back to top
15.8 C
Athens
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025

EIOPA: Οι στόχοι και οι σχεδιασμοί για την επίτευξη της απλοποίησης

Στις 8 Απριλίου η EIOPA δημοσίευσε την προσέγγισή της σχετικά με την υποστήριξη του στόχου της ΕΕ για απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και για μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων με γνώμονα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Η πρόσφατη αυτή δημοσίευση της ΕΙΟΡΑ (εδώ) ακολουθεί την δημοσιοποίηση της Γνώμης (Op-ed) της Προέδρου της Petra Hielkema σε σχέση με την προωθούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU). Το σχετικό κείμενο δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου στον ιστότοπο της Αρχής με τίτλο «Απελευθερώνοντας το δυναμικό των Ευρωπαίων αποταμιευτών» (Uplocking the potential of Europe’ s savers) (εδώ). Το έγγραφο αυτό απηχεί τις προτάσεις της Προέδρου της ΕΙΟΡΑ για το πώς ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας μπορούν να συμβάλουν στις επιδιώξεις της SIU, για την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

- Advertisement -

Όσον αφορά στο Έγγραφό της σε σχέση με τον στόχο της απλοποίησης, αυτό γενικά κινείται σε ένα πολύ θετικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με την συνολική στρατηγική της ΕΕ για την μόχλευση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πλαίσιο ενός γενικού σχολιασμού, η Insurance Europe επισημαίνει τα εξής:

- Advertisement -

Μολονότι η ανταγωνιστικότητα δεν αποτελεί ρητά μέρος της εντολής της EIOPA, αλλά ούτε έχει λάβει κάποια επίσημη εντολή για απλοποίηση ή μείωση των υφιστάμενων επιβαρύνσεων, η ΕΙΟΡΑ εντούτοις αναγνωρίζει τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ.

Μαζί με τις εθνικές εποπτικές αρχές (NSAs), δεσμεύεται να υποστηρίξει εποικοδομητικά τον διάλογο και να συμβάλει σε ένα ισορροπημένο και αξιόπιστο αποτέλεσμα.

• Η EIOPA ζητά πιο “έξυπνη” (smarter) και εναρμονισμένη νομοθεσία, παράλληλα με τον στόχο για μια πιο αποτελεσματική εποπτεία σε επίπεδο ΕΕ.
• Προτείνει μεγαλύτερη εμπλοκή της στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση της
νομοθεσίας σε 1ο επίπεδο, ιδίως όταν πρόκειται για οριζόντιες/ διατομεακές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η τεχνική αρτιότητα των εκάστοτε νέων διατάξεων.
• Σημειώνει την δήλωση της Προέδρου της ΕΙΟΡΑ, κας Petra Hielkema, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Αρχής, σύμφωνα με την οποία: «Οι προσπάθειες για απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να επιτύχουν την σωστή ισορροπία, διασφαλίζοντας ότι η απλοποίηση οδηγεί σε ένα ισχυρότερο, πιο συνεκτικό πλαίσιο και όχι στην εισαγωγή νέων κενών, ασυνεπειών ή ακούσιων επιβαρύνσεων»

Με βάση την καταγραφή της Insurance Europe, η EIOPA σχεδιάζει, ανά τομέα αρμοδιότητάς της, να υλοποιήσει τον στόχο της απλοποίησης με τους εξής τρόπους:

Α. Solvency II

• Συντομεύοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Solvency II.
• Απλοποιώντας τα πρότυπα αναφορών και μειώνοντας τα απαιτούμενα δεδομένα.
• Εισάγοντας την αρχή της αναλογικότητας, όπου είναι δυνατόν.
• Μειώνοντας σταθερά την συχνότητα διεξαγωγής των stress tests στον ασφαλιστικό τομέα.

