back to top
14.7 C
Athens
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025

Χρονιά – ρεκόρ το 2021 για τα ιδιωτικά κεφάλαια παγκοσμίως

Επίπεδα ρεκόρ σημείωσαν τα ιδιωτικά κεφάλαια το 2021, θέτοντας τη βάση για ακόμα υψηλότερα επίπεδα το 2022. Η αξία των εξαγορών (buyout) έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλασιάζοντας το σύνολο των 577 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2020 και καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 804 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε σημειωθεί το 2006, την περίοδο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Παράλληλα, τα deals αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίου διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2021, με τη μέση αξία των συμφωνιών να φτάνει τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, εμφανίζοντας άνοδο 57%, ξεπερνώντας το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίου για πρώτη φορά.

- Advertisement -

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της ετήσιας έκθεσης Global Private Equity της Bain & Company, του κορυφαίου σύμβουλου ιδιωτικών κεφαλαίων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και διερευνά τις επενδυτικές τάσεις του 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα της Bain & Company, η απότομη αύξηση στην αξία των deals εκτιμάται ότι οφείλεται στον τεράστιο όγκο κεφαλαίων της αγοράς.  Μετά από 10 χρόνια σταθερής ανάπτυξης, τα ταμειακά αποθέματα σημείωσαν ένα ακόμα ρεκόρ το 2021 αγγίζοντας τα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από αυτά να βρίσκονται σε κεφάλαια εξαγοράς.

- Advertisement -

Έντονη ήταν και η δραστηριότητα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (P2P), ειδικά στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 57% στις συμφωνίες P2P, απορροφώντας 469 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, συμβάλλοντας στα ιστορικά υψηλά επίπεδα συναλλαγών το 2021.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η αγορά παρήγαγε τέτοια αύξηση στις συναλλαγές P2P ήταν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2006-07. Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας που διαφοροποιεί τα σημερινά P2P deals είναι το μικρότερο μέγεθός τους, καθώς πραγματοποιούνται συχνά από έναν έως δύο αγοραστές με βαθιά εξειδίκευση στον τομέα, έναντι των κοινοπραξιών που απαιτούνται για τις μεγάλες συμφωνίες που υπήρχαν το 2006-07.

Επιπλέον, η συνεχής ανάπτυξη του τομέα fintech, της υγειονομικής περίθαλψης και των επιχειρηματικών υπηρεσιών – όπου η υπεραπόδοση είναι όλο και περισσότερο συνυφασμένη με την τεχνολογία – προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών, με μία στις τρεις εξαγορές να αφορά πλέον μια εταιρεία τεχνολογίας.

Εκτός από τις επενδύσεις, τα κεφάλαια εξαγοράς άγγιξαν τα 957 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε ενεργητικό, υπερδιπλασιάζοντας το ισχυρό σύνολο του 2020 και ξεπερνώντας τον μέσο όρο της πενταετίας κατά 131%. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες ήταν οι συμφωνίες εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), οι οποίες αυξήθηκαν κατά 325% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 158 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων ολοκλήρωσε τη λίστα με τις μετρήσεις που έσπασαν τα ρεκόρ του περασμένου έτους. Τα παγκόσμια κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού κεφαλαίου έφτασαν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ. Τα κεφάλαια εξαγοράς συγκέντρωσαν 387 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, τη δεύτερη καλύτερη χρονιά τους μέχρι σήμερα.

Ο Hugh MacArthur, ο παγκόσμιος επικεφαλής Private Equity της Bain & Company δήλωσε σχετικά: «Δεδομένων των υψηλών τιμών που καταβλήθηκαν το 2021, θα υπάρξει αναπόφευκτα μεγαλύτερη πίεση στα deals για άμεσα αποτελέσματα φέτος, ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας είναι υψηλότερες για εταιρείες με μακρά πορεία σε έναν κλάδο. Παράλληλα, για να αυξηθούν οι αποδόσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό οι διαπραγματευτές να κατανοήσουν πλήρως τη μικροοικονομία του κλάδου, τους μοχλούς δημιουργίας αξίας που είναι διαθέσιμοι και τους κινδύνους που διατρέχουν. Ταυτόχρονα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι επενδυτές θα κληθούν να αποκτήσουν πεποίθηση γύρω από ένα πιο πιθανό σενάριο. Αντίθετα, οι επενδυτές ιδιωτικών μετοχών θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα φάσμα σεναρίων, ευρύτερο από το κανονικό, και να παρακολουθούν στενά καθώς τα γεγονότα συνεχίζουν να εξελίσσονται».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέες ασφαλιστικές συμφωνίες, ο τροχός της τύχης γυρνά

