνικών εποπτικών αρχών

ΕΑΕΕ προς Υπουργείο, ΔΕΕΙΑ: Διατήρηση φερεγγυότητας χωρίς τεχνητά εμπόδια στις επενδύσεις

Ενημερωτική εγκύκλιος και επιστολή της ασφαλιστικής ένωσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω απ' την οδηγία Solvency II

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»

Ενημέρωση για πρόταση επιβολής νέου εταιρικού φόρου στην ΕΕ

Για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή νέου φόρου CORE ενημερώνει τα μέλη της η ΕΑΕΕ

Η ιστορική μνήμη και η ατομική ευθύνη: Το μήνυμα του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην 51η Επέτειο της Δημοκρατίας

Κάθε χρόνο τιμούμε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας — την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»