Β. Αναφορές (Prudential reporting)
• Οι εκτελεστικοί κανονισμοί (ΕΕ) 2023/894 και 2023/895, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο 2023 είχαν ήδη σαν αποτέλεσμα την μείωση των αναφορών κατά περίπου 1000 σημεία δεδομένων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Η ΕΙΟΡΑ επανεξετάζει το ισχύον πλαίσιο (ITS-Implementing Technical Standard) με γνώμονα την κατάργηση υποδειγμάτων/πινάκων/πληροφοριών.
• Η EIOPA έχει επίσης ξεκινήσει το έργο της συντόμευσης όλων των μέτρων του 3ου επιπέδου μειώνοντας, όπου είναι δυνατόν, τον αριθμό των άρθρων κατά 25%. Αν και αναγνωρίζει ότι αυτό από μόνο του ενδέχεται να μην οδηγήσει σε συνολική μείωση κατά 25%, εκτιμά ωστόσο ότι συμβάλλει στην εμπέδωση κουλτούρας για καλύτερη ρύθμιση.

Γ. Άλλα θέματα

• Βιωσιμότητα: Το προσχέδιο των RTS για τα σχέδια των κινδύνων βιωσιμότητας (SRPs) βασίζεται σε ήδη υπάρχοντα δεδομένα από τα σενάρια των ORSA και τις διατάξεις της CSRD.
• Stress test: Έχουν ήδη απλοποιηθεί περαιτέρω, με την συχνότητά τους να μειώνεται μόνιμα σε έναν κύκλο τριών ετών. Πρόθεση της EIOPA είναι να προχωρήσει σε εφαρμογή bottom-up stress tests κάθε τέσσερα χρόνια ή και σε ακόμη πιο αραιή βάση.
• Παρακολούθηση ρευστότητας: Γίνονται προσπάθειες για σημαντικό περιορισμό ή αντικατάσταση των υφιστάμενων αναφορών που γίνονται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της ρευστότητας, μέσω της ανάλυσης δεδομένων του Solvency II.

Δ. Αναφορές Βιωσιμότητας

• Η ΕΙΟΡΑ υποστηρίζει και όπου χρειάζεται θα συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων του
νομοθετικού πακέτου «Sustainability Omnibus».

• Θα καταβάλλει προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις της ΕΕ διατηρούν επαρκή πρόσβαση σε αξιόπιστα, τυποποιημένα και συνεπή δεδομένα βιωσιμότητας.

• Το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης (ESAP) θα συλλέγει και συγχρόνως θα παρέχει πρόσβαση σε δημόσιες γνωστοποιήσεις που προκύπτουν από διάφορους κανονισμούς και οδηγίες της ΕΕ.

Ε. Ψηφιοποίηση

• Η EIOPA βρίσκεται σε φάση σύνταξης Γνώμης σχετικά με την εφαρμογή της τομεακής νομοθεσίας (όπως το Solvency II) σε περιπτώσεις χρήσης ΑΙ, οι οποίες δεν ταξινομούνται ως υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τον Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act).

ΣΤ. Προϊόντα & Διανομή

• Η EIOPA προωθεί την απλοποίηση των απαιτήσεων που σχετίζονται με τις προσυμβατικές
γνωστοποιήσεις και εν γένει ενημερώσεις σχετικά με τα προϊόντα, τον σχεδιασμό τους και τη
διαδικασία πώλησης αυτών, με στόχο την ευρύτερη διάδοση των ασφαλιστικών και
συνταξιοδοτικών προϊόντων, την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας των καταναλωτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων.

• Ο περιορισμένος βαθμός υιοθέτησης του Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PEPP) οφείλεται εν μέρει στα χαρακτηριστικά του προϊόντος, αλλά και στις εθνικές λύσεις που υιοθετήθηκαν.

• Οι τρέχουσες συζητήσεις για την RIS δείχνουν την εισαγωγή πολλαπλών επιπέδων, τα οποία περιορίζουν την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα.
• Η ΕΙΟΡΑ έχει ήδη επισημάνει ότι τα απλούστερα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται από απλοποιημένες διαδικασίες παροχής συμβουλής και διανομής, καθώς οι υφιστάμενες—συχνά επαναλαμβανόμενες—απαιτήσεις δεν επιτυγχάνουν πάντα τους επιδιωκόμενους στόχους.
• Τα πρόσφατα ευρήματα της EIOPA από το mystery shopping δείχνουν ότι οι εκτενείς κανονιστικές απαιτήσεις δεν οδηγούν απαραίτητα σε καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πώλησης.
• Πρωτοβουλίες, όπως εισαγωγή συνοπτικού πίνακα με τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος στο KID (PRIIPs) και η σκοπούμενη αναθεώρηση των γνωστοποιήσεων (π.χ. ετικέτες για προϊόντα φυσικών καταστροφών – NatCat) μπορούν να μειώσουν το βάρος για τους διαμεσολαβητές και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την κατανόηση των καταναλωτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η EIOPA ενισχύει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών με νέα μακροπροληπτικά πρότυπα

