back to top
20.1 C
Athens
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025

Citi Wealth: Η αισιοδοξία επικρατεί στα family offices

Την 2025 Global Family Office Report δημοσιεύει η Citi Wealth, προσφέροντας μια σπάνια ματιά στον τρόπο σκέψης και τις συμπεριφορές των family offices.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Global Family Office της Citi Wealth, το οποίο συνεργάζεται με πάνω από 1.800 family offices παγκοσμίως.

- Advertisement -

Εν μέσω αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, η έκθεση της Citi Wealth διερευνά ζητήματα όπως το επενδυτικό κλίμα, η διαχείριση χαρτοφυλακίου και οι βέλτιστες λειτουργικές πρακτικές.

Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται σε μια ετήσια έρευνα, στην οποία συμμετείχε αριθμός ρεκόρ 346 ερωτηθέντων από 45 χώρες.

- Advertisement -

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2025, παρουσιάζει πώς έχουν αλλάξει οι προσδοκίες και οι στρατηγικές των επενδυτών μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις αρχές του έτους.

Βασικά θέματα που αναδεικνύει η έκθεση:

• Η αποφασιστικότητα των επενδυτών παραμένει: Η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή, με τα family offices να μην αναλαμβάνουν σημαντικά νέα ρίσκα και να προχωρούν σε λιγότερες αλλαγές θέσεων σε σχέση με πέρυσι, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο της εμπορικής πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ όσων προχώρησαν σε αλλαγές θέσεων κυριάρχησαν οι bullish επενδυτές.

• Αισιόδοξες προοπτικές: Τα family offices βλέπουν με αισιοδοξία τις 12μηνες αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους, παρά τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται σχετικά με το ποιες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των αποδόσεων. Τα μέτρα απορρύθμισης που πιθανώς να λάβουν οι ΗΠΑ, οι μειώσεις των επιτοκίων και η πρόοδος που σημειώνει η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξηγήσουν το θετικό κλίμα, σημειώνει η έκθεση.

• Ενεργητική διαχείριση χαρτοφυλακίου η απάντηση στην αστάθεια της αγοράς: Οι ανακοινώσεις των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ πυροδότησαν γρήγορες και υπολογισμένες προσαρμογές των χαρτοφυλακίων που στόχο είχαν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, με το 39% των family offices να προκρίνουν την ενεργή διαχείριση χαρτοφυλακίου. Τα family offices στράφηκαν επίσης σε αμυντικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και γεωγραφικών περιοχών, υιοθετώντας παράλληλα στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου.

• Ισχυρή δέσμευση για άμεσες επενδύσεις: Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε άμεσες επενδύσεις. Από αυτούς, 4 στους 10 δήλωσαν ότι είχαν αυξήσει ή αυξήσει σημαντικά τη δραστηριότητά τους τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που καταδεικνύει εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να επιλέγουν επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αποδόσεις.

• Γεωπολιτικές ανησυχίες: Οι παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες αναδείχθηκαν ως η κορυφαία ανησυχία (60%) για τα family offices, ενώ ακολουθούν οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας (43%) και η αναζωπύρωση του πληθωρισμού (37%). Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να προσελκύσουν κεφάλαια τροφοδοτούν το ενδιαφέρον των family offices σε ό,τι αφορά στην κατάλληλη τοποθέτηση κεφαλαίων. Παράλληλα, οδηγούν σε αναθεώρηση τα σχέδια των family offices και των μελών των οικογενειών που αντιπροσωπεύουν σε ό,τι αφορά στην επιλογή χώρας κατοικίας και τοποθέτησης των κεφαλαίων τους.

• Κενά στην επαγγελματοποίηση- διακυβέρνηση των family offices: Ενώ τα family offices έχουν σημειώσει πρόοδο στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στην επενδυτική τους λειτουργίας, απαιτείται περισσότερη βελτίωση στη διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου, την κυβερνοασφάλεια και τον σχεδιασμό διαδοχής ηγεσίας, αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα στο banks.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία καλεί σε κοινή δράση για να καλυφθούν τα κενά προστασίας

Τι αναφέρει η νέα έκθεση της GFIA, με τίτλο «Δρόμοι προς την προστασία: από τις προκλήσεις στις ευκαιρίες της ασφαλισιμότητας»

Karavias Art Insurance: Η προστασία πίσω από κάθε έργο της Art Athina 2025

Με το μήνυμα «Behind every artwork, there’s someone who protects it», η Karavias Art Insurance αναδεικνύει τη σημασία της εξειδικευμένης ασφάλισης στα έργα τέχνης

Η 13η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Interamerican αποτυπώνει μια χρονιά ορόσημο

Το 2024 η Interamerican ενσωμάτωσε στρατηγικά τα κριτήρια ESG, «διαμορφώνοντας το μέλλον της ασφάλισης με βιώσιμο τρόπο»

Η οικονομική παιδεία των νέων: επένδυση για το μέλλον της ασφαλιστικής συνείδησης

Διπλή πρόκληση για την Ελλάδα: να ενσωματώσουμε την οικονομική παιδεία στα σχολεία και να δημιουργήσουμε ασφαλιστική κουλτούρα που στηρίζει κοινωνία και οικονομία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μελέτη ΠΑΠΕΙ για το ΕΕΑ: Σωτήρια η ιδιωτική ασφάλιση για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 7η Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, καταθέτει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η Revolut αποκαλύπτει το οικονομικό «Halloween» των Ελλήνων

Σύμφωνα με έρευνες της Dynata για λογαριασμό της Revolut, αρκετοί φόβοι περί χρημάτων εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τα ελληνικά νοικοκυριά

Ασπίς Πρόνοια: 2η προσωρινή διανομή για τους δικαιούχους απαιτήσεων του κλάδου ζωής

Οι καταβολές, σε ποσοστό 11% επί του δικαιούμενου ποσού, θα πραγματοποιούνται σταδιακά στους δηλωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς

Στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε οι νέες διατάξεις να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νοσοκομείο Αττικόν: Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου ΤΕΠ

Τη λειτουργία του ξεκίνησε την Πέμπτη 30/10 το νέο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δ. Μαζαράκης: Εθνικό στρατηγικό σχέδιο στην υγεία και αντιμετώπιση συμφερόντων

Ρηξικέλευθος ήταν ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πάνελ για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Κυβέρνηση και ΤτΕ να παρέμβουν άμεσα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 4583/2018»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ καταγγέλλει αθέμιτες πρακτικές από μεγάλο παίκτη της ασφαλιστικής αγοράς

ΕΑΕΕ: Νέα δωρεά αλκοολομέτρων στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής

Ε. Παπασπυροπούλου: «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας»

Μελέτη ΠΑΠΕΙ για το ΕΕΑ: Σωτήρια η ιδιωτική ασφάλιση για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 7η Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, καταθέτει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού