back to top
30.4 C
Athens
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026

Διπλασιάζεται ο λογαριασμός της πυρκαγιάς του Grenfell Tower!

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η νορβηγική ασφαλιστική εταιρεία Protector Forsikring, στην οποία ήταν ασφαλισμένος ο ουρανοξύστης Grenfell Tower του Λονδίνου στον οποίο ξέσπασε πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 80 ατόμων, παραδέχθηκε ότι ο “λογαριασμός” θα είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις αρχικές της εκτιμήσεις.

- Advertisement -

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι αποζημιώσεις θα ανέλθουν σε 50 εκατ. στερλίνες τουλάχιστον, ποσό διπλάσιο σε σχέση με την αρχική της πρόβλεψη για 25 εκατ. στερλίνες. Η βρετανική κυβέρνηση διόρισε έναν συνταξιούχο δικαστή για να διενεργήσει δημόσια έρευνα για την καταστροφή. Η Protector Forsikring, που έχει αναλάβει την ασφάλιση του δημοτικού διαμερίσματος Royal Borough of Kensington and Chelsea του Λονδίνου (στο οποίο ανήκει ο Grenfell Tower) δήλωσε ότι γνώριζε ότι ο ουρανοξύστης είχε ανακαινιστεί κατά την περίοδο ανάληψης της ασφαλιστικής κάλυψης και ότι θεωρούσε την διαδικασία -που είχε επικριθεί από ορισμένους εκ των ενοίκων- ως “θετικό βήμα”.

Ερωτώμενος εάν η ασφαλιστική γνώριζε στη φάση εκείνη ότι η εξωτερική επένδυση που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν δυνητικά εύφλεκτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Protector Forsikring, Sverre Bjerkeli απάντησε ότι “Πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας”.

- Advertisement -

Με την αφορμή της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, η νορβηγική εταιρεία αποκάλυψε ότι οι εκτιμώμενες αποζημιώσεις λόγω της πυρκαγιάς θα είναι διπλάσιες σε σχέση με την αρχική εκτίμηση των 25 εκατ. στερλινών. Αφησε δε ανοιχτό παράθυρο για νέα ανοδική αναθεώρηση των ποσών, αναφέροντας ότι “τα στοιχεία είναι αβέβαια, προκαταρκτικά και περιλαμβάνουν αποζημιώσεις τόσο για καταστροφή περιουσίας όσο και για απώλεια ζωής καθως και άλλα συνδεδεμένα κόστη”.

Η Protector Forsikring δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις αναθεωρημένες προβλέψεις, αλλά είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων θα καλυφθεί μέσω της αντασφαλιστικής κάλυψης που παρέχει η γερμανική Munich Re, η οποία μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος.

Η βρετανική Jardine Lloyd Thompson που ήταν η μεσιτική εταιρεία μέσω της οποίας συνήφθη το συμβόλαιο για τον Grenfell Tower, έχει δηλώσει ότι “βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον πελάτη της” . Οσον αφορά το μέρος των αποζημιώσεων που θα κληθεί να καταβάλει η ίδια η Protector, η εταιρεία εμμένει στην αρχική εκτίμησή της για έναν λογαριασμό της τάξης των 2,5 εκατ. στερλινών.

Πριν την καταστροφική πυρκαγιά, η Protector Forsikring είχε χαρακτηρίσει το δημοτικό διαμέρισμα Kensington and Chelsea ως “εξαιρετικό πελάτη”. “Πρόκειται για πελάτη υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τον μέσο όρο του Λονδίνου.

Ο μέσος όρος του Λονδίνου είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Βρετανίας και ο μέσος όρος της Βρετανίας είναι καλύτερος σε σχέση με την Σκανδιναβία”, είχε σχολιάσει ο κ. Bjerkeli.

Οι αρχές του δημοτικού διαμερίσματος έχουν επικριθεί σφόδρα από τις οικογένειες των θυμάτων για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση και ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου παραιτήθηκε προ ολίγων ημερών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Θωρακίζοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι των διαταραχών

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε την ανάγκη των εταιρειών να προστατευθούν έναντι των διαφόρων τύπων διαταραχών. Οι διεθνείς εφοδιαστικές

Μελέτη ING για Solvency II: Πού επενδύουν τώρα, πού θα επενδύσουν μετά τα κεφάλαιά τους οι ασφαλιστικές

Η τριπλή πρόκληση των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επενδύσεις σε τιτλοποιημένα δάνεια και ο μεγάλος κίνδυνος από την αύξηση των επιτοκίων.

Insurance Europe προς Κομισιόν: Βελτιώστε την Solvency II – Διευκολύνετε τις επενδύσεις

Κοινό κείμενο θέσεων με το οποίο καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις στη Solvency II ώστε να αρθούν τα μη απαραίτητα εμπόδια που υπονομεύουν την ικανότητα των ασφαλιστικών να επενδύουν μακροπρόθεσμα στις μετοχές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

Τα τελευταία πολεμικά νέα από τα Lloyd’s

Κοινοπρακτικό σχήμα με την Chubb επικεφαλής για την αύξηση των καλύψεων θαλασσίων πολεμικών κινδύνων επί των διερχομένων πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Η Allianz Trade αναδεικνύεται ως η κορυφαία προτεινόμενη μάρκα στην Ασφάλιση Εμπορικών Πιστώσεων

Η εταιρεία ι επενδύει σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Live vidcast στο #inco26: Μπορεί μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα να κατακτήσει άλλες αγορές;

Σε ένα δυναμικό 15λεπτο επί σκηνής, ο δημοσιογράφος Λ. Ρόδης συνομιλεί με τον Αντ. Τσακνάκη, Country Manager της Anytime by Interamerican Romania

Το μήνυμα του Παναγιώτη Λελεδάκη ενόψει του 19th Insurance Conference

O Founder & CEO της IFAAcademy θα παρουσιάσει τις διεθνείς AI εξελίξεις και τις στρατηγικές που αξιοποιεί ήδη το κορυφαίο 1% των επαγγελματιών

Κολλημένη η ζωή, βάρος στις γενικές, κενό στις αστικές

Σχεδόν καθηλωμένος ο κλάδος ζωής, λόγω των άλυτων προβλημάτων στις ασφαλιστικές αλλά και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων

ΓΣΕΕ: Η κάλυψη του μισθολογικού χάσματος απαιτεί ενίσχυση των ΣΣΕ και της εποπτείας

Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα παραμένει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, ενώ ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες αποτυπώνονται στις συντάξεις

«Shaping the Future of Insurance»: Tο 19th Insurance Conference – #inco26 έρχεται στις 25 Ιουνίου

Η ηγεσία της αγοράς συζητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης – Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου και δηλώστε συμμετοχή