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι τα πρότυπα αυτά μεταφέρουν τη θεωρία στην πράξη, εξοπλίζοντας τον κλάδο με μηχανισμούς ανθεκτικότητας

Ασφαλιστές: Ο «σιωπηλός γίγαντας» της ευρωπαϊκής οικονομίας με επενδύσεις 9,5 τρισ. ευρώ

Ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς περιορίζει τη δυναμική της – Η αξία των συμπερασμάτων της Insurance Europe για την Ελλάδα

Οι προτροπές της Fitch στις ασφαλιστικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ασφαλιστικές με σωστή διακυβέρνηση και έλεγχο των δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις νέες απαιτήσεις

EIOPA: Ο Πίνακας Ασφαλιστικών Κινδύνων Οκτωβρίου δείχνει συνολική σταθερότητα εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων

Οι κίνδυνοι της αγοράς παραμένουν υψηλοί αλλά σταθεροί - Αυξητική τάση στους κινδύνους ESG

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το «IW» στην επιβλητική κρυστάλλινη έδρα της ιστορικής Baloise στην Ελβετία

Ευκαιρία αναδρομής στο πλούσιο παρελθόν της Baloise, που μετά την πρόσφατη ένωση με την Helvetia αποτελεί τον 2o μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο της χώρας

Επιθεώρηση Χρυσολόγου: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο, με εξατομικευμένες υπηρεσίες και καλύψεις

Για τον Χρ. Χρυσολόγου, κύρια υποχρέωση της ομάδας του είναι η ανάλυση ασφαλιστικών αναγκών και η αιτιολογημένη συμβουλή σε κάθε ενδιαφερόμενο

Eurolife FFH: Μέγας Χορηγός στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Με τη συμβολή της στη γιορτή του ΕΕΑ η ασφαλιστική στάθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

ΤτΕ: Τα στατιστικά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το γ΄ 3μηνο

Αύξηση ενεργητικού κατά 1,7%, στα 21.869 εκατ. ευρώ, και τεχνικών προβλέψεων κατά 262 εκατ., στα 15.994 εκατ. ευρώ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για τη χορήγηση της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας

Μετά τον εντοπισμό εσφαλμένων ανακλητικών πράξεων, η Υπηρεσία προχώρησε σε επανεξέταση / αποκατάσταση σχετικών περιπτώσεων

Το «IW» στην επιβλητική κρυστάλλινη έδρα της ιστορικής Baloise στην Ελβετία

Ευκαιρία αναδρομής στο πλούσιο παρελθόν της Baloise, που μετά την πρόσφατη ένωση με την Helvetia αποτελεί τον 2o μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο της χώρας

Επιθεώρηση Χρυσολόγου: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο, με εξατομικευμένες υπηρεσίες και καλύψεις

Για τον Χρ. Χρυσολόγου, κύρια υποχρέωση της ομάδας του είναι η ανάλυση ασφαλιστικών αναγκών και η αιτιολογημένη συμβουλή σε κάθε ενδιαφερόμενο

Ανακοίνωση ΣΠΑΤΕ για την επιβολή δικαιώματος συμβολαίου σε υφιστάμενα προγράμματα υγείας

Για κάθε νόμιμη ενέργεια επιφυλάσσεται ο Σύλλογος, δεδομένης της απουσίας κρατικού ελέγχου και αντικειμενικού προσδιορισμού της χρέωσης

ΕΑΔΕ: Παρέμβαση για εγκύκλιο της Εθνικής σχετικά με το δικαίωμα συμβολαίου

Άμεση ανάκληση ζητά η ΕΑΔΕ, κάνοντας λόγο για «όχημα με στόχο την τροποποίηση υφιστάμενων ασφαλιστικών συμβάσεων»