Ο Ανασφάλιστος βλέπει έντονο αναβρασμό, με συζητήσεις και ψιθύρους, σε ασφαλιστικές και διαμεσολάβηση

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στις ανάγκες των πολιτών και τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς» 

«Βαθιά επιθυμία μας, να προσφέρουμε κάτι παραπάνω από υπηρεσίες, να προσφέρουμε εμπιστοσύνη και ηρεμία» - Συνέντευξη στον Λάμπρο Αριστ. Ρόδη

Ν. Κεχαγιάογλου: «Οι εξαγορές δεν είναι ανάπτυξη, δεν έχει όραμα η αγορά»

«Οι νέοι που μπαίνουν στο επάγγελμα είναι αυτοί που κληρονομούν μεγάλα χαρτοφυλάκια» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Κ2

Ενδιαφέρεται για Ελλάδα η Vienna Insurance Group;

Τις προοπτικές επέκτασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ερευνά ενδεχομένως η VIG, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Achmea: Βάζει 99 εκατ. για να περιορίσει την αύξηση των ασφαλίστρων

Τα ασφάλιστρα υγειονομικής περίθαλψης θα αυξηθούν το 2026, εν μέρει επειδή οι εν λόγω υπηρεσίες χρησιμοποιούνται περισσότερο

Αλλαγές στην οργανωτική δομή της Generali

Με τον διορισμό του Giulio Terzariol ως Γενικού Διευθυντή - Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου

Ξεκινά αύριο το Ασφαλιστικό Συνέδριο 2025 της Κύπρου με επίκεντρο την καινοτομία και την ανθεκτικότητα

Το συνέδριο επιδιώκει να αποτελέσει χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής γνώσης για το μέλλον της ασφάλισης - Δείτε το πρόγραμμα

Ασφαλιστές: Ο «σιωπηλός γίγαντας» της ευρωπαϊκής οικονομίας με επενδύσεις 9,5 τρισ. ευρώ

Ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς περιορίζει τη δυναμική της – Η αξία των συμπερασμάτων της Insurance Europe για την Ελλάδα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέες ασφαλιστικές συμφωνίες, ο τροχός της τύχης γυρνά

Ο Ανασφάλιστος βλέπει έντονο αναβρασμό, με συζητήσεις και ψιθύρους, σε ασφαλιστικές και διαμεσολάβηση

Ο πιο επικίνδυνος μήνας και η πιο θανατηφόρα μέρα στους ελληνικούς δρόμους

Αναλύοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Apeiron Insurance Project αποκαλύπτει τους καθοριστικούς παράγοντες οδικής ασφάλειας

Η ERGO παρούσα στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, δίπλα στον Άνθρωπο και στην Κοινωνία

Πιστή στις αξίες της, η ERGO ενδυναμώνει τη σχέση της με την κοινωνία επενδύοντας σε δράσεις με θετικό πρόσημο για τον αθλητισμό, τον άνθρωπο και το μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Εστίαση στην ευεξία στον χώρο εργασίας

Με την εκστρατεία της η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αναδεικνύει την ανάγκη για ασφαλείς και ενθαρρυντικές συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον

Ημερίδα ΣΕΜΑ-ΕΑΕΕ για την Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων: Διάλογος για την ενίσχυση ενός κρίσιμου κλάδου

Η διαδραστική εκδήλωση, για ένα πεδίο αυξανόμενης σημασίας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18/11 στα γραφεία της Ένωσης