back to top
33 C
Athens
Σάββατο 27 Ιουνίου 2026

Άνοιγμα στo micro-insurance κάνει η γαλλική AXA

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Ανοιγμα» στις αναδυόμενες οικονομίες, όπου εδρεύει η «μεσαία τάξη του μέλλοντος», πραγματοποιεί η ΑΧΑ: ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος επιταχύνει την ανάπτυξη του κλάδου παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών στις αναπτυσσόμενες αγορές. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής εντάσσεται και η κίνησή της να αυξήσει στο 46% το μερίδιο που κατέχει στη MicroEnsure, κορυφαία βρετανική εταιρεία μικροασφάλισης (micro-insurance), η οποία εξυπηρετεί πάνω από 20 εκατ. πελάτες σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

- Advertisement -

Όπως σημειώνει η AXA, ενώ οι αναδυόμενες αγορές αναλογούν στο 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το μερίδιό τους στην παγκόσμια «πίτα» των ασφαλίστρων είναι μόλις 17%. Αυτή η ανακολουθία, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποτυπώδη ασφαλιστική κάλυψη των ατόμων χαμηλού εισοδήματος, όχι μόνο αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και αναδεικνύει τα αναπτυξιακά οφέλη που έχει η χρηματοοικονομική ένταξη (financial inclusion).

Στοχεύοντας στην «αναδυόμενη μεσαία τάξη», ο κλάδος micro-insurance γνωρίζει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι καλύπτει 3-4 δισ. άτομα που χρειάζονται ασφαλιστική κάλυψη και αντιπροσωπεύει μια αγορά με δυνητικά έσοδα από ασφάλιστρα της τάξης των 30-50 δισ. δολαρίων ετησίως.

- Advertisement -

Χρησιμοποιώντας ως βάση τα υφιστάμενα προγράμματα μικροασφάλισης που έχει αναπτύξει τοπικά στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, τα οποία καλύπτουν περί τα 3 εκατ. πελάτες, η AXA αποφάσισε να δεσμεύσει πρόσθετους πόρους και τεχνογνωσία σε αυτό το πολλά υποσχόμενο κομμάτι της ασφαλιστικής αγοράς και να δημιουργήσει νέα προϊόντα προστασίας ζωής, αποταμιεύσεων, περιουσίας, κάλυψης έναντι ατυχημάτων και βοήθειας. Το νέο τμήμα Emerging Customer του ομίλου έχει ως αποστολή να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις, σε επίπεδο συνεργασιών, προϊόντων και υπηρεσιών, καναλιών διανομής και λειτουργικών μοντέλων, ώστε να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες αυτής της συγκεκριμένης πελατειακής ομάδας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της AXA Γερμανίας Thomas Buberl (που θα εποπτεύει το νέο τμήμα, το οποίο θα «τρέξει» η μέχρι πρότινος επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της AXA Garance Wattez-Richard), «Οι πληθυσμοί χαμηλότερων εισοδημάτων στις αναδυόμενες αγορές παραμένουν εκτός της κάλυψης των mainstream ασφαλιστικών προγραμμάτων, παρότι είναι οι πλέον ευάλωτοι σε κάθε είδους σοκ. Υπάρχει μια ξεκάθαρη ευκαιρία να τους συνοδεύσουμε, καθώς οδεύουν στο να αναδειχθούν η μεσαία τάξη του μέλλοντος».

Προκειμένου να επισπεύσει τη διείσδυσή της στον κλάδο αυτό, η AXA αύξησε στο 46% τη συμμετοχή της στη MicroEnsure, βρετανική εταιρεία leader στον κλάδο της κινητής μικροασφάλισης, που εξυπηρετεί πάνω από 20 εκατ. πελάτες μέσω συνεργασιών με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες και ομίλους μικροχρηματοδότησης σε 17 χώρες της Ασίας και της Αφρικής (Γκάνα, Ινδία, Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μοζαμβίκη, Ουγκάντα, Μαλάουι, Τανζανία κ.ά.). Η MicroEnsure θα αποτελέσει την πλατφόρμα επιλογής της ΑΧΑ για να αναπτύξει τα προϊόντα που θα απευθύνονται στους πελάτες των αναδυόμενων αγορών.

«Κανείς δεν ξυπνά το πρωί έχοντας ονειρευτεί να αγοράσει ασφάλιση, και το 85% των πελατών της MicroEnsure δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια αυτή», λέει ο διευθύνων σύμβoυλος της MicroEnsure Richard Leftley. «Έχουμε πλούσια εμπειρία στην ανεύρεση καινοτόμων, οικονομικά προσιτών λύσεων, οι οποίες φτάνουν στα άτομα που είναι αποκλεισμένα από τις παραδοσιακές μορφές ασφάλισης. Η παρουσία της AXA μαζί με τους άλλους μας μετόχους (μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα) θα μας βοηθήσει σημαντικά να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αποκτήσουν υψηλότερο κοινωνικό-οικονομικό status, παρέχοντας παράλληλα δίκτυο ασφαλείας για τη μείωση των οικονομικών σοκ, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην αύξηση της συλλογικής ευημερίας».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

AXA, Interamerican,Upstream: Μιλούν για το ψηφιακό αύριο στο 4ο Digital Finance Forum

Και οι τρεις εταιρείες αφουγκράζονται τις εξελίξεις, ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες, και διαφοροποιούν τις παροχές τους για να δώσουν στον πελάτη τους την υπηρεσία που έχει ανάγκη

«Ετήσια Έκθεση KPMG: Η πορεία της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς»

Οι ασφαλιστές επιδιώκουν να μεταπηδήσουν σε τεχνολογικές πλατφόρμες που επιτρέπουν την ανάπτυξη και τη μείωση του κόστους.

«Ετήσια Έκθεση KPMG: Η πορεία της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς»

Οι ασφαλιστές επιδιώκουν να μεταπηδήσουν σε τεχνολογικές πλατφόρμες που επιτρέπουν την ανάπτυξη και τη μείωση του κόστους.

Εξειδίκευση και tailor-made προϊόντα το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το μέλλον δεν βρίσκεται μόνο στην κάλυψη τεράστιων κοινωνικών ομάδων, αλλά και στην εξειδίκευση ανά κατηγορία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ευτελούς αξίας ασφάλιστρα αυτοκινήτου, τι μας είπε ο Νικόλαος Μακρόπουλος

Είχε, για μία ακόμα φορά, το θάρρος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής να αναφερθεί στη ριζωμένη εμπορική πολιτική των ΕΠΥ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,24% ο ΕΔΑ του 2024

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Γ. Καραβίας: «Φτάνουμε εκεί που δεν πηγαίνει κανείς»

Τι δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της Karavias κατά τη βράβευσή του στο 19th Insurance Conference – #inco26

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF