back to top
23.4 C
Athens
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026

EAEE: Στα 250 εκατ. ευρώ ετησίως οι ασφαλιστικές απάτες

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Αποζημιώσεις που εκτιμάται ότι φθάνουν τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως ή περίπου το 10% των αποζημιώσεων συνολικά, διεκδικούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα κάποιοι, έχοντας σκηνοθετήσει ατυχήματα και παραποιήσει στοιχεία.

- Advertisement -

Την εκτίμηση αυτή κάνουν από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και τις ασφαλιστικές εταιρίες, που επιχειρούν τώρα να απλώσουν προστατευτική ασπίδα με έμφαση στην πρόληψη, ώστε να προστατευθούν οι εταιρίες και οι πελάτες τους από ασφαλιστικές απάτες.

Τη δουλειά που κάνει η ΕΑΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ Ελίνα Παπασπυροπούλου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ, CEO της Interasco ΑΕΓΑ, Κάρολος Σαΐας.

- Advertisement -

Το ζήτημα της ασφαλιστικής απάτης είναι κομβικό για τις εταιρίες καθώς οι έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο το 10% του ποσού των αιτούμενων αποζημιώσεων αφορά ασφαλιστικές απάτες, σύμφωνα με τον κ. Σαΐα. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα και επαναληπτικές συμπεριφορές, οι οποίες «φωνάζουν» για απάτη η οποία τις περισσότερες φορές επιβεβαιώνεται.

Οι εταιρίες οφείλουν να προστατευθούν γιατί το μεγάλο ποσό των διεκδικούμενων αποζημιώσεων, συχνά με επιθετικό τρόπο και αγωγές κατά της εταιρίας, αυξάνει το κόστος εις βάρος των ασφαλισμένων των ασφαλιστικών εταιριών.

Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές πρωτοκόλλου για την αυτορρύθμιση των εταιριών από τον κ. Σαΐα, ενώ η κ. Κατερίνα Καλογήρου μέλος της Επιτροπής, Διευθύντρια Διαχείρισης Λειτουργικών Κινδύνων της Eurolife, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία έκθεσης προς την ΕΑΕΕ για την Ασφαλιστική Απάτη.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες ενώ καταγράφουν κάθε μία στοιχεία από προσπάθειες εξαπάτησης, δεν επικοινωνούν ωστόσο τα στοιχεία μεταξύ τους, ούτε έχουν δημιουργήσει κοινή βάση δεδομένων. Φαίνεται μάλιστα να υπάρχουν αρκετές φορές εμπόδια και ανταγωνισμοί κάποιες φορές στην επικοινωνία μεταξύ εταιριών, όπως προέκυψε από ερωτήσεις μελών και σχόλια.

Επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τρακαρισμένα οχήματα εισαγωγής

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σούλη, Διευθυντή Αποζημιώσεων της ERGO Ασφαλιστικής, τα μοτίβα που αφορούν τις (σχετικά) μικρές ασφαλιστικές απάτες, συχνά έχουν να κάνουν με ατύχημα σε ΙΧ αυτοκίνητο. Το μοτίβο έχει ως εξής:

-Το αυτοκίνητο έχει συνήθως κάποια καλή αξία.

-Ο τόπος του ατυχήματος είναι απόμακρος και απομονωμένος και το ατύχημα δηλώνεται συχνά ότι έχει συμβεί νυχτερινές ώρες.

-Δεν εμπλέκεται άλλο αυτοκίνητο και οδηγός.

-Το ατύχημα αποδεικνύεται ότι έχει γίνει με άλλο αυτοκίνητο πιθανόν ιδίας μάρκας και χρώματος που είναι ήδη τρακαρισμένο και το οποίο επιχειρείται να παρουσιαστεί, ως  το όχημα του φερόμενου ατυχήματος.

-Απουσιάζουν συχνά αριθμοί πλαισίου και μέρη του οχήματος, από λάστιχα, μέχρι προφυλακτήρες, και παρμπρίζ, από τον τόπο του ατυχήματος.

-Στοιχεία όπως εκτεταμένη σκουριά του εμφανιζόμενου ως ακριβού αυτοκινήτου, έλλειψη ανταλλακτικών και τμημάτων του από τη σκηνή του ατυχήματος, ακόμα και στοιχεία ιδίου οχήματος που έχει εισαχθεί σε κακή κατάσταση από το εξωτερικό δεν είναι συμπτώσεις και αποκαλύπτουν την απάτη.

Οι πυρκαγιές σε ζημιογόνες εταιρίες και τα botox

Αλλά οι μεγάλης κλίμακας ασφαλιστικές απάτες, σχετίζονται κυρίως με πυρκαγιές και ατυχήματα σε επαγγελματικά ακίνητα και χώρους όπως εργοστάσια, όπου μία ξαφνική πυρκαγιά, καταστρέφει τα πάντα. Κι εδώ υπάρχει  μοτίβο επαναλαμβανόμενων στοιχείων και πράξεων. Χαρακτηριστικά:

-Η εταιρία στην οποία συμβαίνει το ατύχημα, έχει ιστορικό κακών οικονομικών αποτελεσμάτων και ζημιών ή χρεών.

-Υπάρχει αίτημα για αυξημένη κάλυψη από κινδύνους με μεγάλα ποσά.

-Ξαφνικά ξεσπάει μία πυρκαγιά την οποία φέρεται να προκάλεσαν άγνωστοι, η μετάδοση της οποίας είναι ταχύτατη αποκλείοντας σωτήρια επέμβαση.

-Εκ τω υστέρων συχνά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης του χώρου, στον οποίο οι «εμπρηστές» έχουν εισέλθει με αντικλείδι.

-Συχνά επίσης ανακαλύπτονται κοντά εύφλεκτα υλικά.

Ένα άλλο μοτίβο μικρών αλλά συχνών αιτημάτων έχει να κάνει με ασφαλίσεις υγείας όπου το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αξιοποιείται για επεμβάσεις αισθητικής φύσης από botox και lifting μέχρι λιποαναρρόφηση.

Τα μεγάλα ατυχήματα όπως οι πυρκαγιές σε επαγγελματικά ακίνητα είναι λιγότερα αλλά απαιτούν αυξημένα ποσά, ενώ τα άλλα διεκδικούν μικρότερες αποζημιώσεις, αλλά είναι συχνότερα φαινόμενα.  Όλα μαζί ανεβάζουν τα κόστη στο υπολογιζόμενο 10% των συνολικών αποζημιώσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

H “ακτινογραφία” της παραγωγής ασφαλίστρων

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της.

Νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά φέρνει η ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη ελαττωματικών προϊόντων

Νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις που παράγουν και διαθέτουν προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά δημιουργεί η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την

Η ΕΑΕΕ ανοίγει τη συζήτηση για την ανθεκτικότητα – Στις 15 Οκτωβρίου, στο ίδιο τραπέζι Πολιτεία, ΤτΕ, ασφαλιστική αγορά και επιστημονική κοινότητα

Η πρόληψη, η διαχείριση των φυσικών καταστροφών και ο ρόλος της ασφάλισης στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο της εκδήλωσης

ΕΑΕΕ – ΕΙΑΣ: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ασφαλιστική απάτη με εισηγητή τον Πάνο Μαζαράκη

Ένα νέο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρόληψη, την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης υλοποιούν

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

MDRT Day by MCC Hellas 2026: Ένα σύγχρονο συνέδριο με επίκεντρο τη γνώση και τους ανθρώπους

Με μεγάλη συμμετοχή, πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σύγχρονη προσέγγιση στην επικοινωνία και την επαγγελματική δικτύωση, το MDRT Day by MCC Hellas 2026 ανέδειξε τις δυνατότητες

Allianz Trade: Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες

Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες, εν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, γεωπολιτικών εντάσεων και κατακερματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού.

Αναθεώρηση προτύπων βιωσιμότητας: Τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι ασφαλιστικές τώρα

Η ΕΕ δημοσίευσε τα αναθεωρημένα πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν το πρακτικό ζήτημα

Η Petra Hielkema έθεσε τις προτεραιότητες για την ασφάλιση και τις συμπληρωματικές συντάξεις στο Δουβλίνο

Τη σύνδεση της ασφαλιστικής αγοράς με την οικονομική ανθεκτικότητα, τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την επάρκεια των συντάξεων ανέδειξε η πρόεδρος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η EY Ελλάδος στο Wellbeingr Forum: Αναγκαία προϋπόθεση η επένδυση στους ανθρώπους για την εξέλιξη των οργανισμών

Η EY Ελλάδος συμμετείχε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ως Πλατινένιος Χορηγός στο 5ο Διεθνές Wellbeingr Forum, το οποίο διεξήχθη

Georg Winter, GrECo Group:  Το μήνυμα εμπιστοσύνης στον Γιώργο Ζαφειρίου και την ομάδα της GrECo Hellas

Την επαγγελματική εξειδίκευση και τη βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς, αλλά και την εμπιστοσύνη ως θεμέλιο μακροχρόνιων συνεργασιών, ξεχωρίζει ο CEO της GrECo Group

Allianz: Μελέτη για τη ραγδαία αύξηση των ζημιών στις εταιρείες από διακοπή επιχειρηματικής λειτουργίας

Όλο και συχνότερα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αυξανόμενο κίνδυνο οικονομικής απώλειας που προκαλεί η διακοπή της επιχειρηματικής

MDRT Day by MCC Hellas 2026: Ένα σύγχρονο συνέδριο με επίκεντρο τη γνώση και τους ανθρώπους

Με μεγάλη συμμετοχή, πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σύγχρονη προσέγγιση στην επικοινωνία και την επαγγελματική δικτύωση, το MDRT Day by MCC Hellas 2026 ανέδειξε τις δυνατότητες

Γιατί η ασφάλιση ευθυνών είναι κλειδί για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων; Η Θεανώ Τελώνιατη της AIG απαντά

Τον ρόλο της ασφάλισης ευθυνών στην ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και στη στήριξη των επενδύσεων ανέδειξε η Θεανώ Τελώνιατη