Δύσκολο μεν θέμα, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο με την πραγματικότητα αποδείχθηκε το cyber risk στο Συνέδριο της Ύδρας. Πριν ακόμη προλάβουν να σβήσουν τα φώτα του Συνεδρίου, η κυβερνο-επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει πόσο ευάλωτοι είναι όλοι οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες όσο καλά προετοιμασμένοι είναι για κάτι τέτοιο.
Του Νίκου Σακελλαρίου
Στην πραγματικότητα, η απέναντι πλευρά είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Οι επιθέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς αφήνουν και τους μεμονωμένους ιδιώτες ακάλυπτους. Στην ουσία με το fishing (τώρα συνειδητοποιώ ότι καλά-καλά δεν ξέρουμε πως γράφεται), δηλαδή την εθελουσία παράδοση ιδιωτικών στοιχείων σε αγνώστους, είμαστε ΟΛΟΙ υποψήφια θύματα.
Υποψήφια θύματα να χάσουμε, όχι μόνο πληροφορίες, αλλά να χάσουμε άμεσα δικά μας κεφάλαια. Λεφτά πως μέσω e-banking θα πληρώναμε καθημερινές μας συναλλαγές ή την εφορία. Για τις επιχειρήσεις η κλοπή δεδομένων οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πίεση πληρωμής ‘λύτρων’. Αυτές είναι μόνο μερικές πτυχές του προβλήματος των κυβερνο-επιθέσεων.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν, είτε άμεσα θύματα είτε να κληθούν να αποζημιώσουν ασφαλισμένους τους. Και τα δύο έχουν αρνητικά αποτελέσματα γι’ αυτές. Στην Ελλάδα ακόμη, η κυβερνο-ασφάλιση (cyber insurance) βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.
Οι ασφαλιστικές δεν γνωρίζουν ακόμη καλά το θέμα, ούτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μπορούν να δεσμεύσουν μεγάλα κεφάλαια για εξειδικευμένες κυβερνο-ασφαλίσεις. Ωστόσο ,όπως αναφέρθηκε και στο Συνέδριο της Ύδρας και στην εκδήλωση του ΣΕΜΑ η κυβερνο-ασφάλιση είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα και θα γιγαντωθεί στο μέλλον. Υπερβολές θα πείτε. Ίσως. Όμως, εάν συνειδητοποιήσετε ότι το ενδεχόμενο παραβίασης και αποκόμισης δεδομένων από τον υπολογιστή σας είναι πολλαπλάσιο από το ενδεχόμενο πιθανού τροχαίου ατυχήματος, ίσως να αλλάξετε γνώμη.
Ας το έχουν καλά φυλαγμένο στην σκέψη τους οι επαγγελματίες του κλάδου ότι είμαστε όλοι υποψήφια θύματα μίας κυβερνο-επίθεσης. Οπότε ανάλογα με τα συμφέροντα που διακυβεύονται πρέπει να δράσουμε και να ασφαλιστούμε. Έχει πλέον και η τεχνολογία τους μεγάλους κινδύνους της.