back to top
30.8 C
Athens
Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2025

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε σήμερα την έκθεση παρακολούθησης της από το 2022 αξιολόγησης ομοτίμων (peer review) σχετικά με την εξωτερική ανάθεση (outsourcing) στο πλαίσιο του Solvency II. Η έκθεση αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού (ΕΑΑ) σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) έχουν εφαρμόσει τις 77 προτεινόμενες δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας στην εποπτεία του outsourcing.

Η εξωτερική ανάθεση, σημειώνη η εποπτική αρχή, παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο και αναπόσπαστο στοιχείο του τομέα των ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Χρησιμοποιείται εκτενώς από τις επιχειρήσεις για την υποστήριξη των βασικών δραστηριοτήτων τους, ιδίως ως απάντηση στις απαιτήσεις της ψηφιοποίησης και της λειτουργικής αποδοτικότητας. Η κλίμακα και η στρατηγική σημασία των εξωτερικών αναθέσεων υπογραμμίζουν την ανάγκη για ισχυρή και συγκλίνουσα εποπτεία.

- Advertisement -

Αποτελέσματα

Η επαναξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι οι ΕΑΑ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο: 51 προτεινόμενες δράσεις αξιολογήθηκαν ως «εκπληρωμένες» και 22 ως «μερικώς εκπληρωμένες», γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενες προσπάθειες με σημαντική πρόοδο. Τέσσερις προτεινόμενες δράσεις δεν έχουν εκπληρωθεί, το οποίο σημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία.

- Advertisement -

Η συνολική πρόοδος, κατά την EIOPA, αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της εξωτερικής ανάθεσης ως βασικού τομέα κινδύνου από την εποπτική κοινότητα και υπογραμμίζει τη συλλογική δέσμευσή της να ευθυγραμμιστεί με τις προσδοκίες της αρχής. Πολλές ΕΑΑ έχουν βελτιώσει τα ρυθμιστικά μέσα, έχουν δημοσιεύσει λεπτομερείς οδηγίες και έχουν βελτιώσει τις εσωτερικές διαδικασίες σχετικά με την εξωτερική ανάθεση. Οι δομημένες διαδικασίες κοινοποίησης, οι ενισχυμένες απαιτήσεις τεκμηρίωσης και τα πιο προηγμένα συστήματα πληροφοριών έχουν συμβάλει σε μια προσέγγιση περισσότερο βασισμένη στα δεδομένα και στον κίνδυνο.

Ενώ η έκθεση επισημαίνει τις παραπάνω βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή, συγκεκριμένα την εξ αποστάσεως εποπτεία, την πλήρη λειτουργικότητα των εποπτικών εργαλείων και τη συνεπή ενσωμάτωση εσωτερικών διαδικασιών.

Δεδομένου του θετικού αποτελέσματος της αξιολόγησης από ομοτίμους, η EIOPA συνιστά στις ΕΑΑ να συνεχίσουν να αξιοποιούν τις ήδη υπάρχουσες δομές και συστήματα για την περαιτέρω βελτίωση των εποπτικών πρακτικών, καθώς η φύση της εξωτερικής ανάθεσης απαιτεί μια δυναμική και καλά συντονισμένη εποπτική ανταπόκριση.

Επόμενα βήματα

Η EIOPA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις προσπάθειες εφαρμογής εξωτερικής ανάθεσης και ενδέχεται να εκδώσει στοχευμένες κατευθυντήριες γραμμές ή να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ώρα της ψηφιακής ευθύνης: Τι φέρνει το νέο πλαίσιο εποπτείας για τις ασφαλιστικές

Για την ασφαλιστική αγορά, η προσαρμογή στις επιταγές του DORA συνιστά στρατηγική επένδυση στον πυρήνα της εμπιστοσύνης

Solvency ΙΙ: Τεχνικές πληροφορίες για τα άνευ κινδύνου επιτόκια από την EIOPA

Η EIOPA δημοσιεύει σε μηνιαία βάση τις σχετικές πληροφορίες μέσω ειδικής ενότητας στον ιστότοπό της

Η εικόνα των ασφαλειών στην έκθεση της ICAP CRIF για τους κορυφαίους κλάδους

Μπορεί να ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών και real estate, αλλά πώς κινήθηκαν τράπεζες και ασφαλιστικές;

C. Borean, Generali: Το Solvency II ως καταλύτης των ευρωπαϊκών επενδύσεων

Απαραίτητη χαρακτηρίζει την απελευθέρωση πλεονάζοντος προληπτικού κεφαλαίου για πιο παραγωγικές επενδύσεις ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της Insurance Europe

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Να αποσυρθεί ο Νόμος Κεραμέως ζητά η ΟΑΣΕ

Η ομοσπονδία διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, καθώς και της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ

ΕΑΕΕ: Η θέση της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς για τη στρατηγική της Ένωσης Δεδομένων

H ομοσπονδία υποδεικνύει ένα σύγχρονο πλαίσιο που υποστηρίζει επιχειρήσεις, προστατεύει καταναλωτές και επιτρέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας

Ο ΣΕΜΑ ανοίγει νέους ορίζοντες στη Βόρεια Ελλάδα

Στρατηγική εξωστρέφειας σηματοδοτεί η πρώτη συμμετοχή του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων στη ΔΕΘ

Εκδήλωση του ΕΕΑ με συμμετοχή αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκπροσώπων κλάδων

Τα μέλη του ΕΕΑ κατέθεσαν αγωνίες και προτάσεις, ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στα 2,9 δισ. αυξήθηκε η ασφαλιστική παραγωγή 6μήνου

Πτώση -3,9% καταγράφηκε στους κλάδους Ζωής - Δείτε τη μελέτη της ΕΑΕΕ και το σχετικό infographic

ΕΙΑΣ: Σεμινάριο ασφαλίσεων πλοίων, πληρωμάτων και θαλασσίων μεταφορών

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης στις 9 και 11 Σεπτεμβρίου 2025

Να αποσυρθεί ο Νόμος Κεραμέως ζητά η ΟΑΣΕ

Η ομοσπονδία διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, καθώς και της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ

Η Εθνική Ασφαλιστική χαρίζει iPhones 16 Pro Max μέσω του MyEthniki

Η Εθνική δίνει επιπλέον κίνητρο στους ασφαλισμένους της να γνωρίσουν στην πράξη τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής πλατφόρμας

Τα τρία μέτωπα των ασφαλιστικών υγείας

Τα θέματα με τον Δείκτη Υγείας, τις αποζημιώσεις και τον καθορισμό των ασφαλίστρων βